Bankalara Siber Güvenlik Düzenlemesi Yeniden Gündemde

Bankalara, siber güvenlik için yeni önlemler alma zorunluluğu geçtiğimiz Mart ayında getirilmişti. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (BDDK) hazırladığı yönetmelikle bankaların siber güvenlik farkındalığını artırmak için yapmaları gereken çalışmalar belli olmuştu.

Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik, 15 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Yönetmelik, 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girerken, ancak COVID-19 sebebiyle bazı maddelerinin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacağı açıklanmıştı.

Finansal teknolojilerde yaşanan ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun (KVKK) sağladığı gelişmeler, bankalarda halihazırda geçerli olan bilgi teknolojileri ile alakalı yasal düzenlemelerin güncellemesini yeniden gündeme getirdi. BDDK Yönetmeliği, aralarında CobIT, ITIL ve ISO 27001 gibi uluslararası bilgi güvenliği

standartları alınarak hazırlanmıştı.

İşletmeleri e-posta tabanlı saldırılardan koruyan; Türkiye’de finans sektöründe yüzde 80 pazar payı bulunduğu belirtilen ve bir bütüncül çözüm platformu olan Keepnet Labs’ın Türkiye Ülke Müdürü Erdinç Balcı, BDDK’nın bankacılık bilgi sistemleri ve elektronik bankacılık hakkında birçok yeniliğe yer veren yönetmeliğinin, özellikle bilgi güvenliği farkındalığını artırmaya yönelik maddeleri ile yeni bir dönem başlatacağını ifade ediyor.

Yönetmelikteki iki madde bilgi güvenliği farkındalığına yönelik çalışmaları özel olarak ele alıyor. Bu maddelere göre, tüm banka çalışanları, dış hizmet sağlayıcılar ve müşteriler gibi paydaşların bilgi güvenliği, farkındalık çalışmaları ile artırılacak. Türkiye’nin gelişmiş bankacılık sistemi, yönetmelik ile daha da güçlendiriliyor.

Saldırılara Karşı Düzenli Test

Yönetmelik doğrultusunda sosyal mühendislik saldırısı risklerine karşı düzenli testler yapılması öngörülüyor. Bankaların, felaket senaryoları da dahil olmak üzere, en geç 24 saat içerisinde faaliyetlerine devam edebilmesini öngören yönetmeliğe göre, bankaların bilgi güvenliği farkındalık eğitim programları oluşturarak, bilgi teknolojileri (BT) kaynaklarına ve sistemlerine erişimi olan herkesin ilgili mevzuat ve yönergelerden haberdar olması sağlanacak.

Bilgi Güvenliği Komitesi tarafından onaylanacak program, yeni teknolojiler ve yeni riskler göz önünde bulundurularak yılda en az bir kez güncellenecek.Yönetmeliğe göre, bankaların siber güvenlik ile ilgili kurum içi bülten hazırlaması, çalışanlara bilgi güvenliği hatırlatma e-postaları göndermeleri, iç portallarında siber güvenlik bölümleri oluşturmaları, çeşitli bilinçlendirme faaliyetleri ve çalışanların bilgi güvenliği farkındalığını ölçecek anketler yapmaları da bekleniyor.

Çalışanların farkındalık seviyesini en üst seviyede tutabilmek ve geliştirilmesi gereken eksiklikleri tespit etmek için BDDK yönetmeliğinde düzenli testler yapılması gerekliliğine de yer veriliyor. Buna göre, çalışanların şüpheli bir e-postadan gelen bir bağlantıyı tıklayıp tıklamayacağı, telefonla arayan kişiyi doğrulamak için uygun prosedürleri izlemeden telefonda hassas veriler paylaşıp paylaşmayacağı gibi sosyal mühendislik senaryoları test edilecek ve bu testlerden geçemeyen çalışanların ek eğitimler alması sağlanacak.

5 Dakikada Siber Güvenlik Taraması

Bankaların ve ödeme hizmeti sağlayan firmaların güvenlik risklerini minimize etmek ve aynı zamanda edinim süreçlerini hızlandırmalarını sağlamak amacıyla; siber güvenlik alanında faaliyet gösteren FinTech girişimi PCI Checklist yeni çözümler sunuyor. BDDK’nın yönetmeliği çerçevesinde Temmuz 2020 itibarıyla yayına aldığı yeni ürününü şimdiden birçok banka müşterisinin kullanmasını sağlayan PCI Checklist'in Kurucu Ortağı Kıvanç Harputlu, her web sitesinin açıkları ve kullandığı servisler doğrultusunda kişiselleştirilmiş çözümler sunduklarının altını çiziyor.

PCI Checklist, sanal POS hizmeti veren kurumların güvenlik denetimini 5 dakika gibi kısa sürede “Onboarding Scan” adlı ürünü ile gerçekleştiriyor.

“Açık Bankacılık” Da Kapsamda

Türkiye’de bankacılık sektöründe uzun yıllardır konuşulan “Açık Bankacılık”, müşterinin datasının (veri) sahipliğini üstleniyor. Rekabeti ve finansal verilere erişim imkanıyla sektördeki inovatif yaklaşımları artıran bu sistem, 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe giren Resmi Bankacılık Mevzuat Yönetmeliği’nin (Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkındaki Yönetmelik) de kapsamına giriyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları