Artan Dünya Nüfusu Tarım Teknolojilerini Zirveye Taşıyor

Hızla artan dünya nüfusu (2021’de 7 milyar 837 milyon olması bekleniyor) çevre ve beslenme sorunlarına yol açarken, kaynakların eşit dağılmaması, eğitim, sağlık ve ekonomide eşitsizlikler de sorunların giderek büyümesine yol açıyor. Büyüyen nüfus beraberinde gıdaya olan talebi ileri düzeyde artırıyor. Şehirleşme ve sanayileşme nedeni ile azalan verimli topraklar, yaşanan iklim değişiklikleri ve tarım arazilerinin yeteri kadar sulanamaması da insanların taze gıda talebinin karşılanmasında güçlüklere yol açıyor.  

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) koordinasyonunda hazırlanan  Türkiye’de Akıllı Tarımın Mevcut Durum Raporu’nda tarım alanında yaşanan baş döndürücü gelişmelere ışık tutuluyor.

Halen, sanayi ve temel teknoloji alanlarında kullanılan ve belli ilerleme kaydedilen Endüstri 4.0, Dijital Dönüşüm ve Akıllı Sistemler’deki gelişmeler, tarımda da önemli bir mesafe katedilmesine neden oluyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜBİTAK

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında tarım, hayvancılık ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan ulusal çözümlerin üretilmesi ve tarım kooperatifçiliğinin bilişim altyapısının geliştirilmesine yönelik iş birliği protokolü imzalanmıştı. İşbirliği ile gelişen teknolojilerin tarımda kullanımının artırılması ve ülke topraklarından en fazla verimin sağlanması amaçlanıyor. İşbirliği çerçevesinde tarımsal ürünlerin arz-talep zincirinin yönetilmesi ve tarım kooperatifçiliğinin bilişim altyapısının geliştirilmesi de hedefleniyor.

2023’de 730 Milyar Dolar Pazar Payı

Gıda ve tarım teknolojilerinde günümüzde 500 milyar Dolar olan pazar payının 2023 yılında 730 milyar Dolar olması bekleniyor. Akıllı Tarım Teknolojileri’nin bugünkü pazar payı yaklaşık 10 milyar Dolar civarındayken 2023 yılında bu rakamın 20 milyar Dolara ulaşacağı belirtiliyor.

Akıllı Tarım Teknolojileri Ekosistemi

Akıllı Tarım Teknolojileri ile tarımsal kararların alınmasında tarla özelinde sahip olunan bilgilere ek olarak gerçek zamanlı verilerin kullanılması da mümkün olacak. Gelişmekte olan uzaktan algılama, nesnelerin interneti (Internet of Things-IOT), İnsansız Hava Araçları (IHA) gibi teknolojiler tarlalardan anlık veri alınmasına imkan tanıyor.

Akıllı Tarım Teknolojileri uzaktan algılama sistemleri, otonom tarım araçları, çiftlik yönetim sistemleri, IOT sensörleri, otonom traktörler gibi farklı alanları kapsıyor. Akıllı tarım; tarımsal üretim tesisinden toplanan verilerle üretime dair en doğru kararın verilmesini sağlıyor.

1 Milyon M2’lik Tarım Fabrikası

Pimtaş kuruluşu olan HGT Tarım, artan taze ve organik gıda talebini karşılamak adına 1 Milyon m2’lik tarım fabrikası oluşturma çalışmalarını başlattı. PİMARGE ve Gebze Teknik Üniversitesi ile ortak yürütülen ‘Dikey Tarım’ projesi için gerekli tüm çalışmalar sürdürülüyor. Dikey tarım uygulaması başlıca geleneksel metotlardan farklı olarak topraksız tarım yapabilmenin bir yöntemi…Hiçbir toprak kullanılmadan tamamen su ile tarım yapılabiliyor. Dikey Tarım sistemi ile tarım arazisine ihtiyaç duyulmazken, kullanılan su ise devir daim sistemiyle sürekli tazeleniyor. Daha az su kullanımı ile daha çok verim elde ediliyor. Özel yazılımlı otomasyonlarla kontrol edilen ürünler yüzde 100 organik olmalarının yanında uygun fiyata taze ürün almak isteyen müşteriler için “vazgeçilmez” olarak nitelendiriliyor.

Proje Ekonomiyi Canlandıracak 

Geleneksel çiftçiliğin ekilebilir arazi gereksinimleri, “Gelecek nesiller için sürdürülebilir kalamayacak kadar büyük ve istilacı” olarak tanımlanırken, hızlı nüfus artış hızları ile kişi başına ekilebilir arazinin 2050 yılında 1970 yılına göre yaklaşık yüzde 66 düşmesi bekleniyor. Dikey Tarımın, geleneksel yöntemlere göre dönüm başına mahsul veriminin on katından fazlasına izin verdiği ifade ediliyor.

Akıllı Tarım’ın Paydaşları

Akıllı Tarım konusunda üreticiler, teknoloji firmaları, birlik ve kooperatifler, kamu ile üniversiteler birlikte çalışma yürütüyorlar. Teknoloji firmaları, ‘akıllı tarım uygulamaları’ veya ‘tarımda teknolojik uygulamalar’ başlıkları altında tarımsal üretim aşamalarında dijital teknolojilerin kullanılmasına ön ayak oluyorlar. Tarladan sofraya olan süreçte otomasyon, dijitalleşme ve senkronizasyonun sağlanarak, maliyetlerin düşürülmesi, verimlilik ve etkinliğin arttırılması açısından konunun muhatabı durumundadalar. Türkiye’de akıllı tarım çalışmalarına destek veren firmalar ise şunlar:

TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş, Üniversite-özel sektör işbirliğine dönük Hektaş, Toros Tarım, Tarım Makineleri Birliği (TARMAKBİR).

Türk Telekom Grubu’nun, kurumsal müşterilere sunduğu BuluTT iş çözümleri arasında yer alan M2M (Machine to Machine) Servisleri, Hayvan Barınağı Kontrol ve Takip Çözümleri. Vodafone’nun Akıllı Köy Projesi, Turkcell’in Akıllı Tarım Çözümleri, İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş tarafından desteklenen ForFarming Girişimi ve HGT Tarım’ın ‘1 Milyon M2’lik Tarım Fabrikası Projesi’

Tarım Fuarı 60 Bin Kişiyi Ağırlayacak

Bu yıl (2021) içerisinde Ankara Gölbaşı Belediyesi’nin düzenleyeceği Tarım Fuarı ile 60 bin kişinin Gölbaşı ilçesinde ağırlanması hedefleniyor…Tarım Fuarı’nın Ankara’nın ve Gölbaşı’nın ekonomisine önemli katkı sağlayacağı dile getirilirken, ziyaretçilerin Gölbaşı’nın güzelliklerini görmelerine de olanak tanıyacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları