6G İçin Tarih Verildi; 2024

6’ıncı Nesil Mobil Teknoloji (6G) için uzmanlar, 2024’ün bekleneceğinin altını çiziyorlar. Son bir-iki yıl için 6G teknolojisinden söz edilemeyeceğine işaret eden uzmanlar, 5G’den çok daha üstün, çok daha hızlı bir trafik, yüksek bir kapasite ve yüksek çözünürlükte hizmet verecek olan 6G’nin, uzaktan sağlık hizmetleri için de en büyük iletişim kanalı olacağını öngörüyorlar. 6G için çalışmaların devam ettiğini dile getiren uzmanlar, 6G’ye giderken yerel şirketlerin ve tedarikçilerin büyütülebileceğini dile getiriyorlar.

4.5G teknolojisinin de 2030’a kadar devrede kalacağını vurgulayan uzmanlar, 5G ve 6G için Türkiye’nin altyapısının güçlendirilmesi gerektiğinin üzerinde duruyorlar.  

Piyasa 5G’yi Bekliyor

5G’nin piyasaya sokulması yönünde istek bulunduğunu dile getiren uzmanlar, bu iletişim altyapısının güvenli olması gerektiğinin altını çiziyorlar. 5G’nin ‘kaldıraç etkisi’ yaratacak bir pazar olarak görüldüğüne işaret eden uzmanlar, yerli ve milli şirketlerin pazara girebilmesi için önlerinin açılması gerektiğinin üzerinde duruyorlar. 5G’nin bir pazarlama terimi olduğunu belirten uzmanlar, 5G’nin yepyeni sektörlere imkan vereceğini ve yeni standardların ortaya çıkacağına dikkati çekiyorlar. Uzmanlar, 5G’nin şu anda bir çok ülkede kullanıldığına işaret ederek, önümüzdeki dönemde de Türkiye’de kullanılabileceğini ve yatırımların devam ettiğini, hastane ve fabrikalarda kullanılmaya başlanıp, daha sonra diğer alanlara yönlendirileceğini ifade ediyorlar. 5G’ye ilişkin konsorsiyumlar kurulduğunu kaydeden uzmanlar, 5G’de Türkiye için farklı bir model takip edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.    

5G’de İyileştirilmiş Hizmet Kalitesi

5G teknolojisi, kritik uygulamalara iyileştirilmiş hizmet kalitesi sunarken kısa gecikme süresi, eşsiz bant genişliği ve ağ dilimlemesi gibi özellikleri bulunuyor. 5G, günümüzde gördüğümüz yaygınlaşmış akıllı mobil cihazların ve sensörlerin bağlantılarının iyileştirilmesini, böylece kurumların cihazlardan gelen veri akışını daha verimli bir şekilde kullanmasına olanak sağlıyor. 5G, Nesnelerin İnterneti (IoT-Internet of Things) cihazlarının bir arada kullanılmasına da destek vererek, akıllı tedarik zincirlerinin sürekliliğini sağlıyor.  

5G’nin hızı ve kısa gecikme süresi yepyeni bir seviyede inovasyonun (yenilik) kapılarını açma olanağı veriyor. 5G kullanılan bir fabrikadaki bir üretici, verileri fabrika sınırları içinde analiz etmek için otomatik makineleri, endüstriyel robotları daha hızlı ve verimli bir şekilde devreye alabiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları