Yapay Zeka Kullanımı…

Son yıllarda Yapay Zeka (Artificial İntelligence) çözümlerinin kullanım alanlarında artış gözlenirken; çağrı merkezlerinden (dijital asistanlık), arama motorlarına, çeviri hizmetlerinden tıp alanına ve sanayi robotlarına, web ve blog sitelerinden turizm-kültür ve eğitime kadar bir çok alanda işlerin yürütülmesinde faydalanılıyor. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT) uygulamasıyla kullanımı daha da yaygınlaşan Yapay Zeka’nın faydalı yanlarının yanında insan faktörü bir kenara konulduğu için risk taşıyabilir yanlarını da göz önünde bulundurmak gerektiği inancındayım…Siber güvenlik açısından tartışılabilir olması da hizmeti bire bir riskli hale getiriyor. İşleri kolaylaştırması ve sürdürülebilir gelişme sağlanmasında kullanılması güzel…Tıp alanında ve eğitim alanında kullanılan özellikle sesli çözümler, beyni yanlış yönlendirme ve yanlış algı oluşturma riski taşıyabiliyor…

Verilerin Yapay Zeka Modellerinde Kullanımı

Son onbeş yılda yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerin hacminde olağanüstü bir artış görülüyor. Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi IBM (International Business Machines; Uluslararası İş Makineleri)’e göre her gün 2.5 quintillion byte yapılandırılmamış veri oluşuyor. Özel veri kaynaklarının büyük bir kısmı merkezi ve erişilemez şekilde muhafaza ediliyor. Bu verilerin Yapay Zeka modellerinin eğitiminde kullanımı oldukça maliyetli. Ancak, bu merkezi yapıyı düzenleme ve ademi merkeziyetçi veri oluşturma, paylaşma ve depolama girişimleri de bir taraftan hızla çoğalıyor.

Bilgi İşlem Gücüne Erişim

Son birkaç on yıldır da bilimsel çalışmalarda, verileri analiz etme ve karmaşık çalışma yeteneği 


sağlama modelleri daha da değerli hale geldi. Bu hesaplama gücü masaüstü bilgisayarlardan bulut tabanlı “tak ve kullan” sistemlere dönüştü ve uygun fiyatlı bilgi işlem kaynaklarına ulaşmak daha kolaylaştı. Yapay Zeka teknolojileri bu gelişmeden özellikle daha kompleks modellerin bulut teknolojisi ile çalıştırılması açısından çok faydalandı. Böylece maliyet ve süre de azalmış oldu.

Araştırmacılara Bulut Tabanlı Hesaplama

Birçok kurum Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) çalışmalarına katkıda bulunmak için araştırmacılara ve sivil topluma bulut tabanlı hesaplama kümelerine erişim imkanı sağladı. Bu da Yapay Zeka çözümlerinin sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişmesini beraberinde getirdi.

Yapay Zeka’ya Daha Kolay Erişim

Eksiksiz Yapay Zeka çözümlerine erişim ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ için gerekli. Yapılan çalışmalar Yapay Zeka’ya daha kolay erişimden çok büyük oranda faydalanıyor. Yapay Zeka modelleri artık kolayca konuşlandırılabilir paketler olarak mevcut. Bu da sistem entegrasyonu ve benzeri maliyet ve zaman alıcı birçok hususu ortadan kaldırıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları