Kripto Paralar Merkez Bankası’nın Gündeminde


Son yılların en çok konuşulan konularından biri olan 'Kripto Paralar' 2021’in de gözdesi olacak gibi duruyor.  Kripto Paralar’ın popülaritesi her geçen gün artarken, hem dünya genelinde hem de Türkiye’de Kripto Para hızla gelişiyor ve yaygınlaşmayı sürdürüyor. Kripto Para işlemi yapanlar arasında Y kuşağı yüzde 68,7 oranıyla en çok işlemi yapan yaş grubu olarak öne çıkarken, eğitim seviyesi ve Kripto Para kullanımı arasında doğrusal bir oran olduğu gözlemleniyor. Türkiye’de Kripto Para ‘umut verici bir sektör’ ve yatırım alanı olarak da öne çıkıyor.

Önceki günlerde Merkez Bankası da (TCMB) Dijital Para (Kripto Para) kullanımına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada dijital para konusunda bir AR-GE projesi başlatıldığına değinilerek, TCMB Başkanı Naci Ağbal Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuya ilişkin olarak; şu anda projenin kavramsal ispat aşamasının tamamlanmış durumda olduğunu ifade etti. 2021 yılının ikinci yarısında ise pilot testlere başlamayı hedeflediklerini belirtti.

Merkez Bankası, Kripto Paralar’la ilgili çok sayıda çalışma başlatırken, çalışmaların sürdürülebilirliliği için 2020 yılı içerisinde Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğü’nü kurdu. Banka, Bilişim ve Dijital Para Ar-Ge ekibinde çalışmak üzere takım arkadaşları aradığını İnsan Kaynakları sayfasında duyurdu.

Kripto Para Sektörü

Geçtiğimiz haftalarda Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği (FINTR) tarafından gerçekleştirilen dijital etkinlikte Türkiye’de Kripto Para sektörü ele alındı. Toplantıda; dijital varlıkların Türkiye’deki durumu, bu alanda yürütülen çalışmalar ve 2021 yılında sektörde beklenen olası değişim ve gelişmeler tartışıldı. 

Türkiye’de Kripto Para umut verici bir sektör ve yatırım alanı olarak öne çıkıyor. Kripto Paralar günlük hayatta ödeme aracı olacak…Uzmanlar, Türkiye’de kripto dünyasıyla tanışmış, işlem yapmış kişiler araştırıldığında; her 5 kişiden birinin bu konuda bilgi sahibi ve aktif olduğunun görüldüğünü söylüyor. Ve Kripto Paralar’ın ödeme yöntemi olarak günlük hayatta kullanılması adına çalışmalar yürütülüyor…

Uzmanlar, ayrıca Türkiye’nin Kripto Para piyasası açısından güçlü ve gelişen hacimlerle dünyanın sayılı pazarlarından biri olduğunu dile getirirlerken, mobil internet kullanım oranları ve finansal araçlara olan ilgi gelişmeyi tetikleyen sebeplerden birkaçı…

“Kripto Para pazar gelişiminin henüz çok başındayız ve öncelikle bazı firmaların öncü davranıp, kripto para ürün ve ekosistemi hakkında, ilgili tüm paydaşlara ve potansiyel kullanıcılara detaylı bilgilendirme yapmaları gerekiyor” şeklinde yapılan yorumlar da sisteme, bankalara kıyasla çok daha hızlı bir adaptasyon olacağını düşündürüyor.

Kripto Parada Regülasyon

Kripto Parada hukuki yönde adımlar ve regülasyon (düzenleme) kaçınılmaz gözüküyor. FINTR’de hukuk ve mevzuat konularındaki çalışmalara da başkanlık eden Yönetim Kurulu Üyesi ve Solak&Partners ortağı Elçin Karatay, hukuksal anlamda belirsizliklerin zorlayıcı olduğunu ve hukuki gelişmelerin sektörün gelişmesinde büyük rol oynayacağını belirtiyor. Pazarın, regülasyonların eksikliği nedeniyle risk alınan türde olduğuna dikkat çeken Karatay, ‘’Hukuki gelişimler daha sağlam adımlar atılmasına ön ayak olacak. Yatırımcılar için de daha güvenli bir giriş alanı olarak görülecektir’’ diye konuşuyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları