Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı


Geçtiğimiz yıllarda Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesi”ne ilişkin karar gündemdeki yerini hala koruyor.  Karara, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nda da yer veriliyor.

Ülkemizde genç girişimciliğin desteklenmesi, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin imalatına destek konularında oldukça etkili olan karar, Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejisi çerçevesinde önemli rol oynuyor. Devlet destek ve teşvikleri firmalara uluslararası rekabette güç kazandırırken, firmalar istihdamdan üretime kadar birçok kalemde önemli teşvikler alarak hem sanayi hem de kırsalda değerli projelere imza atıyorlar.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi

Proje Bazlı Teşvik Sistemi, 7 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Karar ile kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda Türkiye’nin mevcut durumda veya gelecekte ortaya çıkabilecek kritik ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığım azaltacak, teknolojik dönüşümünü gerçekleştirecek, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve yüksek katma değerli yatırımların proje bazlı olarak desteklenmesi hedefliyor.

Yenilenebilir enerji üretim teknolojileri, cevhere dayalı entegre metalürji tesisleri, petrokimya, sağlık teknolojileri (Tıbbi cihaz, ilaç v.b.), ulaştırma teknolojileri, tarım teknolojileri, savunma sistemleri, uzay ve havacılık teknolojileri biyoteknoloji, nanoteknoloji, bilişim ve haberleşme teknolojileri yatırımları bu teşvikten faydalanabiliyor.Teşvik kazanmaya hak kazanan yatırımlar vergisel destekler, istihdam destekleri, finansman destekleri ve yatırım yeri ile ilgili desteklerden faydalanabiliyor.

Hamle Programı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerdeki katma değerli ya da kritik öneme sahip ürünlerin yerli üretimini artırmaya yönelik yatırım projelerine Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında verdiği destekler çerçevesinde 7 sektörde 919 ürün destekleniyor. İlk olarak makine sektörüne yönelik çağrıya çıkılan ve sonrasında kimya, bilgisayar, elektronik ve optik, eczacılık, elektrikli teçhizat, ulaşım araçları, tıbbi cihaz ile bu sektörlerin gelişiminde kritik öneme sahip olan diğer sektörlerden ürünlerin imalatına yönelik desteklerin sunulacağı Hamle Programı kapsamında, Türkiye’nin 51 milyar Dolar dış ticaret açığının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Programdan destek almaya hak kazanan firmalara yatırım yeri tahsisi, sermaye desteği, finans maliyeti desteği, KDV iadesi, gümrük vergisi muafiyeti, işçi ve işveren için sigorta primi desteği, Ar-Ge harcamalarında destek, enerji desteği, kamu alım garantisi, KDV istisnası, vergi indirimi, nitelikli personel desteği, gelir vergisi stopaj desteği ile KOSGEB KOBİ desteği veriliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları