Tele-Sağlıkla Tüm Hastalıklar Biter mi?

Sağlık sektöründe teknolojik yenilikleri kullanmak ve dijitalleşmeyi sağlamak tüm hızıyla devam ediyor. Uzaktan tedavi (tele-tıp ya da tele-sağlık) yöntemleri bu dönem de kuşkusuz daha da önemli hale geldi. Hastalıkların yayılması gibi hastalıkların tedavi edilmesi de elbette ki uzaktan tedavi yöntemleriyle mümkün. Hem globalde hem de Türkiye’de sağlık sektöründeki şirketlerin rekabet gücüne sahip olabilmeleri için bu dönüşümü yani uzaktan tıp yöntemlerini kullanmayı gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bunun için de teknoloji firmaları ve sağlık sektörünün, ilaç sektörünün aktörleri el ele yoğun bir çalışma yürütüyorlar. Tüm dünyada ve Türkiye’de de olduğu gibi ulusal ve yerli ürünler oldukça önem kazanacak gibi gözüküyor.

Tele-sağlık şirketlerinin değerlemeleri bu dönemde 4-5 kat arttı deniliyor ve bu açıdan küresel olarak sağlık sektörünün bir değişim sürecinde olduğu ve dijitalleşmenin bir mecburiyet haline geldiği söyleniyor. Sağlık sektörünün önemli bir parçası olan Dassault Systèmes’in 3DEXPERIENCE platformu ve uygulamaları ile geliştirilen ‘sanal ikiz’ deneyimleri şimdiye kadar endüstrinin yeni tıbbi tedavilere (nadir hastalıkların tedavisi, organların tamamlanması veya yeni organ yapılması) öncülük etmesini sağlıyor. Kirliliği emen heykellerin tasarlaması gibi bu platform ve uygulamalar; insanların fiziksel olarak bu çözümleri kullanmaları, simüle etmeleri, test etmeleri, anlamaları ve deneyimlemeleri olanaklarını sunuyor.

Covid-19 pandemisinin Türkiye ve dünya sağlık sektöründe yarattığı etkiler ve gelecek öngörüleri EY (Ernst & Young) Türkiye tarafından online olarak düzenlenen Sağlık Sohbetleri Toplantısı’nda sektör lideriyle birlikte değerlendirildi. Yerel ve uluslararası sağlık hizmeti, ilaç ve medikal teknoloji kurumlarını temsilen 40’a yakın üst düzey yöneticinin katıldığı toplantıda tele-sağlık hizmetleri, sağlık sektöründe yeni iş modelleri, tedarik zincirleri, en yeni sağlık teknolojileri ve yatırım faaliyetleri gibi güncel konular ele alındı

Türkiye’nin dördüncüsünü düzenlediği Sağlık Sohbetleri Toplantısı’na, yerel ve uluslararası sağlık hizmeti, ilaç ve medikal teknoloji kurumları üst düzey yöneticileri sektöre ilişkin gelecek öngörüleri ile birlikte tele-sağlık hizmetleri, sağlık sektöründe yeni iş modelleri, tedarik zincirleri, en yeni sağlık teknolojileri ve yatırım faaliyetleri gibi konuları değerlendirdiler.

Sağlık Sektörü Değişim Sürecinde

Küresel olarak sağlık sektörünün bir değişim sürecinde olduğu ve dijitalleşmenin bir mecburiyet haline geldiği belirtiliyor. Bu dönemde, finansal olarak piyasaların güçlü olması güven artırıcı bir unsur olarak görülüyor. Bununla birlikte dijitalleşme yaygın olduğu için ofis bazlı çalışan insanlar işlerini çok etkilenmeden evlerinden de sürdürebiliyor. Tedarik zincirinin de bu sürecin ardından değişim gösterecek bir diğer önemli alan olduğunun altı çiziliyor. Klinik çalışmalar ve Ar-Ge tarafında ise klinik çalışmaların uzaktan yönetimi ve hastaların videoyla çalışmalara katılması gibi fikirler öne çıkıyor.

Evde Sağlık Bakımı

Evde sağlık bakımı; bu, önümüzdeki dönemde talebi artmaya devam edecek alanlardan biri. Bu konuya özel dijital çözümler de üretilmeye başlandı bile…Bu dönemde iş birliklerinin güçlenmesi bekleniyor ancak en önemli konular arasında hastanelerin etkinliklerini artırması ve maliyetlerini azaltması.

Sağlık sektöründe ‘yeni normal’de teknoloji ve dijitalleşme çok önemli hale geldi. Hem globalde hem de Türkiye’de şirketlerin rekabet gücüne sahip olabilmeleri için bu dönüşümü gerçekleştirmelerinin zorunlu olduğu görülüyor. Bütün bunların yanında kişisel haklar ve sağlık verileriyle birlikte altyapının hem hukuki mevzuat açısından hem de tüm oyuncuların ortak katma değeriyle yatırımların yapılması çok büyük bir önem arzediyor.

Yerli Askeri Sağlık Ürünleri

Türkiye, yerli askeri sağlık ürünlerini açıklayacak. ABD Başkanı Donald Trump’ın kullandığını açıklamasıyla dünyanın peşinde koştuğu ancak bulunamayan hidroksiklorokin (Hindistan üretiyor) hammaddesini Türkiye de üretmeye başlayacak. Diğer yandan, Sahra Tipi Solunum Cihazı da yerli olarak üretime başladı. İki ürün ile ilgili ayrıntılar ilk kez Military Medical Webex’te açıklanacak.

Dünyada ilk kez tam teşekküllü online iş görüşmesi ile ürün sergileme ve uluslararası konferansı olan Military Medical Webex Fuarı, 9-10 Haziran 2020 tarihinde yapılacak. 40’ı aşkın ülke ordusundan heyetlerin katılacağı etkinlikte, Coronavirüs nedeniyle hayati önem kazanan sahra tipi solunum cihazının ve hidroksiklorokinin yerli üretilmesi ile ilgili ayrıntılar açıklanacak. Milli Savunma Bakanlığı Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) Savunma Daire Başkanı Doktor, General Mühendis Burçak Çabuk Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) bünyesinde iki ürünün yerli üretimi ve ayrıntıları ile ilgili bilgiler verecek.

Elektronik Tıbbi Kayıtların Paylaşımı

Medikal teknolojilerdeki ilerlemeler baş döndüren hızla devam ederek insanların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesine imkan sağlıyor.

“Günümüz dünyasında teknolojik gelişmeler, her sektörde olduğu gibi bireysel yaşamlarımızda da önemli farklılıklar yaratıyor” diyen Technopc Kurucu Ortağı Murat Yücel; sağlık sektörünün insan odaklı olduğu için teknolojinin önemli rol oynadığı sektörlerin arasından sıyrılarak tüm endüstrileri geride bıraktığını ifade ediyor.

Yara bandı, protez veya diş implantları gibi küçük adımlardan MR makineleri, yapay organlar, robotik protez uzuvlar veya solunum cihazlarından daha karmaşık teknolojilere kadar, sağlık alanı teknolojileri şüphesiz tıp üzerinde inanılmaz etkiler yaratıyor.

Elektronik tıbbi kayıtların paylaşılabilmesi, tele-tıp hizmetleri, tabletler ve akıllı telefonlarla sağlığın mobilleştirilmesi ile artmaya devam eden kullanım alanları hem doktorlar hem de hastalar için geniş imkanlar ve faydalar sunuyor. Tıbbi teknolojiler, doktorları karar destek süreçleri için özel uygulamalarla, hastaneleri ise yeni ekipmanlarla tanıştırdı. Hastalar ve doktorlar iletişim teknolojilerinin nimetlerinden yararlanarak binlerce kilometre öteden birbirine bağlandı; cerrahi müdahalelere imkân sağlandı. Mobil cihazlar; sağlık çözümlerinde giderek daha fazla noktada kullanılmaya, başladı. Doktorlar ilaç bilgilerine, araştırma sonuçlarına, hasta bilgilerine ve daha fazlasına yalnızca saniyeler içinde erişebilir halde geldi.

Mobil İlaç Doğrulama Sistemi

Yerli üretim, rahat kullanımı ve şık tasarımı ile dikkat çeken dokunmatik özellikli görüntüleme ve iletişim sistemi altyapısına sahip Mids 200 ve Mids 400 pansuman ve tedavi arabası sac gövdeye sahip. Üst tablası ile ilaç hazırlık tablası olarak kullanım için krom nikelden imal edilmiş. 360 derece dönebilen dört adet tekerleği ile kolaylıkla ve sessizce hareket ettirilebiliyor. Tüm metal aksam antibakteriyel boya ile kaplı ve uzun yıllar korozyona karşı korumalı.

Acil Müdahale Arabası

Hastane içerisinde rutin çalışmalarda olduğu kadar acil durum ihtiyaçlarında, acil müdahale arabaları önemli bir rol üstleniyor. Acil müdahale arabaları portatif olarak sağlık açısından etken ürünleri kolayca taşınmasına olanak veriyor. Pansuman ve benzeri ihtiyaçlarda rahat kullanım imkanı sağlıyor. Özellikle anestezik ihtiyaçların kolayca taşınmasına hız kazandırıyor. Bu noktada Mids 200 gerek ana görevi olan mobil ilaç doğrulama sistemi olarak gerekse acil müdahale arabasına dönüştürülebiliyor.  

Türk Telekom’dan Dijital Sağlık Atağı

Türk Telekom’un kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures, dijital patoloji alanında yenilikçi teknolojiler üreten yerli yapay zeka firması Virasoft’la güç birliği yaptı ve firmanın yüzde 12,2’sine ortak oldu.

Türk Telekom Strateji, Planlama ve Dijital Genel Müdür Yardımcısı Barış Karakullukçu, geliştirdiği son teknoloji ürünleriyle kanser teşhisinde doğruluk oranını yüzde 60’lardan yüzde 96’lara çıkaran Virasoft’la yaptıkları iş birliğinin sektörde öncü niteliğinde olduğunu belirtti.

TT Ventures Genel Müdürü Muhammed Özhan iş birliği hakkında: “Sağlık, enerji ve eğitim alanlarında parlak fikirlere ve başarılı girişimlere verdiğimiz destekler doğrultusunda bugün dijital patoloji alanında hem yurtiçinde hem de yurtdışında önemli başarılara imza atacağına inandığımız Virasoft’a yatırım yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Sadece İnsanı Geliştirme

Dassault Systèmes, önemli küresel sorunlara çözümler geliştirmek için “Only Progress is Human” girişimini başlattı. İki yıl sürecek olan girişim, duygu, sağlık, şehirler, doğa, tüketim, mobilite, enerji, su, tarihi ve kültürel miras ve geleceğe odaklanan 10 eylemle insanları harekete geçirecek.

Şirket, sanal ikiz deneyimlerinin insanları daha iyi bir gelecek için sürdürülebilir inovasyonlar geliştirme konusunda nasıl güçlendirdiğini ortaya koyarak bir eylem çağrısında bulunmayı amaçlıyor.

Sanal dünyalar ürün, doğa ve yaşam arasında bir uyum yakalamak için hayal gücü, fayda ve sürdürülebilirliği birbirine bağlıyor. Dassault Systèmes Başkan Yardımcısı ve CEO'su Bernard Charlès, “Sanal dünyaların sunduğu en önemli değer, her tasarım kararının sosyal ve çevresel etkilerini anlamanızı sağlayarak daha iyi bir gelecek hayal etmenize olanak tanımalarıdır. Sanal ortam, ürün, doğa ve yaşam arasında bir ahenk oluşturmak için hayal gücü, faydalı olan ve sürdürülebilirlik arasında hayati bir köprü görevi görecek” diyor.

Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi

Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi sponsorlarından biri olan Philips Türkiye, ‘Sağlıkta Dijital Dönüşüm’ konusuna dikkat çekti. Philips Türkiye, ‘Mobil Sağlık Uygulamaları’ başlıklı panelde geleceğin sağlık teknolojileri ve sağlıkta dijitalleşme konularını ele aldı. ‘Mobil Sağlık Uygulamaları’ panelinde Philips Türkiye Sağlık Sistemleri Pazarlama Direktörü Gamze Arbak ve Amerikan Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy sağlıkta dijital dönüşüm ve bu konudali sunduğu inovatif çözümleri anlattılar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları