Bilişim Sektörüne Kredi Geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı yüksek teknolojiye dayalı bilişim, bankacılık, savunma ve enerji sektörlerine kredi tahsisi yapılacağını ve tahsis süreçlerinin değişeceğini açıkladı. KOBİ’lere yönelik olarak da düzenlenen ‘Nefes Kredisi’ ile ilgili çalışmalar tamamlanma aşamasına gelirken, detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak. Kullandırılacak kredi, önceki kredilerden farklı olarak sadece ciro kaybı yaşayan işletmeleri odağına alacak. Alınan kredinin doğrudan firmanın ihtiyaçları için kullanılmasını temin edecek bir takım düzenlemeler yapılacak.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı bilişim, bankacılık, savunma sanayi ve enerji gibi kritik sektörlerin finansmanında ticari krediler için uygulanan geleneksel teminata dayalı kredi tahsis süreçlerinde değişikliğe gidilmesi yönünde de bir takım çalışmalar yapıyor.

Bakanlık, sektörlere ilişkin istihdama yönelik adımları da beş başlıkta toplamayı; istihdam teşviklerini revize etmeyi ve ek istihdam finansman desteği vermeyi de planlıyor. İstihdam taahhüdünü yerine getiren firmaya her bir istihdam için 1 yıllık SGK ve İşsizlik Sigortası primlerinin kredi faiz bakiyesinden düşüleceği belirtiliyor.

Kripto Para Düzenlemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto varlık ile çeşitlerinin tanımlanması, bu varlıkların ortaya çıkarılması, ihracı ve dağıtılması, alım satım yapan platformların uyması gereken ilke ve esasların belirlenmesi, varlık saklama hizmetinin hangi şartlarda kimler tarafından yapılabileceği, vergilendirme politikasının nasıl olacağı, hangi kripto varlık çeşidi için hangi kurumun düzenleme yapma ve yaptırım uygulama yetkisinin olacağı, özellikle suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanında bu alanın kullanılmasının engellenmesi gibi geniş bir alanı kapsayan çalışma yürütüyor.

FED Dijital Parayı Araştırıyor

ABD Merkez Bankası’nın (FED) dijital para birimi araştırmalarını hızlandırdığı belirtiliyor. Teknolojinin ABD ödeme sisteminde önemli bir değişime neden olduğu ifade edilirken,

FED’in nakit de dahil olmak üzere güvenilir ödeme araçlarına erişimi sağlamaya kararlı olduğu vurgulanıyor. FED, hanehalklarının ve işletmelerin ihtiyaç ve tercihlerinin zaman içinde dijital ödemelere ne ölçüde daha fazla geçiş yapabileceğinin araştırmasını yapıyor.

Dijital para biriminin uygulamaya konulmasıyla ABD’de perakende ödemelerde inovasyon ve rekabet için önemli bir temel sağlanması hedefleniyor.

FED, dijital para biriminin çıkarılması ve sınır ötesi ödemelerde kullanılmasının dünya çapında önemli etkileri olabileceğine işaret ederken, sınır ötesi ödemelerde dijital para birimlerinin öne çıkma potansiyeli ve Dolar’ın rezerv para birimi rolü göz önüne alındığında ABD’nin, sınır ötesi standartların geliştirilmesinde masada olmasının hayati önem taşıdığının altı çiziliyor.

Çin Kripto Paralara Savaş Açtı

Dijital Yuan’ını çıkarmaya hazırlanan Çin’in kripto paralara adeta savaş açtığı bildiriliyor.

Bölgenin iki ünlü kripto para şirketi ülkedeki operasyonlarını durduracaklarını ya da yeni yatırım yapmayacaklarını açıkladı. Aralarında Hashcow ve BTC.Top’un da bulunduğu kripto para madencileri, Çin hükümetinin Bitcoin madenciliğiyle ilgili yasaklamaları sonrasında ülkedeki operasyonlarını durdurdu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları