Sayısal Ekonominin Dümeni ‘Yerli Teknoloji’lerde Olacak

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Kamu-BİB’23 ve BİMY’27 Bütünleşik Etkinliği’nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Fatih Sayan, teknolojide ‘yerlilik’ ve ‘millilik’ konusuna dikkati çekerek, Milli Teknoloji Klavuzu hazırladıklarını dile getirdi. Önümüzdeki dönemde sayısal ekonominin öne çıkacağına işaret eden Sayan, sayısal ekonominin de bilgi ve iletişim teknolojileriyle atak yapacağını vurguladı. Sayan, sayısal ekonominin birçok konuda anahtar durumunda olduğunun altını çizerek, milli teknolojiler için de herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti. 

Sayan, 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe giren, Sosyal Medya Yasası’nın önemine değinerek, pandemi döneminde internet kullanımının yüzde 50 arttığını ve bu dönemde iletişim, haberleşme sektöründe önemli gelişme yaşandığını kaydetti. Evrensel Hizmet’e ilişkin yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını anlatan Sayan, bilgi, iletişim teknolojilerinin her tarafa yayılmasını istediklerini ve bilişim sektörünün her sektör için hizmet çarpanı konumuna gelmiş durumda olduğunu belirtti.

Türkiye’nin verisinin başka ülkelerin verisinden daha az önemde olmadığına işaret eden Sayan, 1 Milyon İstihdam Projesi ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çatısı altında eğitimler verilmeye başlandığını anlattı. Sayan, bilişime yapılan yatırımın karşılığını misli ile aldıklarını söyleyerek, bilgi ve iletişim teknolojilerinden vatandaşların daha çok yararlanmasını istediklerini ifade etti.

Ulusal Veri Sözlüğü Hazırlanıyor

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da açılış konuşmasında “Ulusal Veri Sözlüğü” hazırlanması için çalışma başlattıklarını duyurdu. Ulusal Veri Politikası oluşturulmasının önemine işaret eden Koç, verinin değere dönüşmesini sağlayacaklarını kaydetti. Bilişim politikalarının, iş gücü ve eğitim sektöründeki yeniliğin gücüne yetiştirilemediği özeleştirisinde bulunan Koç, günümüz koşullarında tüm paydaşlar ile politika oluşturulmak zorunda olunduğuna işaret etti. Koç, hizmet sunumuna katılımın dijital teknolojilerin tedariki ile mümkün olacağını dile getirerek, “Temel amacımız bütüncül bir dönüşümü gerçekleştirmek” şeklinde konuştu. ULAK ve benzeri yerli projeleri desteklediklerini aktaran Koç, geliştirilen her yerli ürünün takipçisi olacaklarını belirtti. Koç, ilkokul, ortaokul ve lise kateorilerinde 400 bin öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen Siber Zeka Bilgi Yarışması’ndan da sözetti.

Bilişim Çalışanları Özlük Hakları Çalışması

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe de konuşmasında Covid-19 döneminde TBD olarak etkinliklerini sürdürmeye devam ettiklerini ifade ederek, dernek çatısı altında Dijital Türkiye Endeksi, Yapay Zeka Stratejisi Raporu (rapor bitirilmiş) ve Bilişim Çalışanları Özlük Hakları’na ilişkin çalışmalar yürüttüklerini anlattı. ‘Dijital Olgunluk Seviyesi’nin yükseltilmesi için çalıştıklarını belirten Aktepe, “İnsanlık teknolojik gelişmelere tutunmaya çalışıyor. Yeni normalde öneri ve çözümlere yöneleceğiz. Ülke olarak dünya sıralamasında yerimizi yükseltmek için ne yapmamız gerektiğini belirleyeceğiz” diye konuştu. Türkiye Dijital Sektör İhaleleri’nin tüm sektörlere yaygınlaştırılması için çaba gösterdiklerini kaydeden Aktepe, siber güvenlik, bulut bilişim, yapay zeka ve benzeri konularda ‘milli kabiliyetler’ geliştirilmesini bir beka sorunu olarak gördüklerine işaret etti. Bilişim sektörünü, kamu sektörü kadar özel sektörün de desteklediğinin altını çizen Aktepe, TBD’nin bugüne kadar 150’yi aşkın özel sektör destekçisinin desteğini aldığını vurgulayarak, özel sektör temsilcilerine teşekkür etti. 2021 yılının TBD’nin 50’inci yılı olacağını dile getiren Aktepe, “Sürdürülebilirlik Hikayesi” altında önümüzdeki yılı bilişim yılı olarak ilan edeceklerini kaydetti. Aktepe, kamu ve özel sektör desteğini görmeye devam etmeyi ve etkinliklerini sokağa yaymayı istediklerini belirtti.

Yıkıcı Teknolojiler İvme Kazandı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, teknolojide yaşanan değişimin başdöndürücü kavramlar doğurduğuna dikkati çekerek, günümüzde farklı değerlere sahip yıkıcı teknolojilerin klasik teknolojilere göre daha çok ivme kazandığı eleştirisini yaptı. Karagözoğlu, özellikle büyük verinin desteklediği yapay zekanın tüm dünyayı meşgul ettiğini söyleyerek, endüstride yaşanan değişimlerin de toplumu değiştirdiğini dile getirdi. “Altyapının yerli ve milli teknolojilerle desteklenmesi olmazsa olmaz” diyen Karagözoğlu, Türkiye’nin teknolojisinin kendine yeten bir teknoloji olması gerektiğinin altını çizdi.  Karagözoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın başlattığı teknoloji hamlesinden de sözederek, mobil teknolojilerde yerli ve milli teknolojilerden yararlanılması gerektiğini anlattı. 135 firma ile “Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi” kurduklarını ifade eden Karagözoğlu, 5G ötesi yeni nesil teknolojiler için ekosistem oluşturulmasını destekleyecek paydaşlarla çalışma yaptıklarını anlattı. 2023 Vizyonu kapsamında yerli ve milli üretimin önemli olduğuna vurgu yapan Karagözoğlu, yerli şirketlere gerekli ekosistemi kurmak için yol gösterdiklerini ifade etti. Karagözoğlu, siber güvenlik farkındalığını geliştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Kişisel Veriler Ekonomiyi Destekliyor

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ise konuşmasında teknolojiyi insani değerlere bağlı kalarak yaygınlaştırmanın daha önemli olduğunun altını çizerek, “Neticede kişisel verilerin korunması temel bir insan hakkı” dedi. Kişisel Veriler Kanunu’nun kişisel verilerin engellenmesini sağlayan bir kanun olmadığına işaret ederek, veri temelli ekonomiyi desteklediklerini söyledi. Bilir, veri temelli ekonomi ile kişisel veriler arasında bir bağlantının olduğunu söyleyerek, “İnsanı merkeze alan insan odaklı politikalar üretmek zorundayız. Kişisel verilerin korunması uzun soluklu bir çalışma” diye konuştu.

Pandemi 6 Yıl Sonrası Teknolojiyi Geliştirdi

Etkinliğe TBD için geliştirilen 360 isimli online platform üzerinden katılan Vodafone Türkiye, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de dijitalleşmenin hayatımızın merkezinde olduğunu dile getirerek, pandemi nedeniyle 6 yıl sonra ulaşılabilecek teknolojik gelişmeye şimdiden ulaşıldığını kaydetti. Vodafone’un geliştirdiği Sosyal Mesafe Takip Sistemi, Data Center (Dijital Santral), İşe Gitme Evden Çalış Santral Çözümü ve Dijital Tarım İstasyonu projelerinden sözeden Süel, veriye uzaktan erişimin önemini vurguladı. Süel, ‘Nesnelerin İnterneti’ni tarım sektörüne nasıl uyguladıklarını da anlatarak, uygulamanın hava durumu ile ilgili ciddi doneler verdiğini ve çiftçilerin teknolojiyi kullanmasının kalite artışı sağladığını kaydetti.

Kamuda Bulut Korkusu

TBD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Altınsaat ise, “Kamuda Bulut Korkusu” isimli bir çalışma grubu oluşturduklarına işaret ederek, konuya ilişkin bir rapor hazırladıklarını söyledi. Altınsaat, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile ortak çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Etkinlik kapsamında ayrıca etkinliğe damasını vuran “Bulut Korkusu” konulu bir de oturum gerçekleştirildi. Bulut teknolojileri ve altyapılarının hayatımıza çok hızlı bir şekilde girmesine karşın; Türkiye’de kamu kurumlarının ‘Bulut Teknolojileri’ni kullanmalarına pek sıcak bakılmıyor ve uzmanlar tarafından yerli kriptolama sistemlerinin kullanılmasının daha uygun olacağı belirtiliyor.  

Etkinlikte, “Bulut Korkusu Kamu-BİB Çalışma Grubu”nun hazırladığı rapor kamuoyuna açıklanırken, e-devlet uygulamalarında bulut hizmetleri kullanımının olumlu ve olumsuz yönleri etraflı şekilde tartışmaya açılarak, ortak akıl oluşturulmasına katkı sağlanması talebinde bulunuldu.

Sivil Teknolojiler İnsanlığa Yararlı

Etkinlik sponsorlarından Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da açılış konuşmasında; bu günlerde bilişim teknolojilerinin önemini her camiadan daha çok hissettiklerinin üzerinde durarak, her sektör kolunun bu dönüşüm ve değişimden etkilendiğini kaydetti. Donanımsal altyapıların yazılım desteği olmadan iş yapmasının mümkün olmadığının üzerinde duran İbrahimcioğlu, yazılım bedellerinin katlanarak arttığını belirtti. Oluşturdukları “Türkiye Açıkkaynak Platformu” çalışmalarına 300’ün üzerinde yazılımcının katıldığını dile getiren İbrahimcioğlu, “Türkçe Doğal Dil İşleme” konusunda da çalışma yürüttüklerini aktardı. 700 yazılımcının eğitileceği 2 tane Yazılım Okulu açacaklarını belirten   İbrahimcioğlu, entelektüel beyinler yetiştirilmesini hedeflediklerini anlattı.

360 Derece Sanal Gerçeklik Platformu

“Yeni Normalde Dijital Dönüşümün Farkı” ana temasıyla ve “Dijitalleşme Sürecinde Olan Türkiye için, Kamu ve Tüm Sektörlerde Dijital Dönüşümü Birlikte Gerçekleştirelim” sloganıyla oluşturulan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Kamu-BİB’23 ve BİMY’27 Bütünleşik Etkinliği, Cumhurbaşkanlığı, Bağlı Kuruluşlar, Bakanlıklar, Yerel Yönetimler, Üniversite Akademi, Özel Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Temsilcileri, Bilim İnsanları, Bilişim Profesyonelleri ve Uzmanlarının katılımı ile 23 – 24 Ekim 2020 tarihlerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Ana Konferans Salonu‘nda Hibrit (Fiziksel ve Sanal Katılım) olarak yapıldı.


ASELSAN tarafından hazırlanan ‘360 Derece Sanal Gerçeklik Alt Yapısı Platformu’nda oturumların yanı sıra, sponsor stantları ziyaret edilebildi. Firmalar hakkında, tanıtım videosu, tanıtım ve ürün dokümanlarına ulaşabilindi.

Etkinlikte, CIO ve CDO Bakış Açısıyla Yapay Zeka, Kamu Politikalarında ve Hizmetlerinde Yapay Zeka Kullanımı, COVID19 ile Mücadele ve Sonrasında KVK, Bilişim ve Sağlık Sektörü, Bulut Korkusu, COVID-19’la Mücadele ve Sonrası Milli Teknoloji Hamlesi Başarı Hikayeleri, Vizyon 2023 Kamu ve Sektör Buluşması konularında oturumlar düzenlendi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları