Geleneksel Öykü Teknolojiyle Birleşti

Teknolojinin bütün alanlara girmesi; ‘geleneksel öykü anlatımı’nı da etkiledi. Keşifler, buluşlar, savaşlar, zaferler, yenilgiler, efsaneler, destanlar ve sosyo politik konuların ele alındığı öykülerin teknolojiyle bütünleştirilmesi
dijital öykülemeyi doğurdu. Uzmanlar, dijital öykülemenin, 1990’ların başından itibaren var olmasına karşın, dünyanın her yerinde kabul görmüş ortak bir tanıma sahip olmadığını öne sürüyorlar. Diğer taraftan da, farklı çoklu ortam araçları bir arada kullanılarak yapılan öykü anlatımı olarak tanımlanıyor…Modern teknolojinin geleneksel öykü ile bir araya gelmesi şeklinde de nitelendiriliyor. Bir başka deyişle de “Geleneksel öykü anlatımının çağdaş bir yoludur” deniliyor.

Uyulamada, bilimden sanata ve kültüre, teknolojiden, tıp eğitimine birçok konuda bilgi sunmak için kullanılabilen dijital öykü türleri ve
dijital öykülemenin birçok tanımı yapılıyor. Bu tanımlar, öğretici dijital öyküler, proje tabanlı oluşturulan dijital öyküler, sosyal adalet ve kültür temalı dijital öyküler ve kişiyi yansıtan dijital öyküler olarak sıralanıp gidiyor.

En basit şekliyle de “Dijital öyküleme, dijital teknolojilerle öykü anlatmaktır” tanımlaması yapılıyor. Dijital öyküleme daha detaylı tanımlandığında da “Dijital öyküleme, geleneksel öyküleme tekniğinin video, görsel, ses ve müzik gibi dijital içeriklerle zenginleştirilmesi” ifadesine yer veriliyor.

Dijital öykülemenin, hem öykü anlatımının hem de dijital tasarımın öznel bir süreç ve yeniliklere açık olması itibariyle her an yeni türlerin ortaya çıkması için uygun bir zemine sahip olduğu dile getiriliyor. Dijital öyküler, geleneksel dijital öyküler, öğretici dijital öyküler, proje tabanlı oluşturulan dijital öyküler, sosyal adalet ve kültür temalı dijital öyküler ile kişiyi yansıtan dijital öyküler olarak beş kategoride sınıflandırılıyor.

Dijital öykü türlerini kesin bir şekilde birbirinden ayırt etmek bazen mümkün olmayabiliyor.Çünkü dijital öykü türleri, ayrı ayrı kullanabildiği gibi harmanlanarak da kullanılabiliyor. Bir dijital öyküde hem kişisel yaşantılar hem de tarihi olaylar aynı anda ifade edilebiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları