Teknoloji Sektöründe ‘Uzman Açığı’ Sorunu

Zaman yazam geçmiş bloglarımda da gündeme getirdiğim ve uzmanlar tarafından sıklıkla ele alınan; teknoloji, bilişim ya da yazılım sektöründe uzman veya personel açığı sorunu geçerliliğini hala koruyor…10 Mart 2020 tarihinde Ankara JW Marriott Otel’de gerçekleştirilen Fortinet Ankara Güvenlik Zirvesi’nde konu yeniden bir kez daha gündeme getirildi. Siber güvenlik çözümleri (uygulamaları-yazılımları) ve cihazları üreten Fortinet Bölge ve Ülke Direktörü Arzu Akkaya, “Geleceğe Dönüş Vizyonu” başlıklı açılış konuşmasında sektörde ciddi bir uzman kısıtı olduğuna işaret ederek, uzman ihraç eden ülke konumunda bulunduğumuzun altını çizdi. Akkaya, uzman açığı sorununu aşmak için uzman yetiştirme yoluna gittiklerini; eğitim merkezlerinde eğitim vermeye devam ettiklerini dile getirdi.

Teknolojinin çok hızla ilerlediğini ve güvenlik konusunun Fortinet için önemli olduğunu dile getiren Akkaya, Türkiye’deki 10 tane kamu kurumu ile çalıştıklarını belirtti. Akkaya, Fortinet’in bir güvenlik yazılım şirketi olduğunu yineledi. Akkaya, 662 patent geliştirdiklerini ve 440 bin müşterilerinin bulunduğunu söyledi. Akkaya, ürün portföyünü gençleştirmeye devam ettiklerini söyleyerek, “Fortinet’ten aldığınız bir cihaz artık güvenlik cihazı” diye konuştu. Siber güvenlik sektörüne ciddi yatırımlar yaptıklarından sözeden Akkaya, 10 milyar siber tehdit aldıklarına vurgu yaptı.

Fortinet’in bir innovasyon şirketi olduğunu da kaydeden Akkaya, küresel bir hakimiyetlerinin olduğunu ve dev ar-ge (araştırma-geliştirme) yatırımları yaptıklarını kaydetti. Akkaya, en geniş uçtan uca güvenlik platformu olma hedefleri doğrultusunda 9 kategoride tercih edildiklerini vurguladı. Türkiye’de 24 çalışanları olduğundan söz eden Akkaya, kedisinin 2 ay önce göreve geldiğini, dünya çapında 7 bin çalışanlarının; 25 bin de partnerlerinin bulunduğunu belirtti. Akkaya, Fortinet Türkiye ekibinin büyüyen uzman bir ekip olduğunu ve oluşturdukları güçlü ekosistemle bölgeye (Polonya ve bölgesi) güven sağladıklarını; 7/24 saat destek hizmeti sunduklarını sözlerine ekledi. 

Verinin Güvenlik Serüveni

Fortinet Bölge Teknoloji Direktörü Melih Kırkgöz ile Fortinet Türkiye Teknoloji Müdürü İlker İmamoğlu birlikte gerçekleştirdikleri “Verinin Güvenlik Serüveni” sunumunda dijital dönüşüm para birimi konusuna değindiler. Dünyadaki tüm verilerin düzeyinin yüzde 63 oranında olduğunun vurulandığı sunumda, bu verinin ancak yüzde 1-2’sinin depolanabilindiğinden bahsedildi. Veri depolanması için 88 milyar dolar harcandığının aktarıldığı sunumda veri büyüklüğünün 700 milyar Giga Byte olduğuna dikkat çekildi. Sunumda, veriyi korumada temel stratejilerin neler olduğuna da değinilirken, yapay zekanın tarihçesi ve siber güvenlikte yapay zeka kullanımı da aktarıldı. Amacın veriyi korumak için siber güvenlik platformu oluşturmak olduğu ifade edildi.

Fortinet Ankara Güvenlik Zirvesi’nde ayrıca, Sağlık Hizmetlerinde Siber Güvenlik Yaklaşımları; Sağlık Bakanlığı Sistem Yönetimi ve Bilgi Güvenliği Daire Başkanı Fatih Uluçam, Fortinet Türkiye Teknoloji Müdürü İlker İmamoğlu ve Fortinet Türkiye Satış Yöneticisi Selcen Arslan tarafından ele alındı.
Fortinet Türkiye Sistem Mühendisi Özgür Köse, “İnovasyon Devam; 350+ Yeni Özellik ile Genişleyen Fortinet Security Fabric” konusunu, Piscus, Türkiye ve Ortadoğu Satış Direktörü Özben Miçooğulları ise “Sürekli Güvenlik Kontrolü”nü aktardı.

Fortinet Türkiye Sistem Mühendisi Mert Demirer ve Fortinet Türkiye Sistem Mühendisi Ayhan Çelik, “SD-WAN’ın Ötesinde +1 Değer Yaratmak”ı, “Bir SD-WAN Hikayesi ve Gerçek Deneyimler”i Fortinet Türkiye Sistem Mühendisi Burak Yalçın, “Microservis Dünyasında Güvenlik” konusunu da Fortinet Türkiye Sistem Mühendisi Ayhan Çelik anlattı.
Zirve kapsamında ayrıca, dünya çapında büyük senfonik konserler yönetmiş orkestra şefi ve sıra dışı besteci Musa Göçmen, dev orkestrası ile muhteşem bir Senfonik Konser gerçekleştirdi.

Fortinet 16 Yıldır Türkiye’de

Fortinet, NetScreen’in kurucusu, eski başkanı ve CEO’su Ken Xie tarafından 2000 yılında kurulmuş. Şirket bugün ağ ve güvenlik konusunda deneyimli ve profesyonel bir yönetim kadrosu tarafından yönetiliyor. Fortinet'in lider ağ güvenlik şirketi olarak konumu; araştırma şirketleri, endüstri analistleri, ticari kuruluşlar ve medyanın yaygın onayıyla kabul ediliyor.

Fortinet, 27 yıldır Ankara’da faaliyet gösteren RZK Mühendislik ve Bilgisayar Sistemleri şirketiyle 2004 yılında yaptığı distribütörlük anlaşmasıyla 16 yıldır Türkiye’de. Fortinet, özellikle bilgi teknolojileri (BT) güvenliğindeki yeniliklere ve kuruluşların karşılaştığı sürekli değişim gösteren tehditlere yönelik yeni çözümler geliştirmeye odaklanıyor. Fortinet ürünleri ve güncelleme hizmetleri sayesinde, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin, servis sağlayıcıların ve devlet kuruluşlarının BT güvenliği altyapısını sadeleştirirken dinamik güvenlik tehditlerine karşı kapsamlı, bütünleşik ve yüksek performanslı koruma sağlıyor.

Fortinet, yenilikçi, yüksek performanslı ağ güvenliği çözümlerinin öncüsü olarak nitelendiriliyor. Fortinet önde gelen bir ağ güvenliği sistemleri sağlayıcısı ve Bütünleşik Güvenlik Sistemleri (UTM) pazarında lider konumda.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları