5G’yi Global Hale Getirmek

Eşsiz bant genişliği ve ağ dilimlemesi gibi özellikleri bulunan 5’inci nesil haberleşme ve iletişim ağı 5G (Fifith Generation), kritik uygulamalarla iyileştirilmiş hizmet kalitesi sunuyor. 5G teknolojisini global (küresel) hale getirmek ve  herkes için erişilebilir kılmak günümüzde tartışma konusu olurken, 5G, yaygınlaşmış akıllı mobil cihazların ve sensörlerin bağlantılarının iyileştirilmesini de sağlıyor. Böylece kurumların cihazlardan gelen veri akışını daha verimli bir şekilde kullanmasına olanak tanıyor. 5G, Nesnelerin İnterneti (Internet of Things-IoT) cihazlarının bir arada kullanılmasına da destek vererek, akıllı tedarik zincirlerinin sürekliliğine olanak veriyor.  

Daha önceki konuya ilişkin blog yazılarımda da değindiğim üzere 5G’nin piyasaya sokulması yönünde dünya çapında yoğun bir istek bulunurken, uzmanlar bu iletişim altyapısının güvenli olması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çiziyorlar. 5G’nin bir pazarlama terimi olduğunu belirten uzmanlar, 5G’nin ‘kaldıraç etkisi’ yaratacak bir pazar olarak görüldüğüne işaret ediyorlar. 5G’nin yepyeni sektörlere imkan vereceğini ve yeni standardların ortaya çıkacağına dikkati çeken uzmanlar, 5G’nin şu anda bir çok ülkede kullanıldığına işaret ediyorlar.

5G’nin Türkiye’deki Ayak Sesleri

Yüksek kaliteli akıllı telefonlar ve IoT ürünleri sunan Çin markası realme,  Counterpoint ile birlikte düzenlediği “5G’yi Global Hale Getirmek: Herkes İçin Erişilebilirlik” zirvesinde görüşlerini paylaştı ve Türkiye Pazarı için 5G Ürün Yol Haritasını açıkladı.

Mobil İletişim İçin Küresel Sistem (Global System for Mobile Communications-GSMA), Counterpoint, realme ve Qualcomm, 3 Haziran 2021 tarihinde  online olarak düzenledikleri 5G Zirvesi’nde 5G’nin Avrupa’da, özellikle Doğu Avrupa’da ve Birleşik Devletler Topluluğu’nda (BDT) nasıl bir etki yarattığından bahsettiler.

Zirve’nin ilk oturumunda GSMA, Counterpoint, realme ve Qualcomm’un liderleri, küresel 5G gelişimi ve fırsatları hakkındaki görüşlerini farklı bakış açılarıyla paylaşırken ikinci oturumda da her bölgeyi temsilen bir video yayınlandı.

Counterpoint görevlilerinden Jan Stryjak zirvede, Türkiye’ye ilişkin de bir değerlendirmede bulunarak, diğer birçok pazarda olduğu gibi, Türkiye’de de 5G’nin henüz piyasaya sürülmediğini bildirdi. Ancak 5G’nin Türkiye’de piyasaya sürülmesinin an meselesi olduğunun altını çizen Stryjak, özellikle Mart 2021 tarihinde Türk Telekom ve Nokia tarafından elde edilen dünya 5G hız rekorunun duyurulmasından söz etti.  Türkiye’de 5G denemelerinin devam ettiğini anlatan Stryjak, “Türkiye’de yılın 1’inci çeyreğinde satılan akıllı telefonların dörtte birinden fazlası 5G özellikliydi, bu nedenle Türkiye 5G için iyi bir konumdadır ve bu yıl ticari 5G hizmetleri başlatıldığında talep artacaktır’’ şeklinde  açıklamada bulundu. 

realme 5G İşlemcisi Türkiye’de

realme, 5G Zirvesi’nde Türkiye’ye 5G işlemcisi ürünlerini getireceğini duyurdu. realme, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği bir tanıtım toplantısında da 5G ile ilgili çok yakında ilk amiral gemisini Türkiye’ye getireceğini açıkladı. realme, ayrıca yıl içinde 5G donanımlı, daha yüksek performanslı ürünlerini de Türkiye’ye getireceğini belirtti. Böylece Türkiye’de realme 5G ürünleri ile kullanıcılar ilk defa 5G ağını kullanabilecekler. Türkiye’de uygulanan 5G ürünlerinin genel performans avantajları ve ileri teknolojileri, tüketicilerin daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşamasını sağlayacak. Tüketiciler, 5G ağı yaygın olarak uygulandığında ilk kez 5G ağını deneyimleyebilecek.

realme’nin Hedefi Gençler

Genç hedef kitledeki kullanıcılara hitap etmesi sayesinde hızla büyüyen markalardan biri olan realme’nin, 5G pazarının temel parçasını oluşturacağı ve 5G işlemcisi ile fark yaratacağı düşünülüyor. Günümüzde satılan akıllı telefonların yarısı ile ya da dörtte üçünün kullanıldığı Çin pazarında rekabetin arttığı görülürken, realme Çin’de de 5G işlemcisi ile ön plana çıkıyor. realme, uygun fiyatlarla kaliteli özelliklere sahip bir dizi ürünle teknolojiyi dünyanın birçok ülkesinde yaygınlaştırıyor. realme, 2020 yılında ilk 5G akıllı telefonu X50’yi piyasaya sürdü.

5G Özelinde Daha Fazla Ürün

5G deneyimi sunmak için yeni ürün tasarımı ve teknik yenilikleri araştıran realme, bugün 7 5G ve yakın zamanda piyasaya sürülen realme X7 PRO olmak üzere 5G özelinde daha fazla ürün çeşitliliğine sahip. 5G ürün yol haritasında 5G modellerinin yüzde 40’ını görmek mümkün. realme 2022’de bu oranı yüzde 70’e çıkarmayı hedefliyor. realme, Snapdragon 888 işlemcili güçlü realme GT veya realme Narzo serisi gibi modelleriyle Rusya’ya ve Ukrayna’da da lider konumda bulunuyor. Realme yakın zamanda da GT ve realme 8 5G modellerini piyasaya surecek.

realme2018’de Kuruldu

realme, resmi olarak 4 Nisan 2018 tarihinde kuruldu. Yüksek kaliteli akıllı telefonlar ve IoT ürünleri sunmaya odaklanmış bir teknoloji markası. Merkezi Çin’in Shenzhen, Guangdong Eyaleti’nde bulunuyor.

realme ilk olarak 2010 yılında Çin’de “OPPO Real” olarak ortaya çıktı. 2018 yılında OPPO’dan ayrılana kadar bir alt marka olarak faaliyetlerini sürdürdü. Daha sonra BBK Elektronics altında kendi markasını kurdu. Mayıs 2018’de Sky Li ve Madhav Sheth tarafından akıllı telefon sektöründe zengin deneyime sahip genç bir ekiple kurulan realme, en iyi tasarım ve performansa sahip yüksek kaliteli akıllı telefonlar sağlamada uzmanlaşmış bir teknoloji markası. Daha fazla bilgi için www.realme.com/tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları