START-UP’lara Teknoloji Desteği

START-UP’lara tasarım aşamasından bina teslim aşamasına kadar teknoloji desteği veriliyor. Akıllı inşaat malzemeleri, BIM (Yapı Bilgi Modellemesi), sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, yönetim araçları, yapı mobil uygulamaları, 3B üretim (3 boyutlu baskı), robotik üretim ve nesnelerin interneti gibi konularda START-UP’lar tasarım aşamasından bina teslim aşamasına kadar destek alabilecek.
Mimarlar, mühendisler, proje yöneticileri, üreticiler, yükleniciler, geliştiriciler, pazarlamacılar ve kullanıcılar farklı olanaklar sunan bu teknolojileri 24-28 Ağustos 2020 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP’ta gerçekleşecek Yapı Fuarı kapsamında YAPI TECH GARAGE’da tanıma olanağı bulacak. YAPI TECH GARAGE’ın deneyim alanında ise girişimlerin sunumları ve ürün demoları ilk elden deneyimlenebilecek.
Son 15-20 yılda girişimci bakış açısı ve büyük veriye dayalı çalışmalar birçok sektörde iş yapış şeklini kökten değiştirdi. İnşaat sektörü bu gelişmelerden en az faydalanan sektörlerden biri…Bu nedenle iş yapış şekli halen büyük ölçüde geleneksel temellere dayanıyor ve inovasyon için büyük potansiyel barındırıyor. Aynı şekilde girişimciler ise şirketler için büyük bir dönüşüm yaratacak çıktılar oluştursalar da sektörle bir araya gelerek birbirlerini anlamakta ve anlatmakta zorlanıyor. Yapı Fuarı, Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Demet Demirer ile ortak geliştirdiği bir projede, sektördeki bu boşluğu doldurmak amacıyla, YAPI TECH GARAGE alanı oluşturup START-UP’ları (tekno-girişimleri) inşaat sektörü ile buluşturuyor.
Girişimcilere Açık Çağrı
Start-up bakış açısının ezber bozan çözümler sunarak sektörlerin dinamiklerini değiştirdiği bu dönemde, inşaat ve gayrimenkul sektöründe cesur işler yapan girişimcileri sektörle buluşturmaya hazırlanan Yapı Fuarı, “Benim ürünümle sektör ivme kazanır” diyen, sektöre özel teknolojik ve ölçeklendirilebilir ürün geliştiren girişimcileri çağırıyor.
Siber Güvenlik Kuluçka Merkezi
Türk savunma sanayisinin inovasyon merkezi Teknopark İstanbul, Türkiye’nin ilk Siber Güvenlik Kuluçka Merkezi’ni kurmaya hazırlanıyor. Siber güvenlik alanında faaliyet gösteren ve derin teknoloji tabanlı siber güvenlik fikirleri üzerinde çalışmalar yürüten girişimlere ev sahipliği yapacak merkezin 2021 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Teknopark İstanbul’un 3’üncü Etap Binaları kapsamında inşaatı süren Cube Incubation binasında 2 bin metrekarelik alanda kurulacak Siber Güvenlik Kuluçka Merkezi için 70 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapıldı.
Siber güvenlik alanında faaliyet gösteren ve teknoloji geliştiren girişimci ve girişimci gruplarına ev sahipliği yapacak merkezde 6 aylık dönemlerde 15, yılda 30 uluslararası düşünen siber güvenlik girişiminin desteklenmesi hedefleniyor. Merkezde girişimci ve girişimci grupları; ofis, online/offline eğitim, mentorluk, laboratuvar, temiz oda altyapısı ve teknik danışmanlık gibi olanaklardan ücretsiz veya çok düşük maliyetlerle yararlanabilecek.
Siber Güvenlik Kritik Önemde
Siber güvenlik tüm dünyada kritik bir önem taşıyor. İstatistiklere bakıldığında dünya genelinde her 35 saniyede bir; günde 2 bin 244 farklı siber saldırı gerçekleşiyor. Bu oranlar doğrultusunda 2016-2019 yılları arasında dünya genelinde siber güvenlik uzmanı ihtiyacı yüzde 700 artış gösterdi. Yapılan araştırmalara göre ülkemiz dünya üzerinde en çok saldırıya uğrayan 5’inci ülke konumunda…Tüm bu rakamlar ülkemizin kendi siber savunma sistemini geliştirmesini zorunlu kılıyor. Bunun için de yerli fikirlerin gelişmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Teknopark İstanbul tüm bu analizlerden yola çıkarak kuracağı merkezde ülkemizin siber saldırılara karşı yerli çözümlerle direnç göstermesi için çalışacak…
Yerli Fikirlere Özel Önem
Teknopark İstanbul Genel Müdür Bilal Topçu, yerli siber güvenlik fikirlerine öncelik vereceklerini ve destekleyeceklerini söyledi. “Girişimcilik ekosistemindeki bilgi birikimini siber güvenlik ekosistemine aktararak ülkemiz için sorumluluk alıyoruz” diyen Bilal Topçu sözlerini şöyle sürdürdü: “Siber güvenlik dünyada pek çok devlet tarafından kamu politikaları arasına alınmış durumda ve bizim kuracağımız merkezin çok başarılı örnekleri İngiltere, İsrail, Singapur ve Estonya gibi ülkelerde görülüyor.”
Türkiye’de 70 Siber Güvenlik Startupı
Türkiye’de siber güvenlik alanında çalışmalar yapan 70 siber güvenlik startupı olmasına karşın, global veri tabanına kayıtlı 5 yerli startup bulunuyor. Siber güvenlik alanında girişimcilere yapılan yatırım miktarı dünya genelinde 2019 yılı itibariyle 7 milyar Dolar’ı aşmış durumda. Ülkemizde ise bu alanda 2019 yılında yapılan yatırım miktarı 102 milyon Dolar civarında. Bu rakamlardan hacmin dünya ölçeğine göre daha az geliştiği rahatlıkla görülebiliyor.
Bu merkezde ülkemizin siber saldırılardan en az düzeyde etkilenmesine katkı sağlayacak yerli ve milli projeleri hayata geçirecek yepyeni fikirlere sahip girişimciler ağırlanacak. Girişimcilere, iş planı hazırlama, başarılı sunum teknikleri, pazarlama, finans gibi konularda eğitim ve mentörlük imkanları maliyetsiz olarak sunulacak. Ayrıca girişimciler, mali desteklere ulaşmak noktasında ücretsiz danışmanlık hizmeti alacak ve yatırımcı buluşmalarından faydalanarak, işlerini nasıl büyütecekleri konusunda bilgi sahibi olacak.
Enerji Startup Yarışması
Başvuru süreci 10 Mart 2020’de son bulan ‘enerji’ odaklı Startup Yarışması PowerUp,EIT InnoEnergy ve Sabancı Üniversitesi Inovent A.Ş’in Türkiye temsilciliğinde Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi’ne yönelik olarak yapılıyor. PowerUp! Yarışması, Orta ve Doğu Avrupa’daki şirketlerin, InnoEnergy portföyünde yer alacak bir sonraki girişim olabilmeleri ve uluslararası pazara açılabilmeleri için büyük bir fırsat sunuyor. PowerUp!, enerji, akıllı ulaşım ve şehircilik uygulamaları, temiz teknolojiler, batarya ve depolama teknolojileri ile siber güvenlik alanlarında faaliyet gösteren tüm teknoloji girişimlerinin başvurularına açık.
Türkiye ile birlikte 24 ülkede eşzamanlı olarak düzenlenen PowerUp! programında, erken aşama Startup’lar “Yılın Startup’ı” olmak için yarışacak. Ön değerlendirmeden geçen adaylar 11-12 Nisan 2020 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek Bootcamp’e davet edilecek. Türkiye birincisi, 14 Nisan 2020 akşamı İstanbul’da düzenlenecek ülke finalinde belirlenecek.
PowerUp’ın düzenleneceği her bir ülkedeki finallerin kazananları ise 3 Haziran 2020’de Polonya’nın Krakow kentinde düzenlenecek Büyük Final’de 65.000 Euro’dan başlayan nakit ve 150.000 Euro’dan başlayan yatırım fırsatlarına erişebilmek için yarışacak.
Amazon Web Services Partnerliği
Global bir marka olan Amazon Web Services (AWS), PowerUp! 2020'nin resmi partnerlerinden. Amazon AWS, seçilen girişimcilere ödül olarak AWS Activate Programı kapsamında 100.000 Dolar değerinde kredi desteği verecek. Diğer ödül partnerleri ise Revolut ve SpeedUp Group olacak. Tüm olası ödüller ayrıca powerup.innoenergy.com web sitesine eklenecek.
Son beş yılda InnoEnergy, gerçekleştirdiği programlarla, 121 tanesinin ticarileşmesini sağladığı yaklaşık 200 girişimi destekledi ve bunların 117 milyon Euro dış fonlamaya ulaşmalarına yardımcı oldu. Bu girişimlerin 42 patenti bulunuyor ve çözümlerini ortalama olarak sadece 16 ayda piyasaya sürüyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları