Corona Virüs Vergi Ödemelerini e-Ortama Taşıdı


Ulusal ve uluslararası boyutta etkisini gösteren Corona Virüs Hastalığı (Covid-19) nedeniyle vergi mükelleflerinin bizzat vergi dairelerine giderek yaptıkları vergi ödeme, beyanname gönderme, dilekçe verme, başvuru yapma ve benzeri işlemler, internet üzerinden elektronik ortamda (e-ortam) gerçekleştirilebiliniyor. İşlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından mükelleflerin hizmetine sunulan WEB veya MOBİL uygulamalar üzerinden elektronik ortamda, hızlı ve güvenilir bir şekilde; 7/24 saat yapılabiliniyor.

Vergi ile Tapu Harcı, Trafik Para Cezası, T.C. Kimlik Kartı Bedelleri ve benzeri harç ve idari para cezalarına ilişkin ödeme işlemleri, İnteraktif Vergi Dairesi’nin WEB (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden banka kartı veya kredi kartı ile gerçekleştiriliyor. Banka kartı veya kredi kartı ile ödenebilen vergiler ve anlaşmalı bankaların listesine https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/yararli-bilgiler/anlasmali-bankalar-vergi-tahsil-yetkisi-verilen-bankalar adresinden ulaşılabiliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 12 Şubat 2020 Tarihli Resmi Gazete’nin Mükerrer sayısında yer alan 2020 Yılı Yatırım Programının Kabulü ve Uygulanmasına Dair Karara göre, mükellefler vergi işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor.
Uygulama kapsamında ayrıca, kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlara ilişkin gelir vergisi beyannameleri de GİB’in Hazır Beyan Sistemi’ne WEB (hazirbeyan.gib.gov.tr) adresi veya mobil (Hazır Beyan) uygulaması üzerinden erişilerek; elektronik ortamda hazırlanarak vergi dairesine gönderilebiliniyor ve tahakkuk eden vergiler, aynı ortamda banka kartı veya kredi kartı ile ödenebiliniyor.
Bu arada, daha önce mükellefiyet kaydı olmayanlar ve ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden daha önce beyanname vermemiş olanlar da bu uygulama üzerinden beyanname verebiliyor.

Kira geliri elde eden 60 yaşını doldurmuş mükellefler ile engelliliği veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olan mükellefler, Vergi İletişim Merkezini (189) aramaları durumunda, adreslerine gidilerek beyannamelerini hazırlamalarına ve göndermelerine yardımcı olunuyor.
Vergi dairesine verilmesi gereken; İşe Başlama, Adres Değişikliği, İşi Bırakma, Şube Açılış Ve Kapanışı, Özelge Talebi, Uzlaşma Başvurusu, Borcu Yoktur Yazısı İle Mükellefiyet Durum Yazısı ve benzeri başvuru veya talepler de elektronik ortamda İnteraktif Vergi Dairesi’nin WEB (ivd.gib.gov.tr) veya mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden gerçekleştirilebiliniyor ve sonuçları takip edilebiliniyor.

İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı ile mükellefler yapabilecekleri iş ve işlemlerin listesine ivd.gib.gov.tr adresinde yer alan “Neler Yapabilirim” sekmesinden ulaşabiliyor. Mükellefler, tereddüt ettikleri konular veya bilgi almak istedikleri diğer konular hakkında da Vergi İletişim Merkezi’ni (VİMER -189) arayabiliyor.

Vergi Ödemeleri 2020 Raporu

Londra merkezli çok uluslu profesyonel hizmetler ağı, denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri  şirketi; Türkiye’de de 1981’den beri İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de toplam 5 ofisi bulunan PricewaterhouseCoopers (PwC), ekonomistlerinin Dünya Bankası’yla ortaklaşa hazırladığı Vergi Ödemeleri Raporu’nda 190 farklı ülkenin vergi sistemleri incelenmiş; detaylı değerlendirmesi ve analizi yapılmış. Raporda, vergi mükellefleri ve vergi idareleri için teknolojik gelişmelerin önemi ortaya konulmuş. 

Vergi Ödemeleri 2020 Raporu’nda vergi uyumuyla ilgili mevcut teknolojiler ele alınırken, bu teknolojilerin uygulamaları ile idari yükü azaltmak üzere nasıl kullanılabilecekleri inceleniyor. Raporda, incelenen ekonomilerin KDV iadesi süreçlerini iyileştirerek, KDV sistemlerini tarafsız hale getirmek için yaptıkları uygulamalar ile en önemli vergi politikası değişiklikleri ve konularına dair detaylı bilgiler yer alıyor.

Vergi Ödemeleri’nde Yeni Bir Bakış Açısı

PwC ve Dünya Bankası Grubu’nun her yıl gerçekleştirdiği ‘Vergi Ödemeleri’ çalışması; yönetimlerin ve iş dünyasının vergi sistemlerini küresel seviyede karşılaştırabilmelerini sağlarken, vergi idarelerinin diğer ülkelerdeki uygulamaları hakkında bilgi edinmelerine de olanak veriyor.  
Bu yıl ondördüncüsü gerçekleştirilen çalışma, teknolojideki ilerlemelerin vergi ödemelerini nasıl kolaylaştırdığını inceliyor. 190 ekonominin vergi sistemleri ile ilgili 15 yılı kapsayan veri birikimi ve karşılaştırmalı analizler sayesinde ‘Vergi Ödemeleri’, dijital inovasyonun tüm dünyadaki etkisini görmeyi sağlıyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları