Akıllı KOBİ’lere Akıllı Destek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Visa, işinde dijital dönüşümü gerçekleştirmek isteyen küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) için hayata geçirilen Akıllı KOBİ Platformu’nu geçtiğimiz aylarda duyurmuştu.  

Türkiye ekonomisinde faaliyet gösteren işletmelerin en önemli kısmını oluşturan KOBİ’ler büyük işletmelerin de üretimlerini gerçekleştirmelerine destek veriyor ve ürün ve hizmetlerinin pazarlamasını yapıyorlar.

Kamu kurum ve kuruluşlarının da önemli tedarikçileri arasında bulunan KOBİ’ler, ekonominin çarklarının döndürülmesini sağlıyorlar. “Ekonominin bel kemiği” olarak da nitelendirilen KOBİ’ler istihdamın ve büyümenin itici gücü, ekonomik ve sosyal kalkınmanın temel taşı olarak faaliyet gösteriyorlar. TOBB’un üyelerinin yuzde 99’undan fazlasını KOBİ’ler oluşturuyor.

Özel sektörü etkileyen önemli konulardan bir tanesinin, teknolojilerin çok hızlı değişmesi ve gelişmesi olduğunun altı çizilirken, yeni teknolojilerden en çok etkilenen kitleyi de KOBİ’ler oluşturuyor.

KOBİ’lerin Dijitalleşmesi Gerekiyor

Pandemi ile birlikte daha da artan dijitalleşme ihtiyacı en çok KOBİ’leri etkiliyor. Dijital dönüşümünü gerçekleştiremeyen KOBİ’ler ticari hayatlarına devam etmekte zorlanıyor, rekabette geride kalıyor. KOBİ’lerin  dijitalleşmesi artık bir zorunluluk haline geldi. Teknolojik altyapısı hazır olan işletmeler, elektronik ticaret (e-ticaret ) ve uzaktan çalışma sistemleri ve dijital ödeme kanalları yardımıyla pandemiden en az etkilenenler arasında yer aldılar.


Çözüm Sunucularla KOBİ’lerin Güven Sorunu

Dijitalleşme konusunda çözüm sunan şirketler ile dijitalleşmek isteyen KOBİ’ler arasında bir iletişim kopukluğu ve güven eksikliği olduğu öne sürülüyor. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve dijitalleşme konusunda tüm çalışmaları tek bir çatı altında toplayacak güvenilir bir platform oluşturmak üzere Akıllı KOBİ projesi geliştirildi. Projeyle birlikte KOBİ’ler ile teknoloji tedarikçileri bir platformda buluşturulmuş oldu.

Teknoloji tedarikçileri ürün ve hizmetlerini bu platformda ücretsiz olarak sergiliyor. KOBİ’ler de platform üzerinden kategori, sektör ve işletme ölçeğine göre sınıflandırılmış dijital ürün ve hizmetleri inceleyebiliyor, teknoloji tedarikçileri ile iletişime geçebiliyorlar. KOBİ’ler dijital olgunluk değerlendirme aracı ile dijitalleşmenin neresindeler, nerede dijital dönüşüme ihtiyaçları var? Ve hangi ürünleri kullanmaları gerek? Bunların hepsini öğrenebiliyorlar. Ayrıca KOBİ’ler, eğitim, rehberlik hizmetleri ve farkındalık çalışmaları ile dijital dönüşüm konusunda yönlendiriliyor.

Akıllı KOBİ ile aslında bir dijitalleşme seferberliğinin başlattıklatıldığı  vurgulanırken, platform, bir dijitalleşme üssü, bir dijital dönüşüm merkezi olarak nitelendiriliyor. Proje ile platformda yer alan teknoloji tedarikçileri ile birlikte Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Teknoloji Gücü’nü oluşturmak, teknoloji tedarikçilerini yeni pazarlara açmak ve onları ihracata yönlendirmek hedefleniyor.

Platform ile KOBİ’lerde yetkin insan kaynağı, sağlıklı işleyen bir altyapı, etkin ve stratejik iş birlikleri, yüksek Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi amaçlanıyor. Bu dört ana sütun üzerine inşa edilen KOBİ ekosistemiyle Türkiye’nin, rekabet gücünün ve oluşturduğu katma değerin arttırılması amaçlanıyor. Kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da bu sinerjiyle hareket etmesinin önemine işaret ediliyor. Platformla, işletmelerin mevcut durumlarının analiz edilmesi, dijital dönüşüm ihtiyaçlarının belirlenmesi ve onlara özgü dijital dönüşüm yol haritalarının hazırlanması gerçekleştiriliyor.

‘Nesnelerin İnterneti’nden Yararlanılıyor

Platform için TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) aracılığıyla KOBİ’lerin dijital dönüşümünü hızlandıran ‘Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’ projesi başlatıldı. Bununla da KOBİ’lerin teknoloji okur-yazarlığının arttırılması ve nitelikli birer teknoloji ihracatçısı haline getirilmeleri planlanıyor. Bunun için de Küçük ve Orta Sanayiyi Geliştirme Başkanlığı’nın (KOSGEB) finansal kaynaklarından yararlanılıyor. KOBİ’ler için ayrıca yeni bir vergi teşvik programı üzerinde çalışılıyor. Böylece, KOBİ’lerin dijital dönüşüm harcamaları vergi teşviki kapsamına alınacak. Programdan faydalanmak isteyen işletmeler, önce olgunluk değerlendirme sürecine tabi tutulacak ardından da dijitalleşme yol haritası çıkarılacak.

Kapsamlı Bir İçerik

Akıllı KOBİ Platformu’nda faydalı içerik ve videolar yer alacak. ‘Bilgi Bankası’ sekmesinin Türkiye’nin en kapsamlı dijital dönüşüm bilgi merkezi olması hedefleniyor. Bu içeriğe ek olarak Visa desteği ile, ‘KOBİ Akademisi’ sekmesine ‘İşimi Yönetebiliyorum’ KOBİ eğitimleri de dahil edildi. 7 başlık ve 47 modülden oluşan eğitim videoları KOBİ’lerin finansal disiplin ve dijitalleşme becerilerini güçlendirmek amacıyla tasarlandı. KOBİ’lerin kapasitelerini güçlendirecek bu eğitimlerin yanı sıra platformun ‘Visa Dünyası ve Ödemeler’ bölümünde ise KOBİ’lerin ödemelerle ilgili ihtiyaç duyacağı tüm bilgiler, kartla ödeme ve kart kabulü olmak üzere iki başlıkta anlatılıyor. Ayrıca bu bölümde KOBİ’ler, finansal kuruluşların Akıllı KOBİ’ye özel ticari Visa Kart ve POS kampanyalarına da ulaşabiliyorlar. 

KOBİ’lerin Dijitalleşme Seviyesi

KOBİ’ler kendilerini dijitalleşme konusunda test edebilecek, seviyelerini görebilecek, isterse eğitim alabilecek. 

Platforma kaydolan KOBİ’lere dijital dönüşüm konusundaki mevcut durumlarını TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü tarafından hazırlanan “Dijital Dönüşüm Olgunluk Değerlendirme” aracıyla tespit etme imkanı sunuluyor. KOBİ’ler çıkan sonuçlara ve ihtiyaçlarına göre kısa ve orta vadeli yol haritalarının hazırlanması konusunda destek alabilecekler.  

İlk Faza Yoğun İlgi

Akıllı KOBİ’nin Mayıs 2021 tarihinde duyurulan ilk fazından bu yana dijitalleşmeye yönelik ürün ve hizmet sunan 800’e yakın tedarikçi platforma kayıt oldu. Bu şirketlerin sunduğu; bulut ve yapay zeka çözümleri, elektronik ihracat (e-ihracat), sanal POS çözümleri, mobil geliştiriciler, veri analizi gibi hizmetler 12 ana kategoride toplam 80 başlık altında toplanıyor. KOBİ’ler bu ürün ve hizmetlere, tedarikçilerin sitelerine yönlendirilerek uygun ödeme koşullarıyla ulaşabiliyor.  

KOBİ’lerin Türkiye Ekonomisi’ndeki Yeri

KOBİ’ler Türkiye ekonomisinin yüzde 99,8’ini oluşturuyor, 11,5 milyon istihdam sağlıyor, 5,8 trilyon Lira ciro gerçekleştiriyor. Diğer taraftan pandemi ile birlikte daha artan dijitalleşme ihtiyacı en çok KOBİ’leri etkiledi. Dijital dönüşümünü gerçekleştiremeyen KOBİ’ler ticari hayatlarına devam etmekte zorlandı.

Akıllı KOBİ Platformu Nedir?

Akıllı KOBİ, Türkiye’deki KOBİ’lerin dijitalleşme süreçlerine her bakımdan destek olmayı planlayan bir dijital dönüşüm platformu. Akıllı KOBİ, ülkemizde dijital dönüşüm yolunda geniş bir ekosistemi KOBİ’lerle bu kapsamda buluşturan ilk platform olma özelliğine sahip. akillikobi.org.tr adresinden ulaşılabilen platform, içerdiği ürün, hizmet, bilgi ve eğitimlerle KOBİ’lere özel bir dijital dönüşüm üssü olarak hizmet verecek. Akıllı KOBİ’yi ziyaret eden KOBİ’ler ihtiyaçlarını kategoriler ya da sektörler bazında keşfedebilecek, bu ürün ve hizmetleri sunan tedarikçilerle buluşabilecek. Ayrıca KOBİ’ler kendilerini dijitalleşme konusunda test edebilecek, seviyelerini görebilecek, isterse eğitim alabilecek. Böylelikle KOBİ’ler A’dan Z’ye dijitalleşme konusundaki tüm ihtiyacını Akıllı KOBİ Platformu’nda karşılamış olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları