Kimlikler ‘Elektronik İmza’ Oluyor



Resmi Gazete’de yayımlanan “Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliği”ne göre, bireylerin kimlik kartları ‘elektronik imza aracı’ olarak kullanılabilecek. Yönetmelik, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ile gerçekleştirilen elektronik kimlik doğrulama sistemi uygulamasında yapılacak iş ve işlemlere ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Kimlik kartı, kimlik doğrulama amacıyla kullanılırken, kimlik kartının ‘elektronik imza aracı’ olarak kullanılmasında 15 Ocak 2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri uygulanıyor.

Pandemi döneminde evden çalışmanın artması doğrultusunda elektronik imza (e-imza) ve mobil imzaya talep artarken, e-imza ve mobil imza sayesinde işler de kesintiye uğramamış oldu. Tam da bu dönemde İçişleri Bakanlığı 22 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) kimlik kartıyla elektronik kimlik doğrulama sistemine ilişkin esasları belirleyen yönetmeliği
Resmi Gazete’de yayımladı. “Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Yönetmeliği”ne göre, kimlik kartının ‘elektronik imza aracı’ olarak kullanılması öngörülüyor ve Elektronik İmza Kanunu hükümlerinin uygulanaması esas alınıyor. Bu kapsamda Elektronik İmza Kanunu’nda da bazı değişikliklere gidilmesi öneriliyor…

Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (KDHS), nitelikli sertifika verdiği kişilerin kimlik bilgilerini Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı vasıtasıyla Kart Erişim Cihazı (KEC) ile uzaktan güvenilir bir biçimde tespit etmişse, nitelikli sertifikayı kimlik kartına uzaktan güvenilir bir biçimde yükleyebiliyor.

Kimlik Kartının Kullanım Alanları

Kimlik kartında; kişi bilgileri, fotoğraf, imza, yonga, MRZ (Machine Readable Zone-Makine Tarafından Okunabilen Bölge) ve barkod alanları, biyometrik veri, elektronik sertifikalar ile güvenlik öğeleri bulunuyor. Kimlik kartının temassız yongasındaki bilgiler, ikili antlaşma yapılan ülkelerde seyahat belgesi olarak da kullanılabiliyor.

Doğrulamada Verilerin Güvenliği

Elektronik kimlik doğrulama sisteminde verilerin güvenliği doğrultusunda; kimlik kartındaki veriler kimlik doğrulama amacı dışında kullanılamayacak. Yönetmelikte, kimlik kartındaki verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesi ile söz konusu verilere hukuka aykırı olarak erişilmesini önlemek ve muhafazasını sağlamak amacıyla, uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik gerekli her türlü teknik ve idari tedbirlerin alınması öngörülüyor.

Özel nitelikli kişisel veriler için de ayrıca, 24 Mart 2016 tarihli ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 6’ncı maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenen yeterli önlemler alınıyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları