Dijital Mülkler NFT’yle Pazarlanıyor

 Çağımızın getirdiği teknolojik yenilikler ile birlikte dijital varlıklara sahip olma isteği yaygınlaşırken; dijital ürüler için 2017’den beri NFT (Non-Fungible Token-Değiştirilemez Jeton) ile  174 milyon Dolar’dan fazla para harcandığı belirtiliyor. Arz talep dengesi, tüm değeri olan varlıklarda olduğu gibi NFT’lerin de birim fiyatlarının oluşmasını sağlıyor. Ancak bu tür dijital alan üzerinden yapılan satışların yasal tabana oturtulması ve vergilendirilmesi en doğru yöntem. Bunu da devletlerin kendi mali politikalarıyla ya da uluslararası bir düzenlemeyle gerçekleştirilmesi gerekir...

Başka bir eşi daha bulunmayan dijital varlıklar, koleksiyoner ürünler, sanal ayakkabılar, sanal oyun içerikleri gibi dijital mülkler ve eşsiz olan birçok dijital varlık NFT’lerle pazarlanıyor. NFT’ler dijital para (kripto para) gibi blockhain (blok zinciri) teknolojisi kullanılarak, büyük çoğunlukla ‘Ethereum Token’ standartlarıyla üretiliyor. NFT’ler eşsiz olması sebebiyle satılan ürünler koleksiyon ürünü olarak kabul ediliyor ve değerleri yüksek oluyor.

NFT’leri Değerli Kılan Nedir?

NFT’lerin benzeri olmayan bilgiler barındırmaları ve kolayca erişilebilir olmaları, koleksiyon değeri olan fiziksel bir ürünle karşılaştırıldığında bir ürüne dijital olarak sahip olmanın avantajlarını ortaya çıkarıyor. Sahte ürünlerin yapım ve çoğaltılmasının önüne geçerek dijital varlığın orijinalliği konusunda önceki sahibi ve üreticisine kadar tüm bilgilere sahip olabiliyor.

Diğer kripto varlıkların aksine, NFT’ler kendi aralarında değiştirilemiyor; her birinin eşsiz olması, her birinin ayrı özelliklere sahip olmasını sağlıyor ve iki varlığın denk olmasının önüne geçiyor. NFT’ler bir tiyatro bileti olarak düşünebilir. Her bilet farklı koltuk yeri ve bileti alan kişinin kişisel bilgilerini barındırdığından eşi olmayan bir varlık olarak değerlendiriliyor.

NFT’ler Sanatçılar İçin Yeni Bir İmkan

NFT’ler sanatçıların da üretimlerini pazarlayabilmelerine imkan tanırken; dünyanın her yerine eserlerin ulaştırılmasını ve dijital eserlerin üretiminin yaygınlaşmasını sağlıyor. Ayrıca, aracı kurumların önüne geçerek alıcı ve üreticiyi daha kolay şekilde bir araya getirmeyi mümkün kılıyor. Satın alınan eserin el değiştirmesi durumunda da telif hakkı detayıyla sanatçının hakları korunarak sonraki el değiştirmelerde üreticinin de pay sahibi olmasına imkan tanınıyor.

Sanatta da Geleceği Teknoloji Belirliyor  

Pek çok sektörde olduğu gibi sanat alanında da geleceği teknoloji ve tüketicilerin tercihleri şekillendiriyor. Son birkaç yıldır üretilen sanat eserleri, NFT  ile alıcı buluyor. Böylece taklit edilme riski ortadan kaldırılarak, hem sanatçıların eserleri korunuyor hem de eserler yüksek meblağlara alıcı bulabiliyor. NFT’ye aktarılan bir sanat eserinin özgünlüğü kolayca doğrulanabiliyor ve eserlerin kopyalamasının önüne geçiliyor. 

Dijital Ekonominin Anahtar Yapı Taşı

NFT’ye aktarılan sanat eserleri, dijital pazar yerlerinde alıcılarla buluşuyor. Kripto topluluğu tarafından üretilen ve barındırılan bu sanal alanlar, bize geleceğin kapılarını şimdiden aralıyor. 

NFT’ler yeni, blok zinciri destekli bir dijital ekonominin anahtar yapı taşlarından biri olarak değerlendiriliyor. Çeşitli projeler, 


oyun, dijital kimlik, lisanslama, sertifikalar ve güzel sanatlar gibi çeşitli kullanım alanlarına yönelik NFT’lerle çalışmalar yapılıyor.

NFT’ler fiziksel varlıkları dijital dünyada temsil etmeleriyle yalnızca blok zinciri ekosisteminin değil daha geniş kapsamda ekonominin önemli bir parçası olma potansiyeline de sahip…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları