Dijital Filmcilerin Adresi; Ankara


“Bilişim Vadisi” için adres gösterilen Ankara şimdilik vadiyi; İzmit’e kaptirmiş gibi gözükse de aslında Ankara’daki üniversitelerin ve üniversitelere bağlı teknokentlerin “Bilişim Vadisi” için daha uygun ve elverişli olduğu yazılıp çizilmişti….Hatta buna ilişkin araştırmalar da yapılıp, yaptırılmıştı. Ancak, İzmit’te ki “Bilişim Vadisi”ne alternatif olarak ve hatta daha kapsamlı bir proje için gerekli potansiyeli Ankara hala koruyor….  

Bu arada da Ankara’nın dijital filmciler (sinema sektörü) için bir plato merkezi olabileceği gündeme getirildi. Bunun için Ankara’da lojistik altyapı ve entelektüel birikim olarak önemli bir potansiyelin olduğu ifade edilirken; İstanbul’daki oyuncu ve yönetmenlerin çoğunun Ankara kökenli olduğu belirtiliyor. Ankara’nin oyuncu kalitesiyle İstanbul’daki sinema sektörüne alternatif olma potansiyelinin bulunduğunun da altı çiziliyor.  

Geçtiğimiz haftalarda Film Yapımcıları Meslek Birliğince (FİYAB), sinema ve film sektörünün sorunlarını farklı profesyonellerin katılımıyla tartışmak, sektörün duayenleriyle üniversite gençliğini buluşturmak amacıyla Ankara’da “Sinema Sektör Günleri” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan oyuncu ve sanatçılar sinema sektörünün sorunlarını ele alırlarken; Ankara’da sinema sektörünün gelişmesine ilişkin neler yapılabileceğini de konuştular….

Özellikle iletişim fakültesi mezunlarının  yönetmen ve yapımcılık haricinde alternatif meslek dallarıyla da ilgilenebileceklerinin hatırlatıldığı etkinlikte, ses, ışık, görüntü yönetmenliği, görsel efekt alanında kalifiye eleman sayısının az olduğuna dikkat çekildi.

FİYAB’ın Ankara merkezli olması dolayısıyla öncelik başkentte olmak üzere Türkiye’de sinema sektörünü nasıl geliştirilebileceğinin tartışıldığı etkinlikte; sinema sektörüne ilişkin nasıl yeni ve farklı maddi kaynakların oluşturulabileceğine de değinildi. İstanbul’da çok büyük bir film endüstrisinin bulunduğu, yurt dışına dahi film ve dizi satışlarının yapıldığının konuşulduğu etkinlikte, ancak maliyetlerin çok yüksek olduğu; bir süre sonra farklı bir arayışa girmek zorunda kalınacağı kaydedildi. Amerika’da olduğu gibi büyük film platolarının kurulması gerektiğinin vurgulandığı etkinlikte, İstanbul’daki platoların belli bir bölgeye sıkışıp kaldığı anlatıldı.

Bulgaristan’ın film sektöründe önemli bir yol aldığına da değinilen etkinlikte, Bulgaristan’ın küçük bir ülke olmasına rağmen ciddi sayıda film ürettiği belirtildi. Hollywood’dan da gelip Bulgaristan’daki platoların kullanıldığının altının çizildiği etkinlikte, platoların İstanbul’da sıkıştığı bölgeden çıkarılması durumunda; çevre ülke film yapımcılarının da gelip Türkiye’de film çekebileceği ve Ankara’nın da o potansiyele sahip olduğu aktarıldı.

Yeni Bir Panel Daha Düzenlenecek

Film Yapımcıları Meslek Birliği,  önümüzdeki haftalarda Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Birliğin ortaklığın da sinema sektörünün sorunlarını konuşmak üzere yeni bir panel daha düzenlenmesinin planlandığını açıklarken; başkentteki dizi ve film sektörünün geliştirilmesi, ekonomik desteklerin tartışılması ve sorunların konuşulması için tüm televizyon kanallarının genel müdürlerinin bu panele davet edileceğinin altını çizdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları