e-Nabız’ın Nabzı Yükseliyor

Sağlık Bakanlığı Proje Yönetim Destek Birimi tarafından yürütülen kişisel sağlık bilgilerinin yönetilebildiği ve Türkiye’nin güvenilir kişisel sağlık kaydı olarak da nilelendirilen e-Nabız Sistemi’ne (Uygulamasına) 28 bin 604 sağlık tesisi veri gönderiyor.

56 bin 916 Hekim, 25 bin 107 Birinci Basamak Sağlık Tesisleri, 600 Tıp Merkezi, 86 Üniversite Hastanesi, Bin 39 Kamu Sağlık Tesisi, 18 Özel ve Vakıf Üniversitesi Hastanesi, Bin 186 Diğer Sağlık Tesisi, 568 Özel Hastane, Diyaliz Merkezleri, Ağız Diş Sağlığı Merkezleri ve Özel Muayenehanelerden e-Nabız Sistemi’ne sürekli veri akışı yaşanıyor. 

Dünyada ve Türkiye’de gündemleri alt üst eden Corona Virüsü’nün yaygınlaşmasının konuşulduğu bu günlerde, kişisel sağlık bilgilerinin yönetildiği e-Nabız  Sistemi daha da önem kazanmış durumda…10 Mart 2020 tarihinde Ankara JW Marriott Otel’de gerçekleştirilen Fortinet Ankara Güvenlik Zirvesi’nde bir sunum gerçekleştiren Sağlık Bakanlığı Sistem Yönetimi ve Bilgi Güvenliği Daire Başkanı Fatih Uluçam, bakanlığın bilişim projelerini anlattı.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Proje Bileşen Koordinatörlüğü ile Bilgi Sistemleri Koordinatörlüğü tarafından gelişen bilişim teknolojilerinden kurumun üst düzeyde yararlanabilmesi için ihtiyaç duyulan yazılım, donanım ve diğer bilişim hizmetleri gereksinimleri karşılanıyor. Ve bunların verimli bir şekilde kullanımının sağlanması için gerekli olan hizmetler sunuluyor.
Proje Bileşen Koordinatörlüğü ile Bilgi Sistemleri Koordinatörlüğü ayrıca, projeler kapsamında yürütülen bilişim projelerinin altyapısını hazırlıyor ve idari birimlerin işleyişlerinde gerekli olan yazılım, network gibi merkezi bilişim sistemlerini de kullanıma sunuyor. 

Kullanıcıların gereksinimleri karşılanarak; Sistem Yönetimi ve Bilgi Güvenliği Dairesi Başkanlığı’nın bilişim imkanları üst seviyelere çıkarılmak için sürekli gelişen bilişim teknolojileri takip ediliyor ve mevcut sistemin teknolojik gelişmelere paralel olarak büyümesi hedefleniyor.

Proje Yönetim Destek Birimi’nin (PYDB) resmi web sayfasının güncellenmesi ve yönetimi, Bilgi Sistemleri Koordinatörlüğü’nün temel görevleri arasında yer alıyor.
Tüm platformlara uyumlu İOS, Android, Microsoft
Phone, Outlook ve Web’ten erişim sağlanabilen e-Posta Sağlık uygulamasının yanı sıra, Bilgi Edinme Sağlık.gov.tr,  Merkezi Randevu Sistemi, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ve e-Nabız sistemi kullanıcıların yoğun taleplerine 7 gün 24 saat cevap verebilmek için faaliyet gösteriyor.

Sistem Yönetimi ve Bilgi Güvenliği Dairesi Başkanlığı şu birimlerden oluşuyor:

Sistem Yönetimi Birimi, Ağ Yönetimi Birimi, Veri Tabanları ve Orta Katman Yönetimi Birimi, Web İçerik Yönetim Birimi, E-Posta Birimi,Bilişim Teknik Destek Birimi, Lisans Yönetimi Birimi,  Sağlık Bilişim Ağı (SBA) ve İzleme Birimi, Altyapı Yatırım, Erişim ve Yetkilendirme Koordinasyon Birimi, Şehir Hastaneleri Koordinasyon Birimi, Şehir Hastaneleri Koordinasyon Birimi, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) Birimi SOME Birimi, Log Yönetimi Birimi, Teletıp ve Teleradyoloji Birimi.

Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü ve bazılarına da entegre (bütünleşik) olduğu projeler ise şöyle sıralanıyor:

-Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi
-Tek Düzen Muhasebe Sistemi
- Merkezi Hekim  Randevu Sistemi
-Sağlık Bilişim Ağı
-İlaç Takip Sistemi
-Kişisel Sağlık Sistemi (e-Nabız)
-Belge Yönetim Sistemi
-Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi
-Teletıp/Teleradyoloji Sistemi
-Sağlık Bilişim Ağı
-Mekansal İş Zekası
-Acil Sağlık Otomasyon Sistemi
-Halk Sağlığı Yönetim Sistemi
-Merkezi Laboratuvar İşletim Sistemi
-Uzmanlık Eğitim Takip Sistemi
-Entegre Kurumsal İşlem Sistemi
-Sağlık Turizmi Portalı
-Hastalık Yönetim Platformu
-Ek Ödeme Bilgi Sistemi
-Ölüm Bildirim Sistemi
-Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analiz
-e-Rapor
-Bulaşıcı Hastalık Bildirim Sistemi
-e-Devlet Projesi
-Coğrafi Bilgi Sistemi
-Asker Alma Sistemi
-e-Reçete
-Organ ve Doku Nakli Sistemi
-e-Otoban
-Aşı Takip Sistemi
-Sosyal Yardım Sistemi
-Neonatal Tarama Programı
-Belge Doğrulama Sistemi
-Halk Sağlığı Yönetim Sistemi
-Beyaz Kod Mobil
-Sağlık Bilişim Ağı (SBA) Projesi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları