Enerjide Dijitalleşme Stratejileri

Dijital farkındalık tüm alanlarda ve sektörlerde hissedilmeye başlandı. Dijital düzenin etki ettiği en önemli sektörlerden birisi de enerji sektörü…Dönüşümün yanı sıra veri güvenliğine de gözalıcı katkı sağlayan dijitalleşme,
enerji sektöründe maliyetlerin aşağıya çekilmesinde en büyük etken olarak değerlendiriliyor.

Gelişen teknoloji ve dijitalleşme ile birlikte enerji sektörü de kaçınılmaz bir değişime uğruyor. Bu kapsamda, IoT (Internet of Thins-Nesnelerin İnterneti) cihazlar, block chain, bulut bilişim, 5G, kablosuz bağlantılar, büyük veri analizleri enerjinin de her alanında uygulanmaya başlıyor.

Enerjide dijitalleşme, şebekelerin güvenilirliğini ve karlılığını artıyor. Enerjinin üretim, tüketim ve dağıtımında etkin bir şekilde yönetilmesini sağlıyor ve kaybını önlüyor. Sadece üreticiden tüketiciye değil, tüketicilerin de kendi arasında enerji ticareti yapmalarına yol açıyor.

Hızla gelen bu değişim; aynı zamanda daha sürdürülebilir bir dünyanın da oluşmasını, enerji kayıplarını da önleyerek ekonomiye daha fazla katkı vermesini sağlıyor.

Türkiye’nin enerji altyapısı, ticaret sistemi ve tüketici alışkanlıklarını dijital hizmetleri kullanarak daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha kolay hale getirmek amacıyla Enerjide Dijitalleşme Derneği 16 Mart 2020 tarihinde kurulmuş. Dernek çalışmalarını dijitalleşen enerji, gelişen ekonomi ve sürdürülebilir gelecek olmak üzere 3 ana eksen ve tema üzerinde yoğunlaştırıyor. Teknolojik düşünce kuruluşu olmayı da hedefleyen dernek, bu alandaki bilgi birikimini arttırmak ve ortaya çıkacak sinerjiyle yakın gelecekte ülkemizin ihtiyacı olan teknolojilerin ve çözümlerin geliştirilmesine de katkı vermeyi planlıyor.

Enerji sektörünün şu anki üretim-tüketim kalıplarıyla devam etmesini çok istemeyen dernek, ‘bir vizyon hareketi’ olma doğrultusunda; daha fazla katılım, tartışma, yayın ve stratejik bakış oluşturmayı önemsiyor. 

Enerji Anahtar Sektör

Enerji tüm endüstriyel devrimlerin anahtar sektörü olarak nitelendiriliyor. Enerjide dijitalleşme ile; elektrifikasyon artacak, verimlilik artacak, yenilenebilir enerji kaynakları daha yaygın bir şekilde kullanılacak, depolama teknolojileri yaygınlaşacak, elektrikli araçlar, mikro şebeke, sanal güç santrali gibi yeni kavramlar hayatımıza girecek. Onun dışında iletim ve dağıtım şebekelerinin yapısında ve yönetiminde çok önemli değişiklikler olacak.

Pek çok sektörde olduğu gibi enerji endüstrisinde de geleceği sağlama alabilmek için modernizasyon adımlarına ve teknolojik yatırımlara önem verilmesi gerektiğinin altı çizilirken, enerji sektöründe dijital dönüşüm yatırımları her geçen dönemde artışını sürdürüyor. Bu alandaki öncelik maliyetleri düşürmek için operasyonel dönüşümü sağlamak yönünde şekilleniyor.

Rüzgar Tribünleri 3D Yazıcıdan

ABD merkezli çok uluslu şirketler grubu General Electric Company (GE), dev rüzgar tribünlerini üç boyutlu yazıcı tabanlı teknolojiyle üretmeye başladığını açıkladı. GE, üç boyutlu yazıcı kullanarak 160 metre yüksekliğinde, 5.0 megavat (MW) gücünde; bunun için gerekli büyüklükte standart tribünler üretecek. Firma, proje ile yüzde 33 daha çok elektrik enerjisi üretilebilecek ve maliyetlerde belirgin bir düşüş sağlayacak. GE internet sitesinde yapılan açıklamada, firmanın inşaat sektörüyle işbirliği yaparak, bu konuda geliştireceği üç boyutlu yazıcının yanında, inşaat malzemelerini de geliştireceği bilgisi yer aldı. GE’nin açıkamasında; “Daha yüksek rüzgar tribünlerinin üretilmesinin arkasındaki bilimsellik oldukça açıktır. Daha yüksek seviylere ulaşılabilir rüzgar tribünleri, daha istikrarlı ve daha güçlü rüzgar akımlarına erişebilirler. Ortalama bir 5MW gücünde, 80 metrede 15.1 gigawat saat (GWh) elektrik enerjisi üretebilirken, aynı tribünün 160 metre kullandığınız durumlarda, 20.2 GWh kapasiteye yükselir. Bu da, 4.200 konut yerine 5.600 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacağınız anlamına gelir” düşüncesine yer verildi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları