Zeytinde Modern Yetiştirme Teknikleri

Türkiye’de dünyanın yüzde 7.5 alanına denk gelen alanda zeytin üretilirken, bunun da 11 milyon hektar olduğu görülüyor. Bu alanların yüzde 22’si sulanabilirken, 3 milyon ton civarında da zeytinyağı üretimi yapıldığı kaydediliyor. Üretilen zeytinyağının tamamına yakınının da iç pazarda tüketildiği dile getiriliyor. Araştırmalarda, zeytincilikte Türkiye’nin tamamen kendi doğru stratejisini belirlemesinin önemine dikkat çekiliyor.

Türkiye ekonomisine destek sağlamak amacıyla bazı bölgelerde kurulan ‘zeytin merkezleri’ hem dünya zeytinciliğine hem de ülke zeytinciliğine katkı sağlamak için hizmet veriyor. Zeytin  koleksiyonunu barındıran merkezlerin kurulmasının diğer bir amacının da bilim dünyasına kaynak oluşturmak ve yeni araştırmacılar yetiştirmek olduğuna işaret ediliyor.

Araştırmalar, modern yetiştirme teknikleri, modelleri ve farklı adaptasyon koşulları üzerinde yoğunlaşırken; yurt dışı ile yapılacak işbirlikleri sayesinde uzmanların bir araya getirilmesi planlanıyor.

Zeytin Sektörü 2020 Stratejileri

Ege Bölgesi’nin en önemli tarımsal emtialarından olan Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü ile ilgili olarak, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nce geçtiğimiz yıllarda uluslararası katılımla gerçekleştirilen  “Türkiye’de Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü’nün Problemleri, Çözüm Önerileri ve 2020 Stratejileri” toplantısı oldukça ilgiyle karşılanmıştı. Zeytinyağı için de lisanslı depoculukla ilgili yeni projeler üzerinde çalışıldığının duyurulduğu toplantıda, kayıt dışı üretim ve tüketimin sektörün gelişmesinin önündeki büyük bir engel olduğu vurgusu yaplmıştı.

Öte yandan, dünyada sadece İspanya ve Fas’ta bulunan zeytin koleksiyonunun bir benzeri Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün İzmir Kemalpaşa araştırma sahasında kurulmuş bulunuyor. Koleksiyon, dünyanın bütün zeytin çeşitlerinin bir arada bulunduğu ‘Dünya Gen Bankası’ niteliği taşıyor. Türk zeytinyağının imajının iyileştirilmesi için de gerekli çalışmalar yapılırken, uluslar arası pazarda fiyatları belirleyenin bu imaj olduğunun altı çiziliyor. Tohum Gen Bankası’nda koruma altına alınan tohumlar, belli bir oranda çoğaltıldıktan sonra talep eden üniversitelere, enstitülere, araştırma merkezlerine gönderiliyor.  

2023’te Ekonomiye 3.8 Milyar Dolar

2023 yılında zeytin ve zeytinyağı ihracatının ekonomiye katkısının 3.8 milyar Dolar olacağı belirtiliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, zeytin sektöründe uluslar arası işbirliğinin teşvik edilmesi, zeytin ve zeytinyağı tüketiminin arttırılması ve ticaretinde belli bir standardizasyonun sağlanması amacıyla dünyanın 3’üncü büyük Zeytin Koleksiyon ve Gen Bankası’nı İzmir’de hizmete sokmuştu. Dünyanın bütün zeytin çeşitlerinin bir arada bulunduğu, Gen Bankası, merkezde, tescilli bin 200 çeşit zeytini koruyor. Toplanan verilerin dünya mirası olarak gelecek kuşaklara bırakılacağı belirtiliyor.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü ise

yurdun çeşitli bölgelerindeki bitki tohumlarını Ankara’daki Tohum Gen Bankası’nda topluyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları