Teletıp Uygulamaları Yaygınlaşıyor


Pandeminin sağlık sektöründe teknoloji yatırımlarının önemini ön plana çıkarmasıyla birlikte bu alanda ek yatırım ihtiyacıda doğdu. Gelişen teknoloji hastaların tedavilere ulaşma biçimlerini değiştirdi. Bu dönemde ‘Teletıp Uygulamaları’nın yaygınlaştığına ve klinik çalışmalarda teknoloji kullanımının arttığına vurgu yapılıyor. ‘Teletıp Uygulamaları’nda 5’inci nesil mobil teknolojilerden (5G) ve lazer teknolojilerinden yararlanılırken, 5G’den çok daha üstün, çok daha hızlı bir trafik, yüksek bir kapasite ve yüksek çözünürlükte hizmet verecek olan 6G’nin, gelecekte uzaktan sağlık hizmetleri için en büyük iletişim kanalı olacağı öngörülüyor.

Uluslar arası bağımsız denetim, danışmanlık, hukuk, kurumsal finansman, strateji ve vergi hizmetleri şirketi Ernst & Young’ın (EY) 23’üncü Global Sermaye Güven Barometresi Araştırması sonuçlarına göre; uzun vadeli değer yaratma hedefleri doğrultusunda yöneticilerin yüzde 67’si dijital dönüşüm, yüzde 65’i ise müşteri ilişkilerine yatırımlarını artırıyor. 

Sağlık Sektörü Yeniden Şekilleniyor

Sağlık sektörü bu dönemde birleşme ve satın alma fırsatlarını değerlendiriyor. EY’nin yaptığı araştırma dünya genelinde sağlık ve yaşam bilimleri şirketlerinin, operasyonel yetkinliklerini artırmak ve yeni pazarlara açılmak için birleşme ve satın alma fırsatlarını değerlendirdiklerini ortaya koyuyor. 2020 yılında karlılığın azaldığını gösteren araştırma, pandeminin sektör üzerindeki etkisinin kısa vadeli olacağını öngörüyor. Araştırma, yöneticilerin uzaktan sağlık hizmetlerini geliştirmek için teknoloji yatırımlarına odaklandıklarını söylüyor.

EY’in araştırması dünya genelinde sağlık ve yaşam bilimleri sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin ekonomik görünüme ilişkin beklenti ve yakın vadeli planlarını ortaya koyuyor.

Orta ve büyük ölçekli şirketlerin üst düzey yöneticilerinin görüşlerini yansıtan araştırmaya göre; pandemi, sağlık ve yaşam bilimleri şirketlerini ürün ve hizmet portföylerini yeniden şekillendirmeye yöneltti. 

Büyüme İçin Dijital Dönüşüm

Şirketler, pandemi sonrası için büyüme stratejileri kapsamında, operasyonel yetkinliklerini geliştirmek ve yeni pazarlara açılmak için teknoloji yatırımlarına hız vererek dijital dönüşüme odaklanıyor; birleşme ve satın alma fırsatlarını değerlendiriyor. Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 43’ü şirketlerinin gelecek 12 aylık dönemde aktif olarak birleşme ve satın alma fırsatlarını değerlendireceğini dile getiriyor. 

Karlılıktaki Düşüş Kısa Vadeli Olacak

Pandeminin sağlık ve yaşam bilimleri şirketleri üzerindeki etkilerinin incelendiği araştırma; yöneticilerin yüzde 89’unun karlılıkta pandemi dolayısıyla düşüş görüldüğünü ifade ettiklerini ortaya koyuyor.

Öte yandan, araştırma Covid-19 tedavisi ve aşısına yönelik çalışmalar yapan büyük ilaç şirketlerinin diğer biyofarmasötik şirketlerine göre karlılıkta olumlu ayrıştığını açıklıyor. Araştırma, medikal teknoloji (Medtech) şirketlerinin ise hastanelerde zorunlu olmayan ameliyatların ertelenmesinden olumsuz etkilendiğini dile getiriyor. Araştırmaya katılan yöneticilere pandeminin karlılık üzerindeki etkisinin ne kadar süreceği sorulduğunda ise yüzde 76’sı kısa vadeli olacağını ve 2021 veya 2022’de karlılığın geri geleceğini belirtiyor.

Teknolojide Ek Yatırım İhtiyacı Doğdu

EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektör Lideri T. Ufuk Eren, araştırma sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor: “Araştırmamız pandeminin, sağlık ve yaşam bilimleri şirketlerini uzun vadeli planları ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda portföylerini yeniden şekillendirmeye yönelttiğine işaret ediyor. Yöneticilerin büyük bir çoğunluğu (yüzde 90) iş stratejileri ve portföylerini kapsamlı bir şekilde gözden geçirdiklerini belirtirken, yarısından fazlası (yüzde 56) pandeminin iş stratejilerindeki değişimi hızlandırıcı bir etki yarattığını ifade ediyor. Sağlık ve yaşam bilimleri şirketlerinin 2021 ve 2022’de teknoloji yatırımlarına devam ederken, bir yandan da birleşme ve satın alma alanında oluşacak olanakları uzun vadeli bir bakış açısıyla gündemlerine alacaklarını söyleyebiliriz.” 

Dell Technologies’in Dijital İkizleri

Dell Technologies, kar amacı gütmeyen bir açık kaynak araştırma organizasyonu olan “i2b2 tranSMART Foundation”ı COVID-19’un uzun vadeli etkilerinin tedavisini amaçlayan çalışma olarak değerlendiriyor. Araştırma, kişiselleştirilmiş sağlık riski puanları ve hastaların benzersiz tıbbi geçmişleri ve genetik bilgilerine dayalı ilaç tedavisi önerilerini içeriyor.

Dünya genelinde hastaneleri ve araştırma merkezlerini destekleyecek olan yapay zekaya dayalı araştırmalar ve ‘dijital ikizler’, Dell’in 2030 yılına kadar 1 milyar insan için sağlık, eğitim ve ekonomik fırsat sağlamak için teknolojiyi kullanma ve ölçekleme hedefine katkıda bulunacak.

COVID-19’un uzun dönemli etkilerini tedavi etmek için ‘dijital ikizler’ olarak bilinen hastaların sanal modelleri, hastalar için genetik ve tıbbi geçmişe dayalı olarak mümkün olan en iyi tedavi seçeneğini belirliyor. Bu ‘dijital ikizler’ üzerinde milyonlarca kişiselleştirilmiş tedavi simülasyonu gerçekleştirme olanağı bulunuyor.

 Dell Technologies, ‘dijital ikizler’ oluşturmak için bilgi işlem, yapay zeka, makine öğrenimi ve gelişmiş depolama yetenekleri sağlayacak.

Dell Technologies Stratejik Danışmanlıklar ve Sosyal İnovasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jeremy Ford, “Bu proje, iyi anlaşılmayan bir durumdan mustarip insanları desteklemek için bir araya gelen küresel araştırma ve teknoloji topluluğunun mükemmel bir örneği olarak öne çıkıyor. i2b2 tranSMART Foundation ile birlikte çalışarak uzmanlığımızı ve teknolojilerimizi ‘dijital ikizler’ oluşturmak, verileri paylaşmak, simülasyonlar ve analizler yapmak için kullanacağız. Bu iç görüler, COVID’in uzun vadeli etkilerinden şikayetçi olan hastaları anlamaya ve tedavi etmeye yardımcı olacak” diyor.

200’ün Üzerinde Hastane Kapsama Alındı

Araştırmacılar, başlangıç olarak bu veri alanını 70 bin hastanın testleri, simülasyonları ve analizleri için kullanacaklar. Bu veriler, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Singapur, İspanya, Brezilya, Hindistan ve İngiltere’deki veri ortakları dahil olmak üzere 200’ün üzerinde hastane ve araştırma merkezinden oluşan uluslar arası 4CE Konsorsiyumu ile paylaşılacak. Bu çalışmanın önümüzdeki dört yıl içinde verileri iki milyon ‘dijital ikiz’ oluşturacak şekilde genişletilebilinecek. 

Bireylerin Dijital Gelecekleri İnşaa Ediliyor

Dell Technologies, kuruluşların ve bireylerin dijital geleceklerini inşa etmelerine ve çalışma, yaşama ve oyun oynama şekillerini dönüştürmelerine yardımcı oluyor. Şirket, müşterilerine veri çağına yönelik sektörün en kapsamlı ve en yenilikçi teknoloji ve hizmet portföyünü sunuyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları