Çip’te 3 Trilyon Dolarlık Yatırım İhtiyacı


Otomotivde başlayarak elektronik sektörüne sıçrayan küresel çip tedariki sorunu giderek büyüyor…Çip talebini karşılamak için gelecek 10 yılda 3 trilyon Dolarlık yatırım ve araştırma geliştirmeye (Ar-Ge) ihtiyaç duyuluyor. Yarı İletken Endüstrisi Derneği (Semiconductor Industry Association-SIA) ile Boston Consulting Group’un ortaklaşa hazırladıkları rapora göre, gelecek 10 yılda yarı iletkenlere yönelik artan talebin karşılanabilmesi için küresel olarak Ar-Ge ve sermaye harcamalarına yaklaşık 3 trilyon Dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Raporda, yüksek vasıflı çalışanlara ulaşmanın çip gibi Ar-Ge yoğun bir sektör için kritik öneme sahip olduğu vurgulanırken, sektörün gelecek yıllarda inovasyonun hızını sınırlayabilecek yüksek vasıflı çalışan sıkıntısı riskiyle karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.

Raporda, elektronik tasarım otomasyonu, çip tasarımı ve gelişmiş üretim ekipmanları gibi Ar-Ge yoğun faaliyetlerde ABD’nin başı çektiği, Doğu Asya ülkelerinin ise sağlam altyapıya ve vasıflı işgücüne erişim gerektiren çip imalatında ön plana çıktığı kaydediliyor.

Raporda ayrıca, Çin’in nispeten daha az beceri ve daha çok sermaye gerektiren montaj, paketleme ve testte lider konumda olduğu ve değer zincirinde genişlemek için güçlü bir şekilde yatırım yaptığı belirtildi.

Küresel Çip Tedariki Sorunu

Çip tedarikine ilişkin faaliyet gösteren şirketler (İntel, AMD, AB-MikroNano, TSMC, Samsung vb) destek arayışına girdiler. Yarı iletken şirketlerinin, yapay zeka, nesnelerin interneti veya otonom araçlar gibi uygulamaları güçlendirmek amacıyla gittikçe daha gelişkin çipler geliştirmelererine ihtiyaç var. Çiplere yönelik talebin önümüzdeki birkaç yıl içinde artması beklenirken, çipler, ham petrol, rafine petrol ve arabaların ardından dünyada en çok ticareti yapılan 4’üncü ürün olurken, küresel tüketimin yüzde 25’ini gerçekleştiren ABD ve Çin bu alandaki en büyük pazarlar olarak dikkati çekiyor.

Çip üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 75’i Çin ve Doğu Asya’da yoğunlaşırken, dünyanın en gelişmiş yarı iletken üretim kapasitesinin çoğu Güney Kore ve Tayvan’da bulunuyor. Bu bölgelerde doğal afet, altyapı sıkıntıları veya küresel çatışmalar yaşanması halinde çip tedarikinde ciddi kesintilere neden olabileceği belirtiliyor.

Yüksek Vasıflı Çalışan Sıkıntısı

Sektör gelecek yıllarda yüksek vasıflı çalışan sıkıntısı yaşayabilir. Yüksek vasıflı çalışanlar, çip gibi Ar-Ge yoğun bir sektör için kritik öneme sahip bulunuyor. Ancak sektörün gelecek yıllarda inovasyonun hızını sınırlayabilecek bir yüksek vasıflı çalışan sıkıntısı riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Küresel tedarik kesintilerine yönelik risklere karşı hükümetlerin piyasa odaklı teşvik programlarını hayata geçirmesi gerektiği vurgulanıyor. Ar-Ge ve teknoloji standartları konusunda küresel ticareti ve uluslararası iş birliğini daha da teşvik etmek için adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.

Otomotivde Büyüyen Çip Krizi

Küresel çip kıtlığı ve otomotiv sektöründe büyüyen çip krizi diğer sektörleri de etkiliyor. Covid-19 salgınından dolayı otomotiv sektöründe kullanılan çip üretimi durmuş durumda. Küresel olarak çip kıtlığı yaşanıyor ve bu durum diğer sektörleri de etkiledi.

Havacılık sektöründen çiftçilere, turizm sektöründen sanayi üretimlerine dek birçok sektör pandemiden payını alırken, teknoloji sektörü de darbe alan sektörler arasında yer alıyor. Teknolojik ürünlerin üretiminde ihtiyaç duyulan çipler ciddi bir oranda artan talebi karşılayamıyor.

Çipler Nelerde Kullanılıyor?

Günümüz teknolojisinde çipler büyük bir önem teşkil ediyor. Otomotiv sektöründe üretilen araçlar, telefon, bilgisayar, tablet, oyun konsolu, televizyon ve diğer tüketim elektroniği ürünleri çiplere ihtiyaç duyuyor. Bu çipler sayesinde işlevini yerine getiren bu ürünlerin çipler olmadan üretilmesi imkansız…

Talebin tahminlerin ötesinde artması ile teknoloji devleri üretim olarak talebi karşılamakta zorlanıyor. Dünyadaki kısıtlı çip üretimi ile tedariklerin sağlanması zorlaşıyor. Talebin yükselmesine karşılık çip sayısının azlığı; teknoloji devi firmalarının çip tedarikinde birbiri ile rekabet etmesini gerektiriyor...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları