Bankacılıkta Dijital Şube Dönemi Başladı

Bankacılıkta internet üzerinden uzaktan kimlik tespiti aracılığıyla müşteri kaydı ve işlemlerin yapılabileceği uygulama 1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle başladı. Uygulamanın başlaması ile dijital bankacılık faaliyetinin önü açılmış ve böylece şubesiz dijital bankacılık (dijital şube) faaliyeti başlamış oldu.

Bankalar için uzaktan (görüntülü görüşmeyle) kimlik tespiti ile müşteri edinimi, kısıtlamalar döneminde daha da önemli hale gelirken; tüm işlemler, banka şubesine gitmeden dijital ortamda gerçekleştirilebilecek ve ıslak imza gerekmeden elektronik imza (e-imza) ile mobil imza kullanılarak sözleşme yapılabilecek.

İşlemler için, müşterinin bankanın mobil uygulamasını bilgisayarına ya da akıllı cep telefonuna indirmesi veya banka internet sitesi adresine girmesi ve TC Kimlik Kartı bilgilerini banka temsilcisine ibraz etmesi (vermesi) gerekiyor.

BDDK, Yönetmelik Yayımladı

Türkiye’de dijital bankacılık döneminin başlamasına ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bir yönetmelik yayımladı. BDDK’nın 1 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yer alan “Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik”i, 1 Mayıs 2021tarihi itibariyle uygulamaya girmiş oldu.

Yönetmelik ile bankalar tarafından yeni müşteri kazanımında kullanılabilecek uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ve müşteri kimliğinin tespit edilmesini müteakip sunulacak bankacılık hizmetlerine dair usul ve esasların belirlenmesi amaçlandı. Böylece bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve rahat erişim sağlanacak. Müşteri olma süreci kısa süre içerisinde dijital ortamlar üzerinden uzaktan tamamlanabilecek.

Yönetmeliğe göre, uzaktan kimlik tespiti yapacak banka temsilcileri (müşteri temsilcisi) bu konuda özel eğitim alacak. Müşteri temsilcisi ile müşteri arasındaki görsel ve işitsel iletişimin bütünlüğünün ve gizliliğinin yeterli seviyede olması sağlanacak. Kimlik tespiti sürecinde kişinin yüzüyle, kimlik bilgilerinin ve fotoğrafının biyometrik karşılaştırması yapılabilecek.

Dijital Bankacılık Lisansı Verilecek

BDDK’nın gerçekleştireceği idari düzenleme ile de Dijital (Şubesiz) Bankacılık Lisansı verilecek. Yapılan değerlendirmeler çerçevesinde; düzenlemenin 31 Aralık 2021 tarihinde tamamlanmış olacağı belirtiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan ekonomi reformları takviminde, “Türkiye’nin Yeni Ekonomi Reformları Eylem Planı” lanse edilirken, yapılacak hazırlıklar doğrultusunda bu yıl bitmeden dijital bankacılık lisanslarıyla ilgili düzenlemenin de hayata geçirilebileceği bilgisine yer veriliyor.

Dijital Bankacılık Lisansı’nda uluslararası düzenlemelere uyumun esas alınacağına vurgu yapılırken, lisans başvurularının değerlendirilmesi aşamasında dijital bankalar diğerlerinden çok farklı lisanslama kurallarına tabi olmayacak. Bankacılık mevzuatında yer alan kuralların temel olarak geleneksel ve dijital bankalar için de geçerli olması bekleniyor. Ancak dijital bankaların sisteme girişlerini kolaylaştırmak adına bazı farklılıkların olacağı da getiriliyor.

Dijital Para Düzenlemesi

Son günlerde gündemden hiç düşmeyen ‘Dijital Para Düzenlemesi’ ile de Merkez Bankası’nın dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını 31 Aralık 2021 tarihine kadar oluşturucağı belirtiliyor.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları