Kadınlar e-Ticarette Daha Çok Yer Alacak

Ekonominin 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program 5 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda, 


kadınların iş kurma, elektronik ticaret (e-ticaret) platformlarında daha çok yer alma ve kooperatif kurma konusunda daha fazla teşvik edilmesi ve kadınlarda finansal okur-yazarlığın geliştirilmesi de hedefler arasında gösterildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan program Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlandı. 2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da 2022 yılına ilişkin büyüme yüzde 5 olarak belirlenirken, 2023 ve 2024 için de yüzde 5,5’lik büyüme hedefi konuldu. Bu yıla ilişkin tahmini büyümenin de yüzde 9 olacağı belirtildi.

Yeni Nesil Endüstri ve Teknoloji Bölgeleri

2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da büyümeye ilişkin politika ve tedbirler arasında teknolojiye ilişkin hedefler de bulunuyor. Program’da yeni nesil endüstri ve teknoloji bölgeleri kurulacağına yer verildi. Bu hedeflerden biri yüksek teknolojili ürünlerin üretileceği, büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımcıların yer alacağı, yeni nesil endüstri ve teknoloji bölgeleri kurulması. Programda teknoloji ile ilgili olarak ayrıca Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın uygulanmasına devam edileceği de açıklandı. Programda, yeni Ar-Ge projelerinin başlatılacağı, kuantum, yapay zeka, biyo teknoloji, genetik ve yeni nesil nükleer enerji gibi alanlarda öncü araştırmaların destekleneceği belirtildi.

Programda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin niteliğinin artırılması ve teknolojik standartların belirlendiği yurtdışı komitelerde özel sektörün daha fazla temsil edilmesinin teşvik edileceği vurgulanıyor.

Programda, teknolojik ürünlerin yoğun olduğu sektörlerde kalite, tasarım ve markalaşmayı sağlayacak politikaların izlenerek ihracatın katma değerinin artması da hedeflendi.

‘Yeşil Dönüşüm’ de Yer Aldı

Programa göre, yeşil dönüşüm için Ar-Ge çalışmaları desteklenecek. Programda, iklim değişikliğinin etkisini tüm dünyada daha şiddetli bir şekilde göstermesinin, sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde yeşil ekonomiye geçiş sürecinin önemini artırdığının altı çizilerek, küresel düzeyde ekonomi politikalarında da iklim değişikliğinin ağırlığının arttığına işaret edildi. Yeşil dönüşümü hızlandırmak amacıyla Ar-Ge çalışmaları desteklenerek yeşil üretim için gerekli teknolojiler geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları