Dünyanın En Büyük Müzesi ‘Türkiye’nin Müzeleri; Sanal Olarak Geziliyor


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Çağıran, Karşılayan, Ağırlayan Müze” sloganıyla ivme kazandırdığı müze ziyaretleri, salgın döneminde de dijital (sanal) ortama taşındı. Sanal ortamda 360 derece bakış açısıyla gezilebilen müzelere ilgi her geçen gün artarken, Türkiye’deki toplam 338 müzenin önemli bir bölümü Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı  ‘sanalmuze.gov.tr’ adresinden ve mobil akıllı telefonlar üzerinden de ‘Müzelere Giden En Kısa Yol’ uygulamasıyla ziyaret edilebiliyor. Türkiye’deki birçok müzenin sanal ziyarete açılmasının ardından yurtdışına hizmet veren bazı turizm şirketleri de yurtdışındaki müzeleri sanal olarak ücretli ziyaret etme olanağı sunmaya başladı. Geçmişte günlük yayınlarda çalışırken; Kültür ve Turizm Bakanlığı haberleri ile ilgilendiğim dönemden bu yana hep savunduğum bir konu ve de daha önce yazdığım blogların birisinde de işlediğim üzere kültür ve doğa gezilerinde önceliğim elbetteki kendi ülkemdeki müzeler, örenyerleri ve turizm tesisleri…  

Bakanlığın sayfasını incelerken ilgimi çeken ve çok hoşuma giden aşağıdaki alıntıyı da sizlerle paylaşmak istedim. “Türkiye, bütün insanlığın ortak kültürü olarak kabul edilen ve evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkların cennetinde yer almaktadır. Kadim tarihi, kültürel kodları, coğrafi araştırmaları ve uzantılarıyla tüm dünya için oldukça kıymetli bir ülke özelliğine sahiptir.Türkiye’nin en önemli markası olan kültürel mirası, müze ve örenyerleri sadece Türkiye değil, yurtdışından gelen tüm misafirlerin de çekim alanında yer almaktadır. Türkiye’nin en önemli sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğümüz müze ve örenyerlerine sahip çıkmak, elimizden geldiğince yaşayan müzeler haline getirmek ve geliştirmek yolunda hızla ilerliyoruz.”

Salgın periyodu, dijital dönüşümün deneyimlendiği yeni bir müzecilik anlayışının önünü açarken, müzeler de bu süreçte eserlerini sanal ortama taşıdı. Mart 2020 tarihinden bu yana Türkiye’de de kapalı olan müzeler, kapılarını sanal ortamda ziyaretçilerine 24 saat yeniden açmış oldu. Ziyaret edilebilen müzeler şöyle sıralanıyor:

İstanbul Türk ve İslam Yapıtları Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Ankara Kurtuluş Savaşı Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Etnografya Müzesi, İzmir’de Efes Müzesi ve Atatürk Müzesi, Çanakkale’de Troya Müzesi, Samsun’da Gazi Müzesi, Çorum’da Boğazköy Müzesi ve Çorum Müzesi, Gaziantep’te Arkeoloji Müzesi ve Zeugma Müzesi, Aksaray’da Ihlara Vadisi, Nevşehir’de Göreme Açıkhava Müzesi, Şanlıurfa, Antalya, Adana, Van ve Uşak müzeleriyle Hatay ve Mersin arkeoloji müzeleri.

Göbeklitepe (Şanlıurfa), Hattuşa (Çorum), Nemrut (Adıyaman), Hierapolis (Pamukkale), Denizli Laodikeia, Bitlis Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı, Assos ve İzmir Efes ören yerleri.

Ayrıca, geçen yıl içinde açılan İstanbul Havalimanı Müzesi ile Cumhurbaşkanlığı Ulusal Uğraş Standı da sanal ortamda ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Yerel İnternet Sitesi de Kuruldu

Türkiye’de kültürel miras, turistik alanlar, ulusal parklar ve doğal müdafaa alanlarına sahip çıkmak ve tanıtımına katkı sağlamak amacıyla, “yerelnet.org.tr” isimli bir internet sitesi kuruldu. Sitede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerin yanı sıra Ayasofya Müzesi de gezilebiliyor.

Site üzerinden ayrıca şu müzeler ziyaret edilebiliyor: Ankara Fotoğraf ve Heykel Müzesi, Anıtkabir, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Burdur Arkeoloji Müzesi, Konuralp Müzesi, Muğla Müzesi, Kariye Müzesi, Jandarma Müzesi, Konya Mevlana Müzesi, 15 Temmuz Hafıza Müzesi, Side Müzesi, Myra Örenyeri (Demre), Aziz St. Nicholas Kilisesi, Alanya Kalesi, Pamukkale Travertenleri (Hierapolis), Nevşehir Yeraltı Kentleri, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, İstanbul Oyuncak Müzesi, Kapadokya Karanlık Kilise, Anamur Müzesi, İstanbul Kız Kulesi, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Rahmi Koç Müzesi ve Bursa Vakıf Kültür Müzesi.

Bu arada ayrıca çok sayıda müze, üniversite ve dernek online olarak (sanal ortam) müzecilik konusunda webinar, sohbet, çalıştay ve konferanslar gerçekleştirdi.

Google Arts&Culture

“Google Arts&Culture” da sanatla buluşma noktalarından biri oldu. Dünyanın farklı noktalarındaki müzeleri ziyaret ederek, birkaç tıkla koridorlarında gezmeyi, birçok sanat eseriyle kültürel değeri yakından incelemeyi sağlayan “Google Arts &Culture”, evde kalınan günlerde sanatseverlerin tercih ettiği sanal ortamlar arasında yer aldı. Londra'daki British Museum, New York'taki The Metropolitan Museum of Art, Berlin’deki Pergamonmuseum ve Amsterdam’daki Rijksmuseum’un koleksiyonlarının tamamı ya da önemli bir kısmına Google’ın özel sayfaları aracılığıyla ulaşılabiliyor.

Google projesine, Türkiye’den Pera Müzesi ve Sakıp Sabancı Müzesi’nin yanı sıra İstanbul Modern, Borusan Contemporary, Masumiyet Müzesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, SALT, Rezan Has Müzesi, Elgiz Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi de dahil oldu.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları