Yazılım Testi ‘Savunma’da Performans Belirliyor

Yüksek kaliteli, güvenilir savunma sistemlerinde yazılım testi kritik önem taşıyor.Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board-TTB) ile Kamu Bilişim Derneği’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarda, savunma teknolojilerinde özel yazılım testi uygulamaları büyük önem taşıyor. Çeşitli platformlarda “Yüksek Kaliteli, Güvenilir Savunma Sistemleri ve Yazılımları Nasıl Geliştirilir?” teması ele alınarak, yazılım testinin, bilişim, güvenlik ve siber istihbarat konularındaki etkisine işaret ediliyor. Dünyada en çok uygulanan test çeşitlerinin fonksiyonel, performans ve güvenlik testleri olduğuna dikkat çekilerek, Türkiye’de yüzde 92 oranında performans testlerinin kullanıldığı  dile getiriliyor.

Türkiye’de ‘yazılım testi’ alanının gelişerek bilişim sektörü ve ülke ekonomisine katkıda bulunması amacıyla faaliyet gösteren Yazılım Test ve Kalite Derneği ve kamuda bilişim teknolojilerinin kullanımını artırmayı amaçlayan Kamu Bilişim Derneği, yazılım güvenliğinde statik ve dinamik kod analizleri, yazılım testi çeşitleri ve iyileştirme kurguları, Türkiye’deki test yapıları, farklı endüstriyel yaklaşımlar ve savunma sanayi yazılımlarında geleneksel süreçlerin DevOps (Developers and Operations-Yazılım Geliştiriciler, Yazılım Testçileri) süreçlerine entegrasyonu konu başlıklarını ortak gerçekleştirdikleri etkinliklerle zaman zaman gündeme taşıyorlar.

 92 Ülkenin Test Tercihi

92 ülke ve 2 binin üzerinde katılımcının yer aldığı dünya çapında gerçekleştirilen anket sonucunda yayınlanan Turkey Software Quality Report 2019-2020 (Türkiye Yazılım Kalite Raporu), dünya ve Türkiye verilerini karşılaştırarak test tercihlerini ortaya koyuyor. Yazılım Test ve Kalite Derneği, DevOps State Report Turkey 2019-2020 (DevOps Türkiye Durum Raporu) edisyonunda, çöken sistemi iyileştirme süresine verilen cevapların yüzde 39 oranıyla “bir hafta ila bir ay arası” olarak belirlendiğini ifade ediyor. İyileştirme konusunda daha çok yol kat edilmesi gerektiğinin altını çizen dernek, dünyada en çok uygulanan test çeşitlerinin yüzde 83 ile fonksiyonel, yüzde 60 ile performans ve yüzde 44 ile güvenlik testleri olduğunu açıkladı. Türkiye’de yüzde 92 oranında performans testlerinin kullanıldığı, güvenlik testlerinin ise altıncı sırada yer aldığı belirtiliyor.

Çözüm Yöntemleri ve İyileştirme Süreçleri

Yazılım testleri arasında yer alan fonksiyonellik, güvenilirlik, dayanıklılık, performans ve güvenlik gibi test konularına ilişkin değerlendirmelerde; kurgulanabilen ve kurgulanamayan durumlarda ortaya çıkan çözüm yöntemleri ve iyileştirme süreçlerine yer veriliyor. Kurgu dışı durumlarda, yazılım sistemlerinin hangi durumları ne şekilde yönetebileceğine ilişkin olarak “kaos mühendisliği” kavramının benimsenmesi gerektiğini kaydediliyor.

Kamu Bilişim Derneği ise analiz ve test iyileştirme süreçlerinin önemini vurgularken, uygulama geliştirmenin, kodlamalardan ibaret olmadığını, stres ve yük, performans ve güvenlik olgularının sürecin üç temel aşaması olduğunun üzerinde duruyor.

Pozitif ve Negatif Güvenlik Birlikte

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da savunma teknolojisiyle gelen yeniliklere ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Yazılım Güvenliğinde Dinamik/Statik Kod Analizleri ve WAF (Web Application Firewall-Web Uygulama)  Kullanımının Önemi”ne işaret ediyor. Test süreçlerinde manuel araçların kullanılması, uygulama güvenlik duvarı yaklaşımında pozitif ve negatif güvenliğin bir arada kullanılması gibi konuların yanı sıra statik kaynak kod analizi ve test tekniklerindeki yanlış bulguların oluşturduğu iş yükü gibi olumsuz durumlar da ele alınıyor.  Ayrıca siber istihbaratın tüm kurumların takip etmesi gereken önemli bir unsur olduğu vurgulanıyor.

Test Mühendisliği Farkındalığı

Yapılan çalışmalarda, Türkiye’de test mühendisliğinin meslek olarak ele alınması gerektiğinin altı çizilerek, Türkiye’nin uluslararası alanlarda temsil edilmesine dair projelerden sözediliyor. Test faaliyetlerine olan ihtiyaç artışı nedeniyle sektörün büyüyen bir pazar haline geldiği açıklanırken, test kabiliyeti olan firmalarla test ihtiyacı olan firmaların bir araya getirilmesinin amaçlandığı vurgulanıyor. Yerli ürünlerin yerli kriterlerle yerli firmalar tarafından test edilmesi hedefleniyor.

Yazılım testi alanında standartların önemi, savunma sektörüne özel standartların kullanımı da değişik platformlarda masaya yatırılarak,yazılımda kalite kültürü ve ‘ortak test terminolojisi’ oluşturmanın önemine dikkat çekiliyor. Kod testlerinin sürekliliği ve lisans ile platform güvenliğinin kontrol edilmesinin gerekliliğine gündem maddeleri arasında yer veriliyor.

Yazılım Testi Organizasyonları

Yazılım Test ve Kalite Derneği’nin yazılım testine ilişkin gerçekleştirdiği organizasyonlar arasında 2010 yılından beri her yıl düzenlenen TestIstanbul Konferansı (www.testistanbul.org) TestGames, TestInsurance ve TestFinTech Paneli gibi etkinlikler bulunuyor. Yazılım Test ve Kalite Derneği, Türkiye’deki üniversitelerinin bilgisayar/yazılım mühendisliği ve bilgisayar programcılığı bölümlerinde okuyan başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere de burs veriyor. Kalifiye elemanların yetiştirilmesine katkıda bulunularak, Türkiye bilişim sektörünün uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi için sektörün yazılım testi ve kalitesi konusunda bilgilendirilmesi, ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) sınavlarının yapılarak sınavı kazanan adayların sertifikasyonu ve yazılım testi konusunda uluslararası kabul görmüş içeriğin Türkçeleştirilmesi, derneğin temel faaliyet alanlarını oluşturuyor.

Testler Uluslararası Standartlarda Yapılıyor

Yazılım Test ve Kalite Derneği, Türkiye’de yazılım testlerinin uluslararası standartlarda gerçekleştirilmesi ve yazılım test alanının gelişerek bilişim sektörü ve ülke ekonomisine katkıda bulunması amacıyla faaliyet gösteriyor. Kar amacı gütmeyen dernek, yazılım test ve kalite alanında dünyanın en saygın gönüllü organizasyonu konumundaki ISTQB’ye bağlı olarak çalışmalarını yürütüyor. 2006 yılında kurulan dernek, Türkiye’deki bilişim profesyonellerinin yazılım testi alanında ISTQB standartlarında eğitilmesi ve sertifikalanması amacıyla faaliyet gösteriyor. Dernek, yazılım testi ve kalite konusundaki çok çeşitli yayınlar ve etkinliklerle sektörü desteklemeye devam ediyor. Ayrıntılı bilgiye www.turkishtestingboard.org adresinden ulaşılabilir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları