Mobil Cihazların 2020 Başarısı

İnsanlar, 2020’de mobil teknolojileri tercih etti…Akıllı telefonlar günlük yaşamımızın merkezine oturdu. Mobil cihazların öncelik kazandığı bir dünyaya doğru yaşanan bu hızlı geçiş, bazı cihazlara olan ihtiyacı daha fazla ortaya çıkardı.

Yapılan araştırmalara göre 2021’de mobil elektronik ticaret (e-ticaret) satışlarının tüm çevrimiçi satışların yüzde 54’ünü oluşturması bekleniyor. “Mobil Uygulama” kullanımının 2020’de yüzde 20 arttığının belirtildiği araştırmalarda 2020 yılının aynı zamanda, şirketlerin dijital pazarlamaya geçişlerini hızlandırdıkları bir yıl olduğunun altı çiziliyor.

Otonom elektrikli cihazların, 5G (5’inci nesil mobil teknoloji) ile uzaktan kontrol edilmesi mümkün olabilirken, 5G, geçen yılki (2020) büyüme hızıyla 4G’yi adeta dörde katladı. Sadece 1 yıl içerisinde yaşanan büyük artış, 5G’yi tarih boyunca en hızlı büyüyen mobil teknoloji haline getirdi.

5G analistlerinin söylediğine göre 2020 yılında dünyanın yaşadığı küresel sorunlara rağmen, 5G tarih boyunca en hızlı büyüyen mobil teknoloji haline geldi. Verilere göre, genel olarak dünya, 2019 üçüncü çeyrek ve 2020 üçüncü çeyrek arasında 225 milyon 5G üyesi kazandı. Oysa 4G LTE (Long Term Evolution-Uzun Vadeli Evrim) ağları bu sayıya ulaşabilmek için dört yıl beklemişti.

Küresel olarak toplamda 143 ticari 5G ağının olduğu belirtiyor. Ticari 5G ağ sayısının 180’e ulaşmasının beklendiği ifade edilirken, dünya genelinde operatörlerin yeni bağlantı için yoğun çaba gösterdiklerine de değiniliyor. Ayrıca ağ büyümesi, 5G’ye hazır cihazların sayısıyla da destekleniyor.

Bir diğer rapor da 519, 5G destekli cihaz bulunduğunu ve bunların 303 adedinin kullanıma girdiğinden söz ediyor.

Tabii ki 5G’nin hızlı büyümesine rağmen, 4G LTE ağları da güçlü performanslarını sürdürüyor ve 2020 üçüncü çeyrek sonunda, 5,8 milyar 4G bağlantının aktif olduğu düşünülüyor.

Türkiye’de de 5G için fiber ve ortak altyapının önemine dikkat çekilirken, 5G’nin yanı sıra yapay zeka, robotik teknolojiler, endüstri 4.0, nesnelerin interneti, büyük veri, akıllı teknolojiler, siber güvenlik ve bulut teknolojilerine odaklanıldığının altı çiziliyor. 5G ile ekonominin uçtan uca dijital hale geleceği vurgulanırken, bunun da ülkemiz için çok önemli fırsatlar barındırdığına işaret ediliyor.

5G’de Ortak Altyapı Şart

Bugün gelinen noktada 5G teknolojisi için “Ortak Altyapı”nın kaçınılmaz olduğunun altı uzmanlarca çizilirken, dünyada birçok ülkenin artık altyapıları ortak hale getirdiğine işaret ediliyor. Ancak üstyapıda rekabet eden mobil teknoloji firmaları, önümüzdeki çağın 5G çağı olacağına vurgu yapıyor. “5G sadece bir mobil teknoloji değil, aslında tüm sektörlerin uçtan uca dijitalleşmesi demek” diyen uzmanlar, Türkiye’nin 5G ile birlikte yeni bir sıçrama yapabileceğine işaret ediyor.

5G için ortak altyapı ve fiber konusunun bir an önce çözüme kavuşturulup ortak altyapı üzerine neler yapabilirizin konuşulması gerektiğinin üzerinde durulurken, artık hem mevcut altyapıyı ortak kullanmak hem de yeni altyapı çalışmalarını ortak yapmada fazla zaman kaybedilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Bunun için de ülke çapında bir “Eylem Planı”na ihtiyaç olduğundan sözediliyor.

5G Alanında Yerli Teknolojiler 

Türkiye bir taraftan 5G alanında yerli teknolojilerin geliştirilmesi için oluşturulan girişimleri desteklerken diğer yandan da üniversitelerle bu alanda çalışmalar yürütülüyor. Tüm bunlar Türkiye’nin 5G fırsatını değere dönüştürmesi ve bu alanda da dünyada söz sahibi olmasına katkı sağlamak için yapılıyor. 5G’nin küresel arenada ciddi bir rekabet unsuru olacağı kaydedilirken, bu konuda önde olan ve standartları belirleyen ülkelerin gelecek dönemde söz sahibi olup geleceği şekillendireceklerinin altı çiziliyor.

Bu alanda global ölçekte hazırlanan raporlar, 2024 yılına kadar 1,9 milyar aboneyle, dünyadaki popülasyonun yüzde 22’sinin 5G kullanacağını öngörüyor.  

5G Nedir?

5G, yalnızca saniyede gigabit’ler seviyesine çıkacak indirme hızı değil, bundan daha fazlasını vaat ediyor. Sürücüsüz araçlar, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, uzaktan ameliyat ve nesnelerin interneti (IoT-İnternet of Things) gibi teknolojiler, 5G ile hayatımıza daha fazla entegre oluyor.

5G ile çalışan drone’lar sayesinde endüstriyel alanda petrol ve gaz boru hatlarının kontrolü ile tarım sektöründe tarlaların denetimi gibi işlemler, daha güvenli, hızlı ve ekonomik şekilde yapılabiliyor. Ayrıca, 5G’nin 360 derecelik 4K görüntü (son dönemin en popüler ultra yüksek ekran çözünürlüğü


iletme özelliği sayesinde ise konser veya diğer çeşitli gösteriler, sanal gerçeklik gözlüklerine iletilerek, eğlence sektörüne yönelik yeni deneyimler sağlanıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları