Dünya’nın 5G Senaryoları Türkiye’de Şekillenecek

Akıllı cep telefonlarında, internet teknolojileri ve nesnelerin internetinde (IoT-Internet of Things) çağ atlatması beklenen beşinci jenerasyon (5G); yeni nesil mobil internet teknolojisinin hayata geçirilmesine ilişkin dünya çapında konuşulan ‘senaryo’lara Türkiye’de şekil verilecek. 

Türkiye’de İstanbul’da geleneksel olarak gerçekleştirilen sanayi fuarı WIN EURASIA’da  “Akıllı Üretim İçin 5G Vizyonunu” konuşulacak. Fuarın düzenleneceği, 5G Arena özel alanında 12-15 Mart tarihleri arasında yer alacak firmalar, 5G senaryolarına nasıl katkı sağlayabileceklerini aktaracak. Türkiye’nin yerli 5G ağı ve baz istasyonlarının da sergileneceği fuarı, Almanya merkezli Hannover Fairs Turkey Fuarcılık şirketi düzenliyor. Hannover Fairs Genel Müdürü Alexander Kühnel, Türkiye’deki şirketlerin dijital dönüşümünü heyecanla takip ettiklerini ve yerli firmaların son teknoloji ürünlerini merak eden herkesi WIN EURASIA 2020 için Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ne beklediklerini söylüyor.

Gelecekte, GSM (Global System for Mobile Communications) için ‘tamamlayıcı’ bir sektör olarak görülen ‘Uydu Sektörü’, eskiden rakip sektörler olarak değerlendiriliyordu. 5G teknolojisi ve uydu teknolojilerini bir araya getiren ‘Karasal Sayısal Uydu Yayıncılığı’da fuarda etraflıca ele alınacak konular arasında gibi görülüyor. Uzmanlarca, “Ağların Ağı” olarak da nitelendirilen 5G’nin; uydu teknolojileriyle birlikte hava, deniz ve kara haberleşmesini sorunsuz olarak bir arada sunacağı belirtiliyor. Geniş bant internet teknolojileri üzerinden şekillenen 5G ve 6G haberleşmesine ilişkin frekans bantlarının belirlenmesinin de WIN EURASIA 2020’de tartışılması bekleniyor.

Fuar öncesinde İstanbul’da bir araya gelen Siemens, Mitsubishi Electric, MCS, i2i Systems, SICK, Universal Robots UR, Schunk, IQ Vizyon, Merlicon, Oppent, Siskon, Simtek ve Trio Mobil’e  “Akıllı Üretim İçin 5G” senaryolarından söz edildi ve “Tümleşik Dijitalizasyon ve Endüstri 4.0" senaryosu anlatıldı. Ancak, toplantıya katılan firmalar arasında geleceğin GSM (5G), Uydu Sektörü ve Karasal Sayısal Uydu Yayıncılığı’nın alt yapısına çok uzun yıllardır katkı sağlayan Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone firmasının isminin geçmemesi dikkat çekici...

Öte yandan Çin, yapay zeka ve 5G gibi teknolojilerde “Tek Kuşak Tek Yol” projesi ile ekonomik ve siyasi alanda küresel bir güç olmayı hedeflerken, Almanya ise Çin ile ilişkilerini daha da ileriye taşımayı planlıyor.
Dünya’nın 5G senaryolarının şekilleneceği bir geleceğin konuşulduğu ön toplantıda bulunmayan büyük telekomünikasyon firmalarının;12-15 Mart tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak WIN EURASIA Fuarı’nda yer alması elbette ki kaçınılmaz…

5G’nin Şekillendireceği Yeni Projeler

Türkiye’nin dijitalleşme ve e-dönüşüm süreçleri doğrultusunda; sinema işletmelerinin yanı sıra kara, hava ve deniz yolu ile yolcu taşımacılığı yapan işletmeler için “e-Bilet” satışı zorunlu oluyor.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 19 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği ile e-Bilet kullanımına ilişkin önemli zorunluluklar getirilmişti. Tebliğe göre e-dönüşüm uygulamaları kapsamında tüm sinema işletmeleri 1 Temmuz 2020’ye, kara ve deniz yolu ile yolcu taşımacılığı yapan firmalar ise 1 Ocak 2021’e kadar e-Bilet uygulamasına geçmek durumunda. Ancak, GİB, hava taşımacılığı yapan işletmelerin uygulamaya geçişi için henüz bir tarih açıklamazken; hava taşımacılığı yapan şirketlerde hali hazırda e-Bilet satışı zaten kullanılıyor.  

Seyahatler ve etkinlikler özelinde yayımlanan tebliğlerin ardından zorunlu ve gönüllü geçişle birlikte e-Bilet kullanımında bir artış yaşanacağı tahmin ediliyor. Tebliğ ile beraber e-Bilet uygulamasının kullanıcı sayısında ciddi bir artış yaşanacağı da öngörülüyor.

Uygulama ile sinema bileti alışveriş sürecinin tamamı dijitalleşecek ve biletler artık elde değil akıllı cep telefonlarında olacak. Elektronik bilet üzerinde, kağıt bilet üzerindeki zorunlu bilgiler yer alacak.”
e-Bilet süreçleri, ERP (Enterprise Resource Planing-Kurumsal Kaynak Planlama) sistemleriyle entegre (bütünleşik) bir şekilde otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor.

e-Bilet Uygulaması

e-Bilet Uygulaması’na ilişkin faaliyet gösteren Digital Planet firması, 5G, Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) çatısı altında veri boyutlarının yönetilmesi teknolojilerinde çalışmalarını Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde sürdürüyor.
Bir ar-ge şirketi olarak 2000 yılında faaliyetlerine başlayan firma, e-Fatura konseptini Türkiye’de ilk kez uygulamaya geçirmiş. e-Dönüşüm sürecinin gelişmesine öncülük ederek e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv çözümlerinin diğer kurumların hayatına girmelerinde aktif rol oynamış. Firma, e-Bilet, e-Yedekleme, e-Mutabakat ve e-Makbuz gibi yeni ürünler ile çözüm yelpazesini günün gereksinimlerine uygun olarak geliştiriyor.

Marmaray Projesi

Mitsubishi Electric, otomasyon teknolojileri ile dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray Projesi’nde dikkat çekiyor. Türkiye’de otomotiv ekipmanları, yarı iletken cihazlar, ulaştırma ve enerji sistemleri gibi pek çok farklı kulvarda da rol alan Mitsubishi Electric, kamu sistemleri alanındaki faaliyetleri kapsamında uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirdiği radar teknolojisini Antalya Havalimanı’nda da uyguluyor. Uzay araştırma ve geliştirme sistemleri alanında da üretici olan Mitsubishi Electric, Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının da üreticisi konumunda bulunuyor.

Fabrika Otomasyon Sistemleri

Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri; otomotiv, gıda, paketleme, metal ve PVC işleme makineleri gibi çeşitli alanlarda Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarına hızlı entegrasyon, üretkenlik, esneklik ve verimlilik konusunda katma değer sağlıyor. “Sanayi 4.0” olarak da adlandırılan yeni endüstri evresine e-F@ctory, yani dijital fabrika konseptiyle yanıt veriyor.

Türkiye Noterler Birliği POS Uygulaması

Şekerbank, Türkiye Noterler Birliği ile noterlik dairelerinde POS cihazı kullanılmasına ilişkin anlaşma imzaladı. Anlaşma ile noterler Türkiye’de ilk defa kredi ve banka kartı aracılığıyla ödeme almaya başlayacak.
Noterlerin internet üzerinden de yürüttükleri iş süreçlerine hız ve kolaylık getirecek bu anlaşmayla Şekerbank, noterlere avantajlı POS fiyatları sunarken, vatandaşlar da ödemelerini rahatça yapabilecek.

Ticaret Sicili Gazetesi Dijitalleştirildi

Ticaret Sicili Gazetesi, arşiviyle birlikte dijitalleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ni tüm arşiviyle birlikte dijitalleştirdi. Kullanıcılar, 1957 yılından günümüze kadar yayımlanan gazetenin 17,6 milyon ilanına artık bir tıkla ücretsiz ulaşılabiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları