Su Kıtlığı Sinyal Veriyor; IoT ve AI Teknolojileri Çare Olacak Mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Kuruluşu’nun yayımladığı rapor, dünyadaki su kıtlığının, 2025 yılına kadar insan nüfusunun neredeyse yüzde 20’sini doğrudan etkileyeceğini ortaya koyuyor. Rapor, bu gerçeğin, dolaylı olarak insanların yanı sıra ekonomileri ve tüm ekosistemleri de etkileyeceğine dikkat çekiyor.

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT), Büyük Veri (Big Data) ve Yapay Zeka (Artificial İntelligence-AI) teknolojilerinin birleşimiyle yürütülen Akıllı Su Sistemleri, bu tahminlerin gerçekleşmesini önlemeye yardımcı olabilir mi? Ve de su kaynaklarının tedbirsiz kullanımının neden olduğu zararları telafi edebilir mi?

Akıllı Su Yönetimi, sistemlerin birleşimi, su kaynaklarının kullanımını, kalitesini izlemeyi, kontrol etmeyi ve düzenlemeyi, ilgili ekipmanı (borular, pompalar vb.) korumayı içeren bir önlem paketini benimsemek anlamına geliyor.

Akıllı Su Yönetimi Sistemleri, insanları su sistemlerine bağlayan sensörler, sayaçlar, veri işleme ve görselleştirme araçları, aktüatörler, web (internet sitesi) ve mobil kontrol de dahil olmak üzere çok çeşitli donanım ve yazılım araçları kapsıyor. Su sektörü için ileri teknoloji çözümleri arasında; dijital sayaç ve sensörler, denetleyici kontrol ve veri toplama sistemleri (Supervisory Control And Data Acquisition-SCADA) ve coğrafi bilgi sistemleri (Geographical Information Systems-GIS) bulunuyor.

IoT’nin Su Endüstrisine Etkileri

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT), su endüstrisinin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olurken, IoT sayesinde, “Su İnterneti” kavramı ortaya çıktı. Uzmanlar, su tedarik zincirindeki (ham su, arıtma tesisleri, dağıtım boruları, kamu hizmetleri şirketleri, şirketler ve tüketiciler, vb.) tüm sistemleri ve oyuncuları aynı ağa bağlamak, kullanılan su kaynakları ve ekipmanların durumu hakkında önemli bilgiler sağlayarak karar vericilerin elini güçlendirmek anlamına geldiğini belirtiyorlar. Su yönetiminde IoT şunları sağlıyor:

-Su tedarik zincirindeki süreçlerde şeffaflık,

-Gerçek zamanlı izleme ve tespit edilen sorunları hemen çözme yeteneği,

-İnsan gücünün otomasyonu ve güçlendirilmesi,

-Azaltılmış atıklar sayesinde sürdürülebilir, verimli uygulamalar,

-Veri analitiği ve tahmin algoritmalarına dayanan ileriye dönük su koruma stratejisi.


Akıllı Su Yönetimi Sistemleri Neleri Sağlar?

1-Üretim, tarım, enerji üretimi gibi alanlarda yüksek hacimlerde kullanılan atık suyu azaltmak. Hassas tarım, akıllı sulama ve gerçek zamanlı su ölçümü gibi ileri teknoloji uygulamalarının yaygınlaştırılması,

2-Su kalitesini artırmak ve kimyasal atık, asitlenme gibi doğal kirliliğin önlenmesi. Suyun kalitesini iyileştirmek ve korumak için şirketler gerçek zamanlı izleme ve kontrol için sensör teknolojisini kullanır,

3-Arıtma tesisleri, dağıtım şebekeleri ve atık su geri dönüşüm merkezleri gibi noktalarda su sistemlerinin verimliliğini artırmak. Şirketler varlık yönetimi için IoT ve veri çözümlerini kullanarak su basıncı, sıcaklık, akış vb. önemli ölçümleri göz önünde bulundurabilir, öngörülü bakım uygulayabilir ve arıza ve aksama sürelerini önleyebilir.

4-Sızıntı ve nem sensörleriyle donatılmış akıllı su yönetim cihazları kullanarak sızıntı kontrolünü uygulamak. Her yıl sızıntı ve kaçakların neden olduğu hasarı onarmak için yaklaşık 3 milyar Dolar harcandığı göz önüne alındığında, su kaynaklarını ve bütçelerini korumak için sızıntı/kaçak kontrolü kaçınılmaz gözüküyor.

5-Bir evde, endüstride, ülkede veya tüm gezegende, su kaynaklarının farklı düzeylerde kullanımını optimize etmek ve kontrol altında tutmak için tüketimin izlenmesi gerekir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları