Dijital Para mı Geliyor?


Mevcut kağıt ve madeni paraların çok fazla sayıda mikrop taşıdığı ve kirlenmeye ve hastalıklara yol açtığı belirtilirken; ülkelerin merkez bankalarının dijtial paraya (kripto para-blockhain “blokzincir” teknolojisi) geçiş için yoğun hazırlıklar yaptıkları haberleri de zaman zaman gündeme yansıyor. Aslında doğrudan dillendirilmese de kredi kartları ve ATM (Automatic Teller Machine) para kartları da birer dijital para aracı…Uzmanlar, “Para sistemi sosyal çalkantılarla birlikte özel para ile değişecek” diyorlar. Bekleyip göreceğiz…Dijital para sistemine ilişkin nasıl değişikliklere gidilecek. Merkez bankaları ve diğer ticari bankalar bu alana ilişkin neler açıklayacaklar.   
Genel ve yaygın olarak bilinen “Bitcoin” adıyla anılan dijital paranın verinin merkezileşmesini sağlayacağı için devletler tarafından tercih edileceğini ifade eden uzmanlar, paranın dijital hale gelmesinin devletlerin parayı takip etmesini de kolaylaştıracağının altını çiziyorlar.

Blokzincir teknolojisinin kullanılmasının bir devrim olacağını ileri süren uzmanlar, konunun sosyal bir hareket niteliği taşıyacağının da altını çiziyorlar. Ülkelerin merkez bankalarının kendi stabil kripto paralarını çıkartmak için çalıştıklarına değinilirken; blokzincir teknolojisinin bankacılığın sonunu getirebileceği tezleri de öne sürülüyor.  
Dijital varlıkların pek çok sektörün dönüşümünü sağlayacağını ve yakın gelecekte finans dünyasının yapı taşlarından birisi olacağını da iddia eden uzmanlar, kripto yatırımlarının girişim ekosistemi için de örnek yatırımlar olmaya aday olduğunun üzerinde duruyorlar. Uzmanlar, kripto yatırımlarıyla dünyada bankacılık sistemini kullanmayan milyonlarca kişiye dijital finans hizmetlerinin götürülmesinin hedeflendiğini dillendiriyorlar.
Geleneksel yatırım araçlarının yerini hızla yenilikçi teknoloji bağlantılı ürünlere bıraktığı günümüz yatırım dünyasında portföylerin anlık takibi imkanı da getirilmiş olacak…

Türkiye’nin Dijital Merkez Bankası

4 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’nin Mükerrer Sayısı’nda yayımlanan “2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın Onaylanması Hakkında Karar” doğrultusunda hazırlanan “2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nda yer verilen ‘Blokzincir Tabanlı Dijital Merkez Bankası Parası’nın önümüzdeki dönemlerde uygulamaya konulacağından söz ediliyor. Uygulama ile birlikte Anlık Ödeme Sistemi’nin tasarım ve yazılım geliştirme aşamalarının tamamlanacağına değinilirken; daha sonraki aşamalarda da test çalışmalarının başlayacağı belirtiliyor.

Programa göre, uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirilmesi amacıyla ülke iş birlikleri tesis edilecek ve çalışmalar sürdürülecek. İkili anlaşmalar yoluyla yerel para cinslerinden ticaret imkanları artırılacak.
Program kapsamında,çok önceki yıllardan bu yana dillendirilen İstanbul’un Finans Merkezi olması hedefi doğrultusunda Açık Bankacılık Hukuki Altyapısı’nın güçlendirilmesi amacıyla ve ödeme sistemlerinin gözetim ve denetimi için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacak.

Blockchain ve Gayrimenkul Sektörü

Gayrimenkul sektörünün büyük veri (big data), yapay zeka ve blok zinciri (blockchain) teknolojileriyle düzenlenmesini, endeksleşmesini ve nihayetinde borsalaşmasını sağlamak amacıyla kurulan GABORAS, dijital gayrimenkul okuryazarlığı konusunda da organizasyonlar düzenliyor. Dünya çapında yaygın olarak kullanılan blockchain teknolojisinin garyirmenkul sektörüne etkileri de araştırılıyor. Özellikle tapu işlemlerinin online ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için blockchain teknolojik altyapısının hazır olduğu belirtilirken; Türkiye’de de konuya ilişkin yasal hazırlıkların yapılması gerektiğinin üzerinde duruluyor. Dijital parayı gönderip tapu kaydının blockchain üzerinden alınabileceği dile getiriliyor.

Blok Zinciri Tabanlı Oylama Makinesi

Kaspersky Innovation Hub projesi olan ve şirketler, üniversiteler ve siyasi partiler için bir güvenli çevrim içi oylama platformu geliştiren Polys, yeni oylama makinesinin prototipini tanıttı. Bu cihaz blok zinciri teknolojilerini Polys çevrim içi seçim sistemiyle birlikte kullanıyor. Oy verme merkezlerinden veya kişisel cihazlardan gönderilen oylar güvenli bir şekilde aktarılıp işleniyor. Bu şekilde seçmenler nasıl oy vereceklerini tercih edebiliyor. Organizatörler de gizliliği garanti altına alınmış güvenli bir çevrim içi oylama sistemine kavuşuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları