Finansın Yönünü ‘Teknoloji’ Belirliyor


İstanbul gibi bir dünya şehrini ‘Finans Merkezi’ yapma hedefi doğrultusunda; finans dünyasının gerçekleştirdiği gelişmeler ard arda yaşanıyor. Dünya genelinde de ve finansal gelişmeler hızlanırken; bu gelişmelere ışık tutacak şekilde; Uluslar arası Araştırma Şirketi Deloitte’ın hazırladığı “2023 Hedefleri Yolunda Bilgi ve İletişim Teknolojileri Raporu”nda da İstanbul’u ‘Finans Merkezi’ yapma girişiminden sözediliyordu. Önceki haftalardaki bloğumda bu raporu ayrıntılı bir şekilde irdelemiştim.  

Geçtiğimiz Haziran ayının 29’unda ise Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin resmen kurulduğu Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanmıştı. Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun uyarınca Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’nin organları, görev ve yetkileri ile çalışma ilke, usul ve esasları belirlenmişti. Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Statüsü’ne ilişkin karar, yürürlüğe girerken; düzenlemenin, merkezi İstanbul olan birlik üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılayarak mesleki faaliyetleri kolaylaştırmak, birbirleri, temsilcileri ve müşteri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak, üyelerin dayanışma içerisinde çalışmasını, iktisadi menfaatlerinin korunmasını ve mesleki konularda gelişimini sağlamak, üyeler arasında rekabetçi ortamın korunmasını, haksız rekabetin önlenmesini ve ödemeler alanının geliştirilmesini temin etmek amacına hizmet edeceği vurgulanmıştı.

Sayıştay Birleşik Veri Aktarım Sistemi

Kamu İdaresi Hesapları Sayıştay’a emanet. Kamu İdaresi Hesaplarının Sayıştay’a Verilmesi ve Muhasebe Birimleri ile Muhasebe Yetkililerinin Bildirilmesi Hakkında Usul ve Esaslar yeniden belirlenerek, 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere, 17 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kamu idaresi hesaplarına dahil olan tablo, cetvel, belge ve bilgileri oluşturan verilerin neler olduğuna dair bilgiler, kamu idarelerinin özelliklerine göre farklılaştırılarak, Usul ve Esasların eki olarak Sayıştay Birleşik Veri Aktarım Sistemi’nin (BVAS) yer aldığı https://bvas.sayistay.gov.tr/ adresinde yayımlanıyor. BVAS portalı aracılığı ile veri aktarım uygulamalarına girişlerde gerekli olan kullanıcı adı ve şifreler kamu idarelerine bir ay içinde resmi yazı ile gönderiliyor. Belediyeler ile belediyelere bağlı kuruluşlar aynı kullanıcı adı ve şifrelerini kullanmaya devam ediyor. Aktarılacak verilerin taşıması gereken özellikleri ve verilerin gönderilme periyotlarını belirten “Kurallar” ile portalın nasıl kullanılacağını açıklayan “Birleşik Veri Aktarım Sistemi Kullanım Kılavuzu” dokümanlarına BVAS portalına giriş yapılarak erişilebiliniyor.

Dijital Varlık Regülasyonu Yayımlandı

Finans dünyasında dijital varlık regülasyonu yaygınlaşıyor. Türkiye’nin en yüksek işlem hacmine sahip kripto para işlem platformu (PARİBU), 14 Şubat 2017’de kullanıma açılmıştı. 

PARİBU, dünyadaki regülasyon (düzenleme) çalışmalarına ilişkin yasa ve uygulamaları bir araya getiren “Dijital Varlık Regülasyonu”nu Türkçeye kazandırdı.
Kullanıcılarına hızlı, kolay ve güvenli kripto para işlem hizmeti sunan PARİBU’nun Solak & Partners Law Firm işbirliğiyle yayıma hazırladığı kılavuz, orijinal çalışmanın bütünlüğüne sadık kalınarak kısaltıldı ve ücretsiz şekilde kamuoyuna sunuldu. Japonya, Güney Kore, Almanya, İsviçre, ABD ve Kanada’nın da aralarında bulunduğu 15 ülke, kripto para regülasyonlarını hızla geliştiriyor.

Ülkelerdeki uygulamaları, kullanıcıların haklarını, platformların hak ve sorumluluklarını içeren çalışma, farklı tipte kripto para birimlerinin nasıl kategorize edildiğini ve temel farklılıklarına göre hangi yasal dayanaklara sahip olduğunu ülkeler üzerinden anlatıyor.

Dijital Varlık Regülasyonu, Türkiye’deki çalışmalar için de bir bilgi kaynağı niteliği taşıyor.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları