İş Dünyası Teknolojiyle Dönüşecek

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Youn Global Limited’in “Covid-19 Sonrası Bilgi Teknolojilerinin Dijital Dünyada Yeni Rolü Raporu”na göre; iş dünyasında dönüşümün temelinde sürdürülebilir teknolojiler olacak. Raporda, döngüsel ekonomiye olan ilginin artacağı yeni dönemde kurumsal değişimlerin temelinde sürdürülebilir teknolojilerin bulunacağının altı çiziliyor. Rapor, şirketlerin gelecek iki yıllık dönemde özellikle bulut bilişim, yapay zeka ve nesnelerin interneti alanlarına yatırım yapacaklarına işaret ediyor.

Rapor ayrıca, iş dünyası liderlerinin kısa ve orta vadede yeni teknolojilere adaptasyonu, dijital dönüşüm ve iş görünümü ile ilgili görüş ve beklentilerini ortaya koyuyor. Türkiye’nin de dahil olduğu 13 ülkeden 600’e yakın şirketin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarının değerlendirilmesi ile oluşturulan rapora göre; dijital dönüşümde öncü şirketler, teknolojiyi “büyümenin itici gücü” olarak kullanarak, finansal performanslarında yükselme gösteriyorlar.

Raporda, döngüsel ekonomiye olan ilginin artacağı yeni dönemde, kurumsal değişimlerin temelinde sürdürülebilir teknolojilerin olacağı tespitinde de bulunuluyor. 

Araştırmaya katılan şirketlerin faaliyet gösterdikleriana sektörler; tüketici ürünleri ve perakende, enerji,sağlık ve yaşam bilimleri, teknoloji, medya, eğlence, telekomünikasyon, sanayi, finansal hizmetler, eğitim, ulaşım, lojistik ve konaklama sektörleri olarak sıralanıyor.

 



Uzaktan Çalışma Kalıcı Olacak


Rapora göre; Covid-19 ile birlikte zorunlu olarak uygulanan uzaktan çalışma yöntemi salgından sonra kalıcı hale gelebilir. Türkiye’deki şirketlerin yalnızca yüzde 57’sinde salgın öncesi uzaktan çalışma politikası uygulanıyordu. Salgın ile birlikte şirketlerin yüzde 72’si tüm ofis çalışanları ile birlikte, yüzde 28’i ise kısmi olarak uzaktan çalışmaya geçti. Ankete katılan üst düzey yöneticilerin neredeyse tamama yakını (yüzde 95), salgından sonra da uzaktan çalışma uygulamasının devam edeceğini düşünüyor.


Maliyetleri Azaltıyor


Raporda, uzaktan çalışmanın maliyetleri azaltmak için fırsat yarattığının üzerinde duruluyor. Salgının, uzaktan çalışma uygulamasını sürdüren şirketlerin tutumlarını bu denli hızla değiştirmesinin nedeni bilgi teknolojileri ve gayrimenkul maliyetlerini azaltılması olarak gösteriliyor.


Ankete Türkiye’den katılan üst düzey yöneticilerin yüzde 76’sı iş süreçlerinin eski dönemden daha verimli olduğunu belirtirlerken, yöneticilerin yüzde 71’i de uzaktan çalışmayı maliyet azaltma için bir fırsat olarak gördüğü değerlendirmesinde bulunuyor,  

 

Dijital Dönüşüm Hız Kazanıyor


Rapora göre; şirketler müşterilerinin ihtiyaçlarına ve değişen taleplerine cevap verebilmek için dijital dönüşüm planlarını hızlandırmayı planlıyor. İş süreçlerinin dijitalleşmesiyle zaman ve mekan kavramlarından bağımsız bir şekilde çalışılmasına olanak tanıyan uygulamaların şirketlerin politikalarında kalıcı olarak yer bulacağı öngörülüyor. Türkiye’deki şirketlerin salgın sonrası öncelik vereceği konular arasında yüzde 75 ile ilk sırada ‘dijital dönüşümü yaygınlaştırma’ yer alıyor. Bilgi güvenliğinin iyileştirilmesi yüzde 71 ile şirketlerin öncelik vereceği ikinci konu olarak öne çıkarken, uzaktan çalışma deneyiminin iyileştirilmesi yüzde 60 ile üçüncü, dijital iş sürekliliğinin sağlanması ise yüzde 57 ile dördüncü sırada yer alıyor.


Veri Analitiği Artacak


Raporda yer alan değerlendirmeye göre, önümüzdeki dönemde veri analitiği ve ileri analitik yatırımları artacak. Raporda, uzaktan çalışma uygulamaları ile birlikte artış gösteren ‘bulut tabanlı sistem yatırımları’nın, çalışan deneyimini iyileştirmek, kullanım kolaylığı ve maliyet avantajı gibi sebepler ile ilerleyen dönemde de devam edeceği öngörülüyor.

 

Türkiye’de önde gelen firmaların bilgi teknolojileri liderlerinin gelecek iki yıl içerisinde önceliklendirmeyi planladıkları yatırımlar sırasıyla; veri analitiği ve ileri analitik, bulut (IaaS, Paas, Saas), yapay zeka, nesnelerin interneti, akıllı süreç otomasyonu ve mobilite alanlarından oluşuyor.

 

Yetenek Yönetimi Değişiyor

 

Raporda yer verilen bilgiye göre, yeni teknolojiler yetenek yönetim yaklaşımlarını da değiştiriyor. Raporda bilgi teknolojileri bünyesinde oluşan ve aynı doğrultuda ihtiyaç duyulan yetkinliklerle beraber iş modellerinin de değiştiği ifade ediliyor. Yeni normalden etkilenen iş yapış şekilleri sonucunda değişen süreçlere ve kullanılan araçlara paralel olarak ihtiyaç duyulan yetkinlikler de farklılaşıyor. Farklı teknolojilere yapılacak yatırımlar sonucunda, şirketler ihtiyaç duyulan yeteneği kurum içerisine çekmek ve mevcut yeteneklerini bu doğrultuda geliştirmek için ‘yetenek yönetim yaklaşımları’nı geliştirmeyi hedefliyor.

 

Türkiye’de öncü kuruluşlar dijital dönüşüm sürecini hızlandıracak değerlerin şirketlere kazandırılması konusunda çeşitli adımlar atıyor. Şirketlerin yüzde 77’si yatırım yapılması gereken alanları tespit etmek için Gap Analizi (Gap Analysis-Boşluk Analizi) ile persponelin ihtiyaçlarını tespit ediyor. Yüzde 32’si dijital dönüşüm için ‘doğru yeteneği’ kazanmak adına yeni bir işe alım stratejisi deniyor. Yüzde 15’i personeli yeni ve ilgili beceriler öğrenmek konusunda cesaretlendirmek için yeni teşvikler tasarlıyor. Yüzde 12’si ise tüm personel için zorunlu yeni eğitim programları planlıyor.


Gelecek Planları Sürdürülebilir Olacak


Ernst & Young Türkiye Şirket Ortağı, CESA Bölgesi Teknoloji ve Dijital Lideri Onur Doğan“Covid-19 Sonrası Bilgi Teknolojilerinin Dijital Dünyada Yeni Rolü Raporu”na ilişkin yaptığı değerlendirmede, şirketlerin gelecek planlarını oluştururken daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir sonuçlar elde etmeye odaklanacaklarını dile getirerek, şirketlerin uzun vadeli değer yaratmak için proaktif bir rol almayı tercih edeceklerini belirtti. Doğan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Salgın, kriz zamanlarında dijital bağlantının toplumsal dayanıklılık için olduğu gibi iş sürekliliği için de kritik olduğunu görmemizi sağladı. Şirketler bir yandan müşteri taleplerini karşılamaya çalışırken diğer yandan da iş gücünden en etkili şekilde nasıl yararlanabileceklerini düşünmek zorunda kaldılar. Uzun vadeli dönüşüm stratejileri planlamaları kapsamında, kaynakları dinamik ve etkin bir biçimde yönetmelerine olanak sağlayan uzaktan çalışma sistemlerini kalıcı hale getirme planları yapıyorlar. Covid-19’un etkisiyle, sürdürülebilir teknolojilerin ön planda olduğu yeni dünya düzenine geçiş olacağını öngörüyoruz. Dönemin getirdiği koşullar ile birlikte artan teknoloji yatırımlarının, ilerleyen dönemde de artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Değişen koşullar ile birlikte bilgi teknolojileri iş modellerinin de değişeceğini söyleyebiliriz.”


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları