Evden ‘İnternette Satış’ın Önü Açıldı; Vergi Muafiyeti Getirildi

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un Meclis Genel Kurulu’nda Kabul edilmesiyle evlerinde imal ettikleri ürünleri internet üzerinden satmak isteyenlerin önü açıldı. Böylece internet üzerinden ürün satanlar gelir vergisinden de muaf tutulacak.

17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7256 sayılı Kanunla internetten (Elektronik Ticaret “e-Ticaret”) satış yapanlara 1 Ocak 2021 itibarıyla vergi muafiyeti uygulanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla yayımlanan kanun doğrultusunda, “İş yeri bulunmaksızın sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın e-ticaret yapanlar vergi muaflığı kapsamında değerlendirilecek.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sağlayacağı ‘vergi muafiyeti’nden yararlanabilmek için vergiden muaf esnaf belgesi alınması, ticari hesap açılması, tüm hasılatın özellikle bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi ve hasılat tutarının 220 bin TL’yi aşmaması gerekiyor. Bankalar, hesaplara aktarılan tutar üzerinden aktarım tarihi itibarıyla çalışanı bulunmayanlara yüzde 4 gelir vergisi kesintisi uygulayacak. Çalışanı olanlar için ise yüzde 2 gelir vergisi esas alınacak.

Dijital Pazarlamada Gelir Artışı

‘Dijital Pazarlama’ yapanlara vergi muafiyeti sağlanmasını değerlendiren EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, 2000'li yıllardan sonra yaşanan ve ticareti kolaylaştıran teknolojik gelişmelerin bir parçası olarak ortaya çıkan e-ticaretin, günümüzde milyonlarca insan için vazgeçilmez bir gelir kapısı haline geldiğini vurguladı. Sosyal medyanın da bir iş alanı olarak görülmeye başlanmasıyla e-ticaretin alanının çok daha fazla genişlediğini ifade eden Bülbül, konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Vergi kanunlarında değişiklik yapılmasına ilişkin kanunla e-ticarette vergi muafiyeti, e-ticaret yapanlara ve yapmak isteyenlere büyük avantajlar sunuyor. EG Bilişim Teknolojileri olarak bizler de e-ticaret yapanlara ve ürünlerini internet üzerinden müşterileriyle buluşturmak isteyenlere destek oluyoruz. Etkili dijital pazarlama stratejileriyle e-ticaret yapanların hedef kitlelerine ulaşabilmelerini ve potansiyel müşterilerine tam zamanında, doğru mecradan temas edebilmelerini sağlıyoruz. Her iş ortağımıza özel olarak oluşturduğumuz reklam kampanyalarıyla Google’daki görünürlüklerini artırarak satış oranlarının yükselmesine katkıda bulunuyoruz.”

İhracatçılara Büyük Kolaylık

Kanun kapsamında ihracat yapanlara yüzde 50 vergi istisnası sağlandı. Yurt dışına e-ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen satışlarda ise yüzde 50 kazanç istisnası uygulanacak. İhracat kapsamına, ağırlık ve tutar itibarıyla Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen, elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen mal ihracatları giriyor. Yazılım, tasarım, proje gibi hizmet ihracatı kapsamında elde edilen gelirler düzenleme kapsamına alınmıyor.

Gümrük Vergileri de Kapsamda

31 Ağustos 2020 tarihinden (bu tarih dahil) önce 27 Ekim 1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammı alacakları ile Sosyal Güvenlik Kurumu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve belediyelerin alacaklarını da muafiyet kapsamında değerlendiriliyor.

Elektronik Cihazlara Ruhsat Serbestisi

BazıAlacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile yapılan ayrı bir düzenlemede de “Her tür elektronik haberleşme cihazları ile bu cihazların teknik donanım ve bileşenleri izin veya ruhsata tabi değildir” deniliyor. Ancak ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkra uyarınca kule ve direkler ile konteyner, kabin, kabinet için yapılan ilk izin veya ruhsat başvurusunda elektronik haberleşme cihazları ile teknik donanımları statik projelerde veya raporlarda gösterilir. Elektronik haberleşme cihazları ile teknik donanımlarında; teknoloji değişikliği, ilavesi veya revizyon yapılması durumunda bu hususlar için ayrıca proje veya rapor düzenlenmesi öngörülmüyor.

Elektronik haberleşme istasyonları için kamu kurum veya kuruluşları tarafından yer kullandırılması halinde; sözleşme uyarınca tahsil edilecek yıllık yer kullanım bedeli, büyükşehir belediyelerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yer seçim belgesi için belirlediği ücretin beş katını, diğer yerlerde üç katını geçemez. Bu hükme aykırı yapılan sözleşmeler geçersizdir.

“Elektronik haberleşme istasyonlarının kurulumuna mahsus kule, direk, konteyner, kabin, kabinet gibi altyapı unsurlarının imar planlarında gösterilmesi, bunların kurulumu için yapılacak ruhsat veya izin başvurularında sunulacak projeler, raporlar, bilgi ve belgeler, bunlara mahsus izin belgesi, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesine ilişkin usul ve esaslar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın uygun görüşü alınarak Bakanlıkça yönetmelikle düzenlenir.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği