Dijitalleşme Seferberliği Start Bekliyor


Gündemin Covid-19’a kilitlendiği bugünlerde Sivil Toplum Kuruluşları’ndan (STK) da ardı ardına ülkede dijitalleşmeye hız verilmesi ve dolayısıyla da “Dijitalleşme Seferberliği”nin başlatılması gerektiği yönünde açıklamalar geldi.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Türk Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Türk Elektronik Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (TESİD) iş birliğiyle kurulan Dijital Türk Platformu’nun, KPMG (Klynveld Peat Marwick Goerdeler) Türkiye ile ortaklaşa hazırladığı “Dijitalleşme Yolunda Türkiye 2021 Raporu”, dijital dönüşümde kaybedecek zaman olmadığını savunurken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Visa Türkiye ile işbirliği yaptığını duyurması dikkat çekti. İşbirliği ile “Dijitalleşme Seferberliği”nin başlatılmak istendiği vurgulanırken, devlet kanadından “Dijitalleşme Seferberliği”nin başlatıldığına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi…

Ancak, “Dijitalleşme Seferberliği”ne ihtiyaç duyulduğu geçtiğimiz yıllarda da ilgili toplantı ve panellerde gündeme getirilirken, özellikle küçük ve orta işletmeler (KOBİ) bazında öne çıkarılan dijitalleşme ihtiyacı; yani dijital dönüşüm yolculuğunda olması gereken tüm bilgi, destek ve fırsatların “Akıllı KOBİ’” platformuyla duyurulacağı ifade ediliyordu.

Dijitalleşmek isteyen KOBİ’lerin çözüme, çözüm sunan şirketlerin ise KOBİ’lere ulaşmakta zorluklar yaşdağına her fırsatta vurgu yapılırken, TOBB ve Visa yaptıkları ortak açıklamayla, işini dijitale taşımak isteyen KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlerin sergileneceği, bu konuda rehberlik ve eğitimlerin sağlanacağı Akıllı KOBİ Platformu’nun ilk fazını hayata geçirdiklerini açıkladılar.

http://www.akillikobi.org.tr adresinden ulaşılabilecek platform üzerinden KOBİ’ler ürün ve hizmet geliştiricileriyle iletişim kurabilecek, görüş ve önerilerini iletebilecek ve bu konuda hazırlanan eğitimlere ulaşabilecek.

Projenin ilk fazında, dijitalleşme konusunda çözüm sunan şirketlerin, ürün ve hizmetlerini platformun web sitesinde yayında olan form ile kaydetmeleri bekleniyor. Kayıtlar tamamlanıp, KOBİ’lere sunulacak ürün ve hizmetler sınıflandırıldıktan sonra platformun Haziran 2021’de, KOBİ’lerin erişimine açılacağı ifade ediliyor.

Tedarikçilerle Buluşma Noktası Olacak

KOBİ’ler Akıllı KOBİ platformu üzerinden muhasebeden insan kaynaklarına, web sitesi tasarımından online rezervasyona kadar geniş bir yelpazede, Türkiye’nin dört bir yanından yeni teknolojilere odaklanmış tedarikçilerin ürünlerine avantajlı koşullarla ulaşarak, bu hizmetleri uygun ödeme koşullarıyla ve Visa iş birliği ile sunulacak kampanyalarla satın alabilecek.

Platformda KOBİ’lerin ‘dijital olgunluk’ seviyeleri tespit edilerek buna uygun yönlendirmeler de yapılabilecek. Ayrıca KOBİ’ler, yıl içerisinde düzenlenecek sanal fuarlarda da bir araya gelerek vizyon turu yapabilecekler.

Visa’nın, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteği ile hayata geçirdiği ‘İşimi Yönetebiliyorum’ projesinin eğitim içerikleri de Platformun Akıllı Akademi bölümünde yer alacak.

KOBİ’lerin Dijitalleşme İsteği

Araştırmalar, KOBİ’lerin dijitalleşme isteğinin arttığını gösteriyor. Online ve temassız ödemelerin temastan kaçınan tüketiciler için tercih sebebi olması, hayatı kolaylaştırması, güvenli olması, e-ticaretle satış hacminin artması, çağın gereklerine uyum sağlamak ve özellikle web sitesi ile birlikte kurumsal kimliğin güçlenmesi, dijitalleşme konusunda KOBİ’lerin en büyük motivasyonları olarak sıralanıyor.

Akıllı KOBİ ile KOBİ’ler bir yandan dijital dönüşüm ile ilgili bir rehbere kavuşmuş olacaklar, diğer yandan da dijitalleşmeye yönelik ürün ve hizmet sunan tüm teknoloji tedarikçilerine tek bir noktadan, Akıllı KOBİ’ye özel, avantajlı kampanyalar ile erişebilecekler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları