Dijital Bankacılık Lisansı Geliyor


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) gerçekleştireceği idari düzenleme ile 
Dijital (Şubesiz) Bankacılık Lisansı yolda. Yapılan değerlendirmelere göre, düzenlemenin 31 Aralık 2021 tarihinde tamamlanmış olacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan ekonomi reformlarının takvimine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde “Türkiye’nin Yeni Ekonomi Reformları Eylem Planı” başlığı altında yer veriliyor.
Yapılacak hazırlıklar doğrultusunda bu yıl bitmeden dijital bankacılık lisanslarıyla ilgili düzenlemenin hayata geçirebileceğinin altı çiziliyor.

Dijital Bankacılık Lisansı’nda uluslararası düzenlemelere uyumun esas alınacağına vurgu yapılırken, lisans başvurularının değerlendirilmesi aşamasında dijital bankalar diğerlerinden çok farklı lisanslama kurallarına tabi olmayacak. Bankacılık mevzuatında yer alan kuralların temel olarak geleneksel ve dijital bankalar için de geçerli olması bekleniyor. Ancak dijital bankaların sisteme girişlerini kolaylaştırmak adına bazı farklılıkların da olacağı belirtiliyor.

BDDK, 1 Nisan 2021 tarihinde Dijital Bankacılık kapsamında “Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik”i de yayımladı.

Dijital Para Düzenlemesi’

Son günlerde gündemden hiç düşmeyen ‘Dijital Para Düzenlemesi’ ile de Merkez Bankası’nın dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını oluşturucağına dikkat çekiliyor. Bunun için de tarih olarak 31 Aralık 2021’e vurgu yapılıyor. Konuyla ilgili birimin ise Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olduğu gösteriliyor. Bu sürece hazırlık için Türk bankacılık sektörünün büyük çoğunluğu ya kendi ödeme ve elektronik para şirketlerini kurdu ya da bu alanda bir şirketi satın aldı. Merkez Bankası’nın çıkaracağı dijital paranın sektörü büyütmesi bekleniyor.

Türkiye’nin Yeni Ekonomi Reformları Eylem Planı 10 anabaşlıktan oluşuyor ve planda birçok hamle öngörülüyor.

Fintek Strateji Belgesi Hazırlanacak

Öte yandan planda, finansal teknoloji alanının geliştirilmesine öncülük edecek gerekli koordinasyon ve işbirliğini sağlayacak yetkili bir yapı tesis edilerek, sektörün gelişimini destekleyecek düzenlemelerin yapılmasına ilişkin yol haritasının belirleneceği bir ‘Fintek Strateji Belgesi’nin hazırlanacağı dile getiriliyor. Yetkili kurumlar Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı olurken, ilgili kurumlar olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu gösteriliyor.

 

Ayrıca, uluslararası standartlarda bir katılım finans tahkim mekanizmasının İstanbul Finans Merkezi’nde kurulacağı ifade ediliyor. Plana göre, İstanbul Finans Merkezi’nin fintek alanında küresel merkez olmasını güçlendirecek şekilde ödemeler alanında “regülasyon deney alanı” (sandbox) kurulacak. Fintek girişimlerinin desteklenmesi için İstanbul Finans Merkezi’nde Finans ve Teknoloji Üssü kurulacak, Fintek, biyoteknoloji ve mobilite alanlarındaki regülasyonlar (düzenlemeler) inovasyonun ve ticarileşmenin önünü açacak şekilde gözden geçirilecek.

Ulusal ve uluslararası gelişmeler dikkate alınarak ülkemiz elektronik ticaret mevzuatının yol haritası çıkarılacak ve bu alanda düzenlemeler yapılacak.

 

Planda, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlık edeceğinin altı çizilirken, EKK’nın; Hazine ve Maliye Bakanı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı’ndan oluşacağı belirtiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları