Meclis’in Dijital Mecralar Komisyonu

Dijital mecraların yoğun olarak gündeme geldiği ve tartışıldığı bu günlerde geçtiğimiz yıl sessiz sedasız kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) “Dijital Mecralar Komisyonu”, veriyi elinde tutanların, demokrasiyi de elinde tutmak istedikleri” tezinden yola çıkmıştı.

Dijital Mecralar Komisyonu, dijital mecraların, insanları bir tüketim ve reklam malzemesi haline getirmesini ve kişisel veri mahremiyetinin ihlal edilerek bu bilgililerin, belgelerin açıkça başka şirketlere kullandırılmasının asla kabul edilmemesi gerektiğini savunuyor. Komisyon, sosyal ağların Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de kanunlara uymasının zorunluluğuna işaret ediyor.

“Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 28 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Kanun, bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı yahut çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi amacıyla alınan tedbirler ile yapılan iş ve işlemler hakkında inceleme, görüşme, raporlama, tavsiye ve görüş bildirme işlemlerini yürütmek üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde Dijital Mecralar Komisyonu kurulduğunu duyurmuştu.

Üye sayısı 17 milletvekilinden oluşan komisyonun görevleri şunlar:

-Kendisine esas veya tali olarak havale edilen işleri görüşmek,

-Komisyon Başkanlığının talebi üzerine veya ihtisas komisyonlarınca talep edilmesi halinde; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan kanun teklifleri ile olağanüstü hal sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini görev alanı yönünden inceleyerek görüş sunmak,

-İnternet kullanımının kanunlara, bireylerin kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine ve diğer temel hak ve özgürlüklere aykırı yahut çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde gerçekleşmesinin önlenmesi konularında görüş ve öneriler sunmak,

-İnternet kullanımı yoluyla işlenen suçlarla etkin şekilde mücadele edilmesi konusunda görüş ve öneriler sunmak,

-İnternet kullanımı ve etkileriyle ilgili uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek, bu konular hakkında gerektiğinde yurtdışında incelemelerde bulunmak ve bu gelişmeler konusunda görüş ve önerler sunmak,

-İnternetin hukuka uygun kullanımı konusunda kamuoyunu bilgilendirici etkinlikler ve projeler yapmak.

Meclis’in Kripto Para Raporu

Öte yandan, TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığıgeçtiğimiz günlerde bir ‘Kripto Para Sistemleri raporu hazırlarken, kripto para gelinen noktada da alternatif bir finansal sistem olarak değerlendirilen borsada da yeni işlem görmeye başladı. Böylece, kripto para bir anlamda resmiyet de kazanmış oldu.



Yorumlar

  1. Biraz önce kripto pstayls birinin yurt dışına çıktığını haberlerde dinledim,yasaklandı diye biliyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları