Dünya Stratejisine ‘Yapay Zeka’ mı Yön Veriyor?


Yapay zeka her alanda çok işimize yarayacak bir araç olarak nitelendiriliyor; lanse ediliyor…Bu alanda çok sayıda stratejiler oluşturularak, eğitim sistemleri yeniden yapılandırılıyor…Ancak kişisel görüşüm; insan faktörünün bu kadar göz ardı edilerek, ‘etik’ konusunu hiçe sayan bir projenin; teknoloji ve teknolojik üstünlüğü ne kadar üst düzeyde olsa dahi başarılı olabilme şansının elbette ki az olmasıdır…O nedenle yapay zeka teknolojilerine ve projelerine her zaman temkinli yaklaşıp; insanın ve insan faktörünün asla küçümsenmemesi gerektiğini savunanlardanım…

Ekonomik kalkınmanın itici gücünün ‘yapay zeka’ olabileceğini öngörenler var ve hatta küresel gayri safi milli hasılanın (GSMH) 2030’da yapay zekaya dayalı teknolojiler sayesinde yüzde 16 artabileceğini ileri süren uzmanlar var. Yapay zeka ile işgücü piyasasında büyük dönüşümler beklenirken; yapay zekanın, ekonomiler için büyük ticari fırsat oluşturabileceğine ‘inanan’ ülkeler, kolları sıvamış bir biçimde çalışmalarına hız veriyor. Bir yandan Corona Virüsü Vakası ile uğraşan ülkeler bir yandan da bu gelişmelere kafa yoruyor. Uzmanlar, yapay zeka stratejilerinin ve uygulama adımlarının planlanmasında teknolojinin gelişim hızına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Birçok ülke, yapay zeka stratejisi geliştirirken, bunun için büyük bütçeler ayırmaya başladıkları da dile getiriliyor. Hatta bazı ülkelerin yapay zeka için bakanlık bile kurdukları rivayet ediliyor…

Yapay zekaya dayalı teknolojilerin sunacağı fırsatları kaçırmak istemeyen ülkelerin, bu alandaki stratejileri de dikkati çekiyor. Türkiye’nin de yapay zeka teknolojileri için strateji belgesinin yolda olduğu kaydediliyor… 2020 sonuna kadar eylem planları oluşturulacak. Kamu hizmetlerinin iyileştirilmesinde büyük veri, bulut bilişim, mobil platformlar, nesnelerin interneti, blokzinciri, artırılmış gerçeklik, siber güvenlik, enerji depolama, ileri malzeme, robotik, mikro/nano/opto-elektronik, biyoteknoloji, kuantum, sensör teknolojileri ve katmanlı imalat teknolojileri gibi yeni teknolojilerden ve yapay zekadan faydalanılması planlanırken; önümüzdeki süreç ve teknolojik altyapı iyileştirmeleri kapsamında gelecek yıl (2021) bir “Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi” hazırlanabileceğinden söz ediliyor…

Milli Teknoloji Hamlesi’ni öne çıkaran 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre de, çeşitli alanlarda ‘yapay zeka’ya yer verileceğinin altı çiziliyor… Program çerçevesinde, gerekli altyapının tesis edilmesi, ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve toplumsal yönelimin bu alanlara odaklanmasının sağlanacağının üzerinde duruluyor.

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Ön Raporu

Türkiye’de yapay zeka teknolojilerinin hayata geçirilmesinde yol gösterici bir kaynak olması amacıyla 10 başlıkta hazırlanan ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ Ön Raporu yayınlandı. Raporda, yapay zekanın eğitimden kamu kurumlarına, sanayiden hukuka kadar birçok noktada kullanımına dair adım adım öneriler sıralandı.
Hali hazırda, dünyada ve Türkiye’de yapay zeka, hastalık teşhisinden, finansal kararlara, işe alım süreçlerinden şehirciliğe kadar geniş bir alanda kullanılmaya devam ediyor. Bu gelişmelere paralel olarak, yapay zeka teknolojilerinin üretilmesi ve kullanımının yaygınlaşması için çalışmalar sürüyor. Türkiye’de de, Türkiye Bilim ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde bir Yapay Zeka Enstitüsü kurulabileceği de söyleniyor.

"Ülkelerin Kaderini Belirleyecek" İddiası


Konu üzerinde araştırmalarını sürdüren bazı uzmanlar, “Yapay zeka ülkelerin kaderini belirleyecek” görüşünü savunuyor. Gelişmekte olan ülkelerin bu konuda zaman kaybetmeden strateji hazırlayarak işbaşı yapması gerektiğini de öneren aynı uzmanlar, “2030’da çok ilginç dünya göreceksiniz” diyor. Her şeyin, her aracın çok daha akıllı olduğu ve dijitalleştiği bir dünyada insanların akılsızlaşmasına ne kadar tahammül edilebilinecek, elbette ki tartışılır… “Yapay zeka sayesinde insan ömrü uzayacak. Buna hazırlanan ülkeler kazanacak” değerlendirmesi yapılıyor. Dileğimiz ömür uzasın; akıl da kısalmasın…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları