Akıllı Ulaşım Sistemlerinin Verimi...



Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2020-2023) teknolojik gelişmelerin yanı sıra hızlı kentleşme, araç sayılarındaki artış ve artan nüfus ile birlikte toplu taşımaya olan ihtiyaca uygun olarak hazırlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından oluşturulan Strateji Belgesi ve Eylem Planı 25 Ekim 2014 tarihli Strateji Belgesi ve Eylem Planı baz alınarak güncellendi. Yeni strateji belgesi ve eylem planı ile ileri bilişim teknolojileri ve Türkiye’de insan ve çevre odaklı ulaşım sistemi hedeflendi.

Yeni sistemle beraber, gelişmiş ülkelerin tümünde uygulanan ileri yolcu bilgi sistemleri, trafik, toplu taşıma, elektronik ücretlendirme, sürücü destek, yük ve filo yönetimi, kaza ve acil durum yönetiminde bilişim teknolojileriyle birlikte etkili olarak kullanılmaya başlanacak. Yeni ulaşım stratejileri “Akıllı Ulaşım Sistemleri 2023 Vizyonu” çerçevesinde; küresel düzeyde rekabetçi nitelikte olacak. Çalışmalar paralelinde uygulamalar, ülke genelinde yaygınlaştırılarak trafik güvenliğinin ve mobilitenin artırılmasına önem verilecek. Başta karayolları ve demiryolları olmak üzere, daha az enerji tüketen (yakıt tüketimi) ve emisyon miktarlarının azaltılmasına olanak tanıyan çevreye daha duyarlı projelere öncelik verilecek.

Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin ülkemizde uygulanması, izlenmesi ve denetlenmesi için tüm kamu ve özel sektör temsilcileri ile koordinasyon sağlanırken, özel sektör temsilcilerinin, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımı ile tüm paydaş temsilcilerinin görev aldığı ‘İzleme ve Yönlendirme Komitesi’ yapılan çalışmaları yakından izleyecek.

Akıllı Ulaşım Sistemleri; seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin artırılması, mevcut yol kapasitelerinin etkin ve verimli kullanılması, hareketliliğin çoğaltılması, enerji verimliliği sağlanarak ülke ekonomisine katkı sağlanması ve çevreye verilen zararın azaltılması gibi amaçlar doğrultusunda geliştiriliyor.

İleri bilişim teknolojileri ile Türkiye’de insan ve çevre odaklı ulaşım sistemi kurulması vizyonu çerçevesinde; ülkemizde tüm ulaşım modlarına entegre, güncel teknolojileri kullanan, yerli ve milli kaynaklardan yararlanan, verimli, güvenli, etkin, yenilikçi, dinamik, çevreci, katma değer sağlayan ve sürdürülebilir akıllı bir ulaşım ağı oluşturma misyonu hedefleniyor.

Oluşturulan vizyon ve misyon kapsamında 5 stratejik amaç belirlenirken, bu stratejik amaçlar doğrultusunda 2020-2023 yılları için 31 eylem belirlendi.

Bu eylemler ile gerçek zamanlı verilere dayanan mobil uygulamalar ve hizmetler sayesinde elde edilecek doğru ve anlık bilgilerle yolcu ve yük hareketliliğinin optimize edilmesi sağlanacak. Akıllı ulaşım sistemleri kullanılarak telekomünikasyon, elektronik ve bilgisayar teknolojileri ulaşım sektörüyle entegre edilecek.

Hücresel Haberleşme Ağları

Hücresel Haberleşme Ağları 3G, 4G, 4.5G ve yakın gelecekte devreye girecek 5G mobil haberleşme teknolojileri güvenlik, navigasyon, araç içi bilgilendirme sistemleri ve eğlence hizmetleri gibi birçok AUS uygulamasında kullanılabilecek.

Bulut Bilişim Ulaşımı Şekillendirecek

‘Bulut Bilişim’ (Cloud Computing) bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adı. Bulut bilişimin, otomotiv sektörünü, ulaşım modları ve hizmetlerini yeniden şekillendireceği öngörülüyor. Bulut bilişim ve nesnelerin interneti (Internet of Things-IoT) teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, trafik tıkanıklığı ve araç güvenliği gibi ulaşım problemlerinin çözümüne katkı sağlayacak.

Büyük Veri ve Yeni Teknolojiler

Büyük Veri (Big Data) yeni teknoloji ve algoritmalar kullanılarak, geleneksel verilere göre farklı şekilde toplanması ve analiz edilmesi gereken çok büyük veri kümeleri. Başka bir ifadeyle, algılayıcılardan ve bilimsel araçlardan büyük hacimde, yüksek çeşitlilikte ve hızla gelen verilerin toplanması, saklanması, temizlenmesi, görselleştirilmesi, analiz edilmesi ve anlamlandırılması. Bu büyüklük günümüzde onlarca terabayttan petabaytlara uzanıyor. Büyük veri platformunun çeşitlilik (variety), hız (velocity), hacim (volume), doğrulama (verification) ve değer (value) olmak üzere beş bileşeni bulunuyor. Büyük veri kullanılarak yapılan hızlı ve dinamik modelleme ile AUS için daha iyi benzetim ve modelleme kabiliyetleri sunulabilecek.

AUS’un Dünyadaki Durumu

Ulaşımın daha verimli, daha güvenli ve daha çevreci olması AUS uygulamalarına geçmek ve bu uygulamaları yeni teknolojileri kullanmak suretiyle sürekli geliştirmek ile mümkün olabiliyor. Günümüzde can kayıplarının en aza indirilmesi, emisyonun azaltılması, trafikte hareketliliğin artırılması gibi önemli unsurların etkili şekilde yönetilmesi için bilişim ve haberleşme teknolojileri ile bütünleşik AUS teknolojilerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda; ulusal karayolu ağı ve kentsel trafik yönetimi ve kontrolü, seyahat bilgisi, biletleme, ulaşım modları arası entegrasyon, lojistik ve filo yönetimi, K-AUS, bağlantılı ve otonom araçlar, veri yönetimi, yol güvenliği, emisyonların azaltılması, haberleşme teknolojileri, hareketlilik ve erişilebilirlik, akıllı şehir gibi bileşenleriyle hayata geçiriliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları