Akıllı Su Yönetimi


Artan dünya ve ülke nüfusları, çevre sorunları, gıda ve tarım sektöründeki baskı, suyu daha da değerli ve önemli bir kaynak olarak öne çıkarırken; suyun daha verimli kullanılabilmesi için su idareleri ve belediyeler, Akıllı Su Yönetimi ya da Akıllı Şehirler’de Su Yönetimi’ni günümüz şehir ve kırsal kesim kavramlarının en önemli unsuru haline getirdiler.

Akıllı Su Yönetimi ya da Akıllı Şehirler’de Su Yönetimi projeleri gündeme gelirken aslında; su kaynaklarının akılcı kullanımı, sürdürülebilir kullanımı ve geri dönüşümü hedefleniyor. Bu da kayıp ve kaçakların tespiti, atık su yönetimi, varlık yönetimi, abone tahakkuk ve tahsilat işlemlerini beraberinde getiriyor….

Akıllı yönetimle; şehir içi suyunun ya da kırsal kesim suyunun daha düşük maliyetli, sağlıklı bir yapıyla ve sürdürülebilir olarak temin edilmesi ve akıllı tarım projelerinde akıllı sulama yönteminin sağlanması hedefleniyor.

Akıllı Su Çözümleri ile de belediyeler, su işletmeleri ve idarelerinin gelirlerinin artırılması, su tedarik ve dağıtım noktalarındaki enerji maliyetlerinin azaltılması, su verimliliğinin artırılması ve su kalitesinin yükseltilmesi, işletme maliyetlerinin düşürülmesi ve böylece vatandaşlara yüksek standartlarda hizmet sağlanması amaçlanıyor.

Akıllı Su Projeleri kapsamında su tedarik ve dağıtım şebekesinde yüksek enerji gideri olan noktaların tespit edilmesi ve bu maliyetlerin azaltılmasına yönelik projelendirme ve uygulama projeleri gerçekleştiriliyor. Projelendirmelerde; kuyu, baraj, arıtma, terfi merkezi, depo vb. varlıkların faaliyet durumlarının incelenmesi, eskimiş ve verimsiz altyapı ve ekipmanların ihtiyaç halinde yenilenmesi sağlanıyor.

Akıllı Su Teknolojileri

Akıllı Su Yönetimi’nde kullanılan teknolojiler, Numarataj Tabanlı Abone Bilgi Yönetim Sistemi, Coğrafi Bilgi Sistemi ve Altyapı Yönetimi, Varlık ve Bakım Yönetimi, Akıllı Sayaç Yönetimi, İş Zekası, İzleme ve Kontrol Merkezi olarak sıralanırken; Akıllı Su Yönetim Sistemi ile de kent içinde veya kırsal kesimde suyun kaynağından son kullanıcıya ulaşmasına kadar olan sürecin en etkin şekilde yönetilmesi için uçtan uca modern su yönetim sistemleri anlaşılıyor.

Suyun kaynağından son kullanıcıya ulaşmasına kadar olan sürecin en etkin şekilde yönetilmesi için planlanan uçtan uca su yönetim sistemleri; coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılarak; su dağıtımı ve şebeke yönetimi, kayıp ve kaçakların tespiti, atık su yönetimi, varlık yönetimi, abone tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin yönetimi aşamalarını kapsıyor.  

Abone Yönetimi

Su idarelerinin gelirlerinin artması, işletme maliyetlerinin düşmesi, su kalitesinin yükseltilmesi, vatandaşlara yüksek standartlarda hizmet sağlanması Abone Yönetimi ile olanaklı hale gelirken; aynı zamanda tüm abone durum ve işlemleri de yönetilmiş oluyor. Sistem online sayaç okuma işlemleriyle bütünleşik olarak çalışıyor. Banka ödemeleriyle birleşik tahakkuk ve tahsilat işlemlerini referans alarak işletmelere gerçek zamanlı abone takip yetkinliği sağlanıyor.

Akıllı Sayaç Yönetimi

Akıllı Sayaç Yönetimi, abonelerin kartlı ve uzaktan okumalı sayaç verilerinin merkezi sisteme online olarak aktarılması ve dahil edilmesi için gerekli altyapının oluşturulması ve ilgili çözümlerin entegrasyonu işlerini kapsıyor. Akıllı Sayaç Yönetimi sayesinde işletme giderleri ve okuma faaliyetleri için harcanan kaynak maliyetleri düşürülüyor.

Altyapı Yönetimi

Coğrafi Bilgi Sistemi, alt yapının yönetiminde en önemli unsur olarak öne çıkarken; bir işletmenin fiziki sorumluluk alanı içerisinde yer alan ve kullanılan tüm varlıkların coğrafi olarak haritalandırılması, yönetilmesi ve diğer “Akıllı Su Yönetimi” bileşenleri ile birleştirilmesi gerçekleştiriliyor.

İzleme ve Kontrol Merkezi

Merkezi İzleme ve Kontrol Sistemi, sahadan gelen tüm verilerin operatörlerin takip edebileceği ve yorumlayabileceği şekilde ekranlara yansıtılmasını sağlıyor. Merkez sayesinde geniş bir alana yayılmış organizasyonların tek merkezden detaylı yönetimi mümkün kılınıyor.

Su Dağıtım Şebekeleri

Akıllı Su Yönetimi, gölet, baraj, taşkın koruma tesisleri yağmursuyu ve atıksu projeleriyle beraber en önemlisi de içmesuyu projelerinin tüm aşamalarının yönetilmesini olanaklı kılıyor.

Suyu temin eden idarelerde temel öncelik, suyu kaynağından başlayarak tüketiciye ulaştırıncaya kadarki süreçte temiz ve kaliteli olmasını sağlamak olarak benimseniyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları