Türkiye’nin Dijital Dönüşümüne ‘Milli Kabiliyetler’ Yön Verecek



Türkiye’nin dijital ekonomisinin büyüyebilmesini sağlayacak ‘dijital dönüşüm’ün gerçekleştirilmesine ve küresel rekabet gücünün artırılmasına ‘Milli Kabiliyetler’ öncülük edecek. Ekonomik kalkınmada kaldıraç etkisi yaratacak fırsat ve zorlukların ele alındığı Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 37’inci Bilişim Kurultayı 16-17 Aralık 2020 tarihlerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Ana Konferans Salonu’nda Dijital Gerçeklik ve Toplum 6.0” ana teması ve “Dijital Topluma Dönüşüm” sloganıyla gerçekleştirildi.

Ekonomide fırsatların değerlendirilmesine ve zorlukların giderilmesine yönelik öneriler ile Türkiye’nin mevcut durumda dijital ekonomiden ne kadar katma değer üretebildiği ve bu değerin arttırılması için yapılması gerekenler uzmanlar tarafından tartışıldı. Cumhurbaşkanlığı, Bağlı Kuruluşlar, İlgili Bakanlıklar, Yerel Yönetimler, Üniversite Akademi, Özel Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Temsilcileri, Bilim İnsanları, Bilişim Profesyonelleri ve Uzmanlarının katılımı ile yapılan Bilişim Kurultayı Hibrit (Fiziksel-yüz yüze ve sanal olarak) gerçekleştirildi. Sanal katılım, TBD Web Sayfası üzerinden 360 derece tur özelliğine sahip dijital platform aracılığıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Söz konusu dijital platformun ‘milli kabiliyetler’ ile TBD için özgün olarak tasarlandığı vurgulandı.

Kurultaya, strateji, plan ve politika belirleyiciler, bilişim profesyonelleri, yerel yönetim temsilcileri, araştırmacılar , kamu ve özel sektörün yönetici ve çalışanları, sanayici ve iş adamları, akademisyenler, girişimciler, öğrenciler ve teknolojiyi yoğun kullananlardan oluşan 2500 kişi katılım ve katkı sağladı. Kurultayda dijital değişim ve dönüşümün özel sektör ve kamu kurumlarının tek başına yapmasının beklenemeyeceğinin altı çizildi. Kurultayda ayrıca kamu, üniversite, finans kuruluşları, sektör temsilcileri ve her biri sektöre öncülük eden sivil toplum kuruluşlarının dijital değişim ve dönüşümün ana aktörleri olarak karar vericilere yol gösterici ve destekleyici olmalarının önemine işaret edildi. Alınacak bu desteklerin ülke kalkınmasına, sosyal refahın artmasına, gelişmişlik farklarının azalmasına, sürdürülebilirliğe, istikrarın sağlanmasına ve rekabet gücünün artırılmasına önemli katkı sağlayacağına da dikkat çekildi. 

Bilişim Çalışanlarının Sorunları

Kurultayda özellikle kamudaki bilişim çalışanlarının sorunlarına değinilerek, TBD Ankara Şubesi’nin konuya ilişkin bir rapor hazırladığı belirtildi. TBD’nin önümüzdeki yıl 50 yaşına gireceğinin vurgulandığı kurultayda, TBD’nin bilişim alanında en fazla üyesi olan bir dernek olduğuna dikkat çekildi. TBD’nin kamu yararına çalışan bir dernek olduğu da vurgulanarak, Türkçe’nin bilişime kazandırılmasındaki rolünden sözedildi. TBD’nin bilişim kavramlarının temellerinin atılmasında hep öncü rol oynadığına da işaret edildi.

Daha önce başlatılmış olan ‘Dijital Türkiye Endeksi’ çalışmasının Ocak 2021’de tamamlanacağı kaydedilirken, çalışmanın tamamlanmasının ardından sonuçların basın kuruluşlarıyla paylaşacağı vurgulandı. Ülkemizin sürdürülebilir dijital gelişiminin, ileri teknoloji kullanımının önemine değinilen kurultayda, yurtdışı pazarlarda markalaşmanın en büyük yardımcımız olacağı vurgulandı.  

Yeni Normalde Dijital Dönüşüm Ekosistem Buluşması

Kurultayda, dijital Türkiye yolculuğunda, ülkemizin dijital olgunluk seviyesinin yükseltilmesi, dijital ekonomisinin geliştirilmesi, yerli ve milli teknolojilerin kamuda kullanımlarının arttırılması ile söz konusu teknolojilerin ihracatının gerçekleştirilmesine yönelik yapılması gereken eylem planları, işbirlikleri ve stratejilerin ortak akılla oluşturulmasına yönelik bir panel gerçekleştirildi. Bu panelde COVID 19 ile mücadele süreci ve sonrasında bilişim ekosistem paydaşları tarafından yaşanan sorunlar, fırsatlar ve gerçekleştirilen başarı hikayeleri, ekosistemin güçlendirilmesi ve sürdürebilirliğinin sağlanması amacıyla insan, süreç, mevzuat, sosyolojik ve teknolojik boyutları ile tartışıldı.

Dijital Yaşam ve Psikolojimiz

İş, özel ve sosyal yaşamın içiçe geçtiği yeni normalde; insanlar çok daha fazla internete bağlı olarak yaşıyor. Dijital ortam ve platformlar üzerinde daha çok vakit geçiriyor.

‘Dijital Yaşam ve Psikolojimiz’ panelinde de uzaktan eğitimden evde çalışmaya kadar çok sayıda öğrenci ile çalışanların performanslarının arttırılmasına; mutluluğun, zindeliğin ve ruh sağlığının iyileştirilmesine yönelik ne tür tedbirler alınması gerektiği ele alındı. Geleceğin iş ve istihdam pazarının şekillendirilmesine yönelik strateji ve politikaların nasıl olması gerektiği insan, süreç, teknolojik, sosyolojik ve psikolojik boyutlarıyla tartışıldı.

Dijital Ekonomi ve Ötesi

Bu panelde, uzmanlar, Türkiye’nin dijital ekonomisinin büyütülebilmesi amacıyla dijital dönüşümün küresel rekabet gücünün artırılmasına ve kalkınmada kaldıraç etkisi yaratabilmesine yönelik fırsat ve zorluklarını masaya yatırdı. Fırsatların değerlendirilmesine ve zorlukların giderilmesine yönelik öneriler ile Türkiye’nin mevcut durumda dijital ekonomiden ne kadar katma değer üretebildiği ve bu değerin arttırılmasına yönelik yapılması gerekenler uzmanlar tarafından tartışıldı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları