Teknoloji ve Sektörler…

Günümüzde artık teknoloji her yerde her şey de…Çatı sektör olmasının getirdiği bir özellikle; teknolojinin girmediği bir alan hemen hemen kalmadı gibi…Ancak bunun avantajları ve dezavantajları var elbette…Ama avantajlarının daha çok ve üstün olduğu kesin…Bakışaçılarımızı değiştirmesi…Ayak uyduranlar uyduramayanlar muhabbeti derken…Global gelişmelerin yaşandığı bir dünyada insanların en çok gereksinimi olan ürün ya da araçlar ve hizmetler bazı sektörleri elbette ki ön plana çıkarıyor. Benim naçizane analiz edip; önplana çıkacağını düşündüğüm sektörler; Tarım ve Gıda, Sağlık, Turizm. Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Eğitim sektörü  ise çatı sektörler. Teknolojinin en çok etkilediği sektörlerden biri de Finans Sektörü. Finans Sektörü yukarı da bahsettiğim sektörler kadar ana unsur olmasa da para ve paracılık sisteminde yaşanacak gelişmeler uzun yıllar konuşulacak gibi…


Ekonomi muhabirliği yaptığım ilk yıllardan bu yana hep konuşulan; İstanbul’un Finans Merkezi olacağı ön görüsü, hala geçerli duruyor. ‘Kanal İstanbul Projesi’ne açıkcası başkalarının baktığı gibi olumsuz bakmıyorum. İstanbul’u cazibe merkezi haline getirip; Karadenizi uluslararası sulara açacak olan üstün teknolojik yöntemlerle hayata geçirilmesi planlanan asrın projesi. Ülkenin refah düzeyine katkı sağlamak adına; dünya zenginlerini İstanbul’a çekip; İstanbul’u bir Finans Merkezi haline getirmek elbette ki mümkün...Bu bağlamda da dünyanın 4’üncü Akıllı Kenti’ni Türkiye’de inşaa etmek olası gözüküyor. Kafaları, beyinleri fazlasıyla yoran ve meşgul eden komplo teorilerinden kurtulup; bir an önce akıllı ya da akıl gerektiren projelerin hayata geçirilmesi; Türkiye’yi, Kurtuluş Savaşı’nın ardındanki ikinci Kurtuluş Savaşı gibi yeniden, dünyanın parlayan yıldızı haline getirebilir…

Kağıt paraların insane zarar veren 200’e yakın mikrop, virüs ya da bakteri taşıdığı ve bazı hastalıkların yayılmasına neden olduğu söyleniyor. Felsefik anlamda dünyayı kirleten ‘PARA’ fizik olarak da dünyayı kirletiyor demek ki…Bu kirlenmenin önüne değişik isimlerle adlandırılan dijital para, sanal para veya blockhain (blok zinciri) para ile geçilebilinir mi? Bilinmez ama…Paranın insanlığa verdiği zararların telafi edilmesi; sanırım dünyada çok sayıdaki sorunun da telafi edilmesi anlamına gelecek…Modern Türkiye Cumhuriyeti koşulları içerisinde doğup büyüyen bir birey olduğumdan “Osmanlı” dönemine özlem duyan biri de olmadım açıkcası…Ancak bu geçmişi karaladığım, inkar ettiğim anlamına gelmiyor…Fakat fark ettiğim bir gerçek var ki “Osmanlı” döneminin ‘Darphanesi’ olan;  Gümüş ve altının kaynağı; Kuşburnu ağacının diyarı Gümüşhane de doğmuş olmak kendi adıma büyük bir şans… Demek ki paranın basıldığı yer, darphane olsa dahi insanların dürüst ve mütevazi kalabildiği, kirlenmediği yer ve durumlar da olabiliyor…

İnsanlığın doğduğu topraklar olmasa da “Anadolu” yüzyıllarca çok çok çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın avantajlarını taşıyor…Yüzyıllarca savaşlar yaşanmış, göçler olmuş; yeri gelmiş köprü görevi yapmış; yeri gelmiş ‘ev’ olmuş Anadolu’nun; sanırım tüm dünyaca turizm değerinin artık daha da kavranması kaçınılmaz gözüküyor. Medeniyetlerin, kültürlerin ve halkların kardeşliğinin konuşulduğu günümüzde tarih boyunca insanlığa ev sahipliği yapmış Anadolu; hak ettiği turizm değerine ulaşmalı kanımca…Tam da bugünlerde müzekart fiyatlarının düşürülmesi hoş bir gelişme diye düşünüyorum. Böylece, çocuklar, gençler ve yetişkinler bol bol müzeleri gezip; kendi tarihleri ve kültürlerine yeniden tanıklık edebilecekler…Türkiye çapındaki tüm otellerin ve turizm tesislerinin kalitesini ve değerini konuşmaya gerek yok sanırım…

Daha önceki bloglarımda teknolojinin tarım ve gıda sektöründe yaşattığı ya da yaşatacağı gelişmelere değinerek; tarım teknolojilerinin ekonomiye katkısından uzun uzun söz etmiştim. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en son açıkladığı hayvancılıkla ilgili proje de; Hollanda ve diğer gelişmiş tarım ve hayvancılık sanayisi ülkelerinde uygulanan projelerle benzerlik taşıyor. Büyükbaş hayvanların kulaklarına takılacak cip’lerle (cep telefonu benzeri) hayvanın sağlık durumuna ilişkin veriler (bilgiler) SMS (kısa mesaj) olarak veterinerlere iletilecek. İlk olarak yaklaşık 200 çiflikte denenen pilot uygulama; daha sonra ikinci pilot uygulama olarak 20 bin hayvana yaygınlaştırıldı. Başarı sağlanması durumunda ise 18 milyon hayvan uygulama kapsamına alınacak…Bakanlığın bir diğer projesiyle de “Tohumdan Sofraya Dijital Değer Zinciri” yaratılarak; yerli yazılım sistemi oluşturulup, üretim ve tüketimin her adımı takip edilecek.

Sağlık sektörüne ilişkin de başkent Ankara’da; İzmit’te kurulan ‘Bilişim Vadisi’nin benzeri; serbest bölge içinde ‘Sağlık Vadisi” kurularak, sağlık teknolojilerinin gelişimi sağlanacak…Vadide, temel araştırma laboratuvarları ve tıbbi cihaz üretim merkezleri yer alacak.

Bu arada, dünya çapında tanınmış sağlık profesyonellerini bir araya getirecek  “Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi “ 10 Mart 2020 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Zirvede, giyilebilir teknolojilerden, yapay zekaya, mobil teknolojilerden (tele tıp), Big Data’ya (Büyük Veri) ve IoT’ye (İnternet of Things-Her Şeyin İnterneti) kadar sağlık sektörüne yönelik teknolojiler konuşulacak.  

Dijitalleşmenin dönüştürdüğü sektörlerin arasında ‘eğitim’, listenin ilk sıralarında yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Eğitimde Dijital Dönüşüm” projeleri kapsamında, okullarda hızlı, kesintisiz ve güçlü bir internet bağlantısı ve erişimi için kablolu-kablosuz ağ altyapısı güçlendirilecek.
Kara tahtadan akıllı tahtaya, basit seviyedeki bir kimya laboratuvarından 3D yazıcılara geçişte şüphe yok ki okulların güçlü bir iletişim altyapısına kavuşmasına ihtiyaç var...

Öğrencilerin okulda öğrendikleri konuları yeni nesil teknolojik uygulamalarla mekandan bağımsız evde, parkta bile deneyimlemesi, diğer öğrencilerle interaktif bir ortamda yeni metodlarla öğrenme teknikleri seçenekleri; tüm velilerin ortak beklentisi haline gelmiş durumda. Bu noktada da Bütünleşik Web-Tabanlı Uzaktan Öğretim Sistemleri’nden yararlanılıyor.
Öte yandan, üniversitelerdeki uzman öğretim elemanı sayısının ve fiziksel mekanların yetersizliği, bilişim teknolojilerinden yeterince faydalanılamaması ve vasıflı eleman açığı gibi sorunlar klasik öğretim sistemlerinde değişime ihtiyaç hissettiriyor…

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı 11. Kalkınma Planı’nın odağında sanayi ve teknoloji (savunma sanayi ve diğer sanayi kollarını kapsayan) sektörü yer alıyor. Sanayi ve teknolojinin odağında da 4.0 (dördüncü sanayi devrimi) bulunuyor. Somut hedeflerin belirlendiği 2023’e giden yolda; imalat sanayisinin payını artırmak; yenilikçi ve daha gelişmiş bir sanayi için ihracatı yükseltmek isteniyor...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları