Ekonomide Büyüme ‘Dijital Dönüşüme’ Bağlı


Küresel ekonomide beliren durgunlukla (resesyon) beraber; Avrupa ekonomilerinde şimdiden gözlenen küçülme; gözlerin Asya ve Uzak Doğu ekonomilerine çevrilmesine neden oldu. Türkiye için hedeflenen ekonomik politikalar ise, büyümeden ödün vermeden ayakta kalabilmeyi sağlamak…Teknolojide sıçramadan hiçbir zaman ödün vermeyen Türkiye, teknolojiyle birlikte gelen dijital dönüşüm ve bunu yönetecek yetenekli insan kaynağını esas alıyor.

İlginin sağlığa yönelmesinin ardından; Türkiye’nin asıl potansiyelinin açığa çıkmasını sağlayacak gelişmelere tanık olunurken; Türkiye’yi sağlık sektörü ve teknolojilerinde parlak bir gelecek bekliyor gibi... Savunma sanayi için planlanan büyük yatırımlar da sağlık sektörüne kaydırılmış durumda…Bölgemizdeki sıkıntılı jeopolitik unsurlara rağmen ekonomik büyüme, markalaşma ve endüstriyel yatırım hedeflerine sıkı sıkıya bağlı.

Londra merkezli çok uluslu profesyonel hizmetler ağı, denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri  şirketi; PricewaterhouseCoopers (PwC), ekonomistlerinin hazırladığı 2050 Dünya Raporu’nda (World in 2050 Report)  küresel ekonomik görünümün 2050 yılına kadar nasıl farklılaşacağı ortaya koyulmuş. Raporda öne çıkan sonuçlar ise şunlar:

-Çin, ABD’yi en büyük ekonomi olarak geride bıraktı bile ve 2030 yılından önce dünyanın en büyük ekonomisi olabilir,

-2050 yılına kadar Hindistan ABD’yi geride bırakarak 2’inci sıraya yükselebilir,

-Endonezya, Japonya ve Almanya gibi ülkeleri geride bırakarak 4’üncü sıraya ilerleyebilir,

-2050 yılından önce dünyadaki en büyük yedi ekonomiden altısı gelişmekte olan ekonomiler arasında yer alabilir,

-Ekonomik reformlarda ilerleme kaydedilmesi durumunda Türkiye 2030 yılından önce İtalya’yı geride bırakabilir,

-Vietnam 2050 yılına en hızlı büyüyen ekonomi olarak 20’inci sıraya yükselebilir.

Türkiye, Dünyanın 11’inci Ekonomisi Olacak

Rapora göre, önemli yapısal reformları gerçekleştirdiği takdirde Türkiye’nin, 2030 yılında Satın Alma Gücü Paritesi (SGP)  bazında dünyanın en büyük 12’inci ekonomisi, 2050 yılında ise 11’inci ekonomisi olması bekleniyor.
Bu durumda Türkiye, 2050 yılında SGP bazında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyüklüğü bakımından E7 ülkeleri arasında 2’inci sıradaki yerini koruyabilir.

2020’de Küresel Durgunluk

2050 Dünya Raporu’nda, 2020’de dünya ekonomisini küresel resesyon ve finansal kriz mi bekliyor? Sorusuna yer verilirken, Dünya ekonomisini 2020’de küresel ve finansal krizin bekleyip beklemediğine yönelik tartışmaların, daha önceki yıllarda başladığı tespitine yer verildi.

Dünya Bankası’nın son Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nda ise küresel resesyonun beklenenden önce, hatta bu yıl başlamış olabileceği görüşü yer aldı. Öte yandan da, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının dünya ekonomisinin büyüme hızı üzerinde yapacağı olumsuz etkilerden, bu etkilerin dünya ekonomisini durunluğa itmesinden özellikle korkuluyor.

Ekonomiye ‘Yazılım’ İvmesi

Teknolojik sıçramadan hiçbir zaman ödün vermeyen Türkiye, teknolojiyle birlikte gelen dijital dönüşüm ve bunu yönetecek yetenekli insan kaynağı hedefinin ortasına ‘Yazılımcı’ları oturtmuş gibi...Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı “1 Milyon Yazılımcı Projesi” açıklaması bunu doğrular nitelikte. Açıklamada, “1 Milyon Yazılımcı Projesi”ne katılmak isteyenlerin internet üzerinden başvuru yapacağı ve hemen eğitime başlanacağı belirtildi.

Diğer yandan da ASELSAN’ın ürettiği 1300’den fazla ‘Yazılım Tabanlı’ telsiz daha Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim edildi. ASELSAN’ın, genişbant internet hizmetlerinin devamı için geliştirdiği sistem de oldukça ilgi çekti. Türkiye, son teknolojik yapıya sahip yazılım tabanlı telsizlerini Pakistan, Ukrayna, Azerbaycan, Endonezya gibi ülkelere ihraç ederek, bu telsiz ailesiyle dünyada önemli ihracatçılardan biri olmayı başardı. Bu süreçte HAVELSAN’da yeniden ‘Yerli Yazılım’ açıklamalarıyla gündeme geldi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları