Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yüksek katma değerli, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli olanak ve yeteneklerle üretimine destek verilmesi için geçen yıl Kasım ayında “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” başlatmıştı.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Uygulama Esasları Tebliği’nde değişiklik yapılmasınını öngören Tebliğ de 19 Haziran 2020 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Program kapsamında makine, bilgisayar, elektronik, optik, elektrikli teçhizat, eczacılık, kimya ve ulaşım araçları sektörlerinde ürün listeleri ilan edilecek. Bu ürünlere ilişkin yatırımcı çağrılarına çıkılarak ve 300’den fazla ürün çeşidinin yerlileştirilmesi hedefleniyor.

Yeni yayımlanan tebliğe göre, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi kapsamında birden fazla ürün üretilebilecek. Program ile Türkiye’de katma değeri yüksek ürünlerin üretimini artırmaya yönelik destekleri içeren Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’nde, “temel ürünler”in yanı sıra başka ürünlerin de üretilmesinin önü açılmış oldu.

Tebliğ ile Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Uygulama esaslarında bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre, başvuru kapsamında faaliyete geçecek tesiste birden çok ürünün üretilmesinin de önü açıldı. Ancak burada, “temel ürün” olarak üretilmesi planlanan ürünün, çağrı duyurusunda yer alan ürün listesinde bulunması zorunlu olacak.

Diğer ürünlerin; temel ürün ile bağlantılı olması, aynı makine parkurunda üretilebilir olması şartlarıyla, AR-GE desteklerinden yararlanabilecek. Uygulama tebliğinde yapılan başka bir değişikliğe göre de, projenin araştırma-geliştirme AR-GE kısmı için başvuru sahibi şirket, projenin AR-GE sürecinin bir kısmını yürütmek üzere bir veya daha fazla AR-GE yüklenicisi şirketle ortaklı AR-GE projesi sunabilecek.

AR-GE sürecinin tamamını başvuru sahibi firma dışındaki bir veya daha fazla AR-GE yüklenicisi gerçekleştirecekse, başvurunun AR-GE kısmı, AR-GE yüklenicisi firmalar tarafından “ortaklı” AR-GE projesi olarak hazırlanabilecek.

Firmalar arasında işbirliği yapılması durumunda başvuru esnasında, başvuru sahibiyle AR-GE yüklenicileri arasında imzalanmış Fikri ve Mülkiyet Hakları Paylaşımı Protokolü’nün de Program Portalı’na yüklenmesi zorunlu olacak.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları