“GIG” Modeli Yüzleri Güldürür mü?

“Kısa Süreli İş” modeli anlamına gelen ve kısaca “GIG Modeli” olarak ifade edilen; müzik sektöründen gelme bir terim olarak anılan GIG ekonomisi, zorlukların yaşandığı bu dönemde nasıl bir çözüm sunar son dönemlerin tartışılan konusu...Bu model bağımsız (freelance) çalışanların ve kendi kendinin patronu olanların yarattığı bir ekonomi modeli olarak da tanımlanıyor. 

Ekonomik zorlukların yaşandığı bu dönemde özellikle serbest çalışan müzisyenler, tiyatrocular ve sinema sektörü çalışanlarını yakından ilgilendiren ve çözüm olması beklenen GIG modeli, son yıllarda sıklıkla duyduğumuz paylaşım ekonomisine önemli bir örnek oluşturuyor. Kaynakların paylaşımına ve bu paylaşım sonucu gelir elde edilmesine dayalı yeni bir ekonomi modeli olan ‘paylaşım ekonomisi’, bağımsız iş yapanlar açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

GIG ekonomisi ile ilgili, Vergi Usul Kanunu Tebliği var. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 24 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 464 no’lu tebliğ, bağımsız iş yapanlar ile her tür bilgiyi ve yapılan her satış işlemini kapsıyor. GIG ekonomisi bireyler için evlerini işyeri olarak göstermek, her ay beyanname vermek, muhasebeci tutmak gibi zorunlulukların olmadığı bir çözüm olarak görülüyor. GIG ekonomisi paydaşları için internet ve mobilite önemli iki platform olarak değerlendiriliyor.  

Dijitalleşmenin yaygınlaşması GIG ekonomisinin de beraberinde hızla gelişmesine neden olurken, insanlar artık çeşitli nedenlerden dolayı tam zamanlı çalışma ortamı bulamıyor ya da GIG modelini tercih etmek durumunda kalıyor. GIG modeli doğrultusunda çoğu insan da internetin sağladığı olanaklarla kendi ürünlerini satıyor veya hizmet pazarlaması yapabiliyor.

GIG ekonomi modeliyle çalışanlar, geleneksel bir şirket çalışanının sahip olduğu avantajları bireysel çabalarıyla sağlamak durumunda kalıyor. Yüksek yetenekli çalışanları tam zamanlı işe almak bazı şirketler için oldukça maliyetli sayıldığından, insanların GIG modeliyle gelecekteki projelere nasıl dahil edileceğinin de planlanması gerekiyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları