Türkiye’nin 2023 Ekonomi Hedefıne Bilişim Damga Vuracak

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması için yılda ortalama yüzde 8,5 büyümesi gerekiyor. Bu büyümenin, klasik ekonomik aktörlerin hiçbiri ile sağlanması mümkün gözükmezken, sadece bilişim teknolojilerinin etkin ve verimli kullanımıyla olanaklı olacağı belirtiliyor. Türkiye’nin 2023 hedeflerine erişebilmesinin yöntemi; öncelikle robotik, nano-biyo teknoloji ve tele tıp uygulamalarını etkin kullanmasında yatıyor. Bu her üç alana ilişkin üretim ve hizmet sunumu ekonomik büyümenin en önemli kaldıracı olarak duruyor.

Elektronik haberleşme sektörüne ilişkin TV beyaz boşluk haberleşmesi, femtocell uygulamaları ve 5G (5’inci Nesil) gibi teknolojik gelişmelerin ekonomiye katkısının da yadsınmayacağı dile getirilirken, akıllı binalar, yeni jenerik üst seviye alan adları, büyük veri, nesnelerin interneti ve bulut teknolojilerinin de büyümede etkili olacağından sözediliyor.

Dünyada büyümeye devam eden bilgi iletişim teknolojileri (BİT) sektöründe bilişim hizmetleri ve yazılım hizmetlerinin önemli etkisine işaret ediliyor. Yatay sektör olması nedeniyle tüm alanlarda verimlilik artışına yol açan teknoloji sektörü, küçük ve orta boy işletmelerin de (KOBİ) yıllık bütçelerinde önemli artışlara neden oluyor. İletişim teknolojileri pazarında rekabet, katma değerli servislerle devam ediyor. Akıllı telefon satışları ve internet, iletişim teknolojileri pazarını büyüten unsurlar olarak görülüyor.

Mobil veri trafiğindeki artış da ekonomiyi tetikleyen unsurlar arasında yer alırken; tabletler ve akıllı telefonlar ile mobil ve sabit video içeriği tüketimindeki artış kayda değer görülüyor. Giderek büyüyen bilişim teknolojileri pazarı sürekli yeni elemanlara ihtiyaç duyuyor. Talep karşılanamadığı için kariyer fırsatları değerlendirilmeyi bekliyor.

Avrupa’da yaşanan ekonomik belirsizlikler ve yaşlanan nüfus, Orta Doğu ve Afrika bölge ülkelerine göre daha durumunu koruyan bir ortam ve gelişmiş alt yapı varlığı ile bölge ülkeleri arasından sıyrılan Türkiye yatırımcıların radarına giriyor.

Türkiye’de ve dünyada nesnelerin interneti (M2M), endüstriyel internet, büyük veri, akıllı şehirler, bulut bilişim, robotik teknolojiler, giyilebilir teknolojiler, Bitcoin, Android uygulamalar, mobil bankacılık ve 3D yazıcılar da  en çok konuşulanlar arasında yer alıyor.

Araştırma-geliştirme (AR-GE) ve girişimciliğin desteklenmesi doğrultusunda; AR-GE teşvik desteklerinin devamı ve sağlıklı bir şekilde koordinasyonunun öneminden sözedilirken, bu kapsamda yerli yazılım sanayinin desteklenmesinin teoride kalmaması ve uygulamaya yansıtılması gerektiği vungulanıyor.

Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalaması için güçlü bir siyasi sahiplenmeye ihtiyaç duyulurkan; bilgi ve iletişim teknolojileri sektörlerinin stratejik sektörler olarak kabul edilmesi ve bütüncül politikalar ile desteklenmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

2023 yılında hedeflenen 2 trilyon Dolar’lık Gayri Safhi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) içinde bilişim ve iletişim teknolojileri payının hedeflenen yüzde 8 oranına ulaşması durumunda sektörün sadece toplam faktör verimliliği artışı yoluyla sağlayacağı katkının 71 milyar Dolar düzeyinde olacağı tahmin ediliyor…Bilişim ve iletişim teknolojileri sektörünün yalnız ekonomik kalkınmanın değil, sosyal kalkınmanın da motoru olduğunun kabul edilmesi gerekiyor. Bugün artık bilişim ve iletişim kullanımı, sosyal hayatın ayrılmaz bir parçası halini almış durumda…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları