2020 ‘Yapay Zeka’nın Yılı Olacak


Tarihte 20’li yıllarda dünya çapında ve bölgesel anlamda hep önemli gelişmeler olmuş ve yaşanmış… Uzmanlar, 2020 yılının da ‘Yapay Zeka’nın (AI-Artificial Intelligence) yılı olacağı öngörüsünde bulunuyor; bu alana yönelik büyük ilgi ve yatırımlardan söz ediyor. Çok sayıda büyük çaplı şirket ve kuruluş, yapay zekanın sunduğu bütün olanaklardan yararlanmak adına önemli yatırımlar yapıyor.

Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki insanlara benzer şekilde yerine getirmesi olarak tanımlanan  Yapay Zeka için, araştırma ve danışmanlık şirketi Deloitte’un tahminlerine göre 2021 yılına kadar 57,6 milyar ABD Doları düzeyinde yatırım yapılacak. Perakende sektöründe, gıda atıklarının değerlendirilmesinde, iş görüşmelerinin yapılmasında ve daha çok sayıdaki alanda önemli gelişmeler yaşanmasına yol açacağı belirtilen Yapay Zekanın; geleceğin mesleklerini değiştireceği öngörüsünde bulunuluyor.

İnsansı robotlar 'Yapay Zeka'larıyla; akıllı asistan, sanal asistan, dijital terzi, otoyol denetleyicisi, genetik çeşitlilik sorumlusu, satranç oyuncusu, kişisel bellek yöneticisi, etik kaynak kullanımı yetkilisi, veri dedektifi, bilgi işlem destekleyici ve Yapay Zeka iş geliştirme yöneticimiz olacak…Ve de bilgisayar ve konsollar için geliştirilen oyunlarda, akıllı arabalarda, satın alma tahmincileri olarak, dolandırıcılığı önlemede, güvenlik sistemlerinde, müzik ve seyir önerilerinde ve akıllı ev sistemlerinde daha çok karşımıza çıkacak…
Yapay Zeka deyimi, makine öğrenimi ve ayrıntılı öğrenme gibi uygulama yazılımlarının alt dalı haline gelirken, veri bilimi ve verilerden yararlanan bu alan; değer elde etmek üzere bilimsel ve diğer yöntemlerden yararlanıyor. Disiplinler arası bir alana hitap eden Yapay Zeka, birden fazla kaynaktan toplanan verileri analiz etmek için istatistik ve bilgisayar bilimi gibi alanların sağladığı becerileri ticari bilgilerle bir araya getiriyor.

Çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgilere göre, Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi ve Derin Ö
ğrenme (deep learning)
hızlı inovasyonu (yenilikçilik) esas alırken; çok fazla veriye ilişkin kapsamlı bir anlayış sunuyor ve aşırı karmaşık veya gündelik görevlere ilişkin tahminlerde bulunuyor. Yapay Zeka aynı zamanda hiçbir insanın ulaşamayacağı ölçekte verileri anlamlandırabiliyor. Yapay Zekanın doğru tahminlerde bulunabilmesi için çok miktarda veri ile eğitilmesi gerekiyor. Yapay Zekanın sunduğu pek çok özellik ve beceri; maliyetlerin düşürülmesini, risklerin azaltılmasını, pazara giriş süresinin hızlandırılmasını sağlayabiliyor.

Geleneksel iş süreçlerine ve uygulama yazılımlarına makine öğrenimini ve bilişsel etkileşimleri dahil edenler; büyük oranda kullanıcı deneyimini iyileştirebiliyor ve üretkenliği artırabiliyor. Bulut bilişim kullanımı yapay zeka projelerinin maliyetini dürürken, ekosistemi tam anlamıyla destekleyen bir veri bilimi ekibi oluşturulmasını da kaçınılmaz kılıyor.

Mevcut Çalışanla Üretkenliği Artırmak

Yapay Zeka, daha fazla verimlilik, yeni gelir fırsatları ve daha yüksek düzeyde müşteri sadakati elde etmek isteyen tüm işletmeler için stratejik bir zorunluluk olarak değerlendiriliyor. Ancak halen yeni ve karmaşık bir teknoloji olarak değerlendirilen Yapay Zekanın başarılı olmasını sağlamak için doğru araçları, süreçleri ve yönetim stratejilerini uygulamak gerekiyor.
Uzmanlar, Yapay Zekanın, çalışan sayısını azaltmak ya da artırmak yerine aynı sayıda çalışanla üretkenliği artırmak üzere kullanılmasını öneriyor. Önümüzdeki 10 yılda Yapay Zeka uygulamalarını belirli düzeyde gerçekleştiremeyen şirketlerin rekabette geride kalacağı öne sürülüyor.

Günümüzde Yapay Zeka bilimden günlük kullanıma kadar daha sayamayacağımız pek çok alanda kullanılıyor.Yapay Zekanın bu ölçüde yaygınlaşmasınınsa iki büyük nedeni var. Bunlardan ilki ticari açıdan Yapay Zekanın çok karlı olması ve insan faktörünü ortadan kaldırdığı için maliyeti düşürmesi. İkincisi nedeniyse Yapay Zeka ve bilgisayar teknolojisi konusunda insanlığın eriştiği bilgi ve olanaklar…

Tuvaletleri İnsansı Robotlar Temizlesin

Senaryolarda, insansı robotların isyan başlatarak gerçek insanlara saldırdıkları rivayet edilirken; kötü havalarda köpeği gezmeye çıkarmaktan, meyvelerimizi soymaya, kamuya açık alanlarda, otellerde ve alış-veriş merkezlerinde tuvaletleri temizlemeye kadar her alanda insanlara yardım eden insansı robotları hayal edebiliriz…

Makine Öğrenmesi Ne Anlama Geliyor?

Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi zaman zaman birbirinin yerine kullanılıyor olsa da farklı anlamlara geldiği belirtiliyor…Yapay Zeka daha geniş bir alanı ifade ederken, Makine Öğrenmesi Yapay Zekanın en sık karşılaşılan bir uygulaması ya da alt dalı olarak nitelendiriliyor.

Makine Öğrenmesi bir başka deyimle; Yapay Zekanın, verilere ulaşıp insan desteği olmadan yeni bilgiler içeren yeni bilgisayar programları geliştirmesi…Ve Makine Öğrenmesi konsepti, makinelere veriye ulaşım izni verildikten sonra kendi başlarına öğrenmelerini sağlayabilme varsayımı…
Temel amaç, insanların iş yükünün azaltılması ve Yapay Zekanın başarılı olduğu alanlarda basit ve sıkıcı görevleri Makine Öğrenmesi konseptinin yerine getirmesi…

Yapay Zekayı yaratmak, insanoğlunun en önemli başarılarından biri olarak değerlendiriliyor ve 4’üncü Sanayi Devrimi’nin en önemli parçalarından biri sayılıyor…Sosyo ekonomik etkisinin, elektriğin keşfi ile yarışacağı düşünülüyor…Dijital dönüşümün kurallarının yeniden yazıldığı endüstri dünyasında yapay zekaya ilişkin kötümser senaryolar etkisini çoktan yitirmiş durumda. Ancak yapay zekanın kendinden daha gelişmiş bir yazılım üretme yeteneğinin olduğu düşünülürse de; güvenlikle ilgili soru işaretleri elbette ki aklımızı kurcalıyor. 

Yapay Zeka Destekli Otonom Veri Merkezleri

2020, yapay zeka destekli otonom veri merkezlerinin yılı olacak. Nutanix’in 2020 öngörülerine göre abonelik modeli endüstri normu haline gelirken, Yapay Zeka destekli otonom veri merkezleri yaygınlaşacak.
Kurumsal bulut hizmetlerinde endüstrinin lider şirketi Nutanix’in (NASDAQ: NTNX) üst düzey yöneticileri, önümüzdeki yıl endüstrinin geleceğine yön verecek konu başlıklarına dair öngörülerini paylaştı. 2020 yılında hibrit bulut yatırımları devam ederken, akıllı bulut stratejileri, blockchain ve yapay zeka destekli otonom veri merkezleri öne çıkan akımlar olarak kurumların gündeminde üst sıralarda yer alacak.

Nutanix Kurucu Ortağı ve CEO’su Dheeraj Pandey, paylaştığı 2020 öngörüsünde yalnızca bulut sağlayıcılar için değil, bilgi teknolojileri endüstrisinin tamamında abonelik modelinin bir norm halini alacağını ifade etti.

Nutanix CTO’su Rajiv Mirani, kurumların buluta özel veya geleneksel tüm iş yükleri için özel ve genel bulut ortamlarında daha fazla uyumluluğa ihtiyaç duyduklarının altını çizdi. Rajiv Mirani ayrıca 2020 yılının Yapay Zeka destekli otonom veri merkezlerinin yükselişine şahitlik edeceğini söyledi.

Nutanix Türkiye Ülke Müdürü Tarık Ertuğrul ise dijital dönüşüm, bilgi teknolojileri altyapısında maliyetlerin düşürülmesi, verimliliğin artırılması ve esnekliğin sağlanmasının kurumlar açısından daha kritik ve öncelikli hale geldiğini belirtti.  

Yapay Zeka Tabanlı Chatbot Trendleri

2020’ye damga vuracak Yapay Zeka tabanlı chatbot (akıllı asistan) trendleri, yapay zeka teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak chatbot’ların daha akıllı hale geleceğini öngörüyor.
Türkiye’nin diyalog bazlı Yapay Zeka çözümlerinde lider şirketi CBOT, 2020’ye damga vuracak 5 chatbot trendini sıraladı. CBOT Kurucusu Çiler Ay: “Diyalog bazlı Yapay Zeka çözümleri 2019 yılında işlerini bir adım öteye taşımak isteyen ve Yapay Zekanın somut faydalarını görmek isteyen şirketler tarafından çokça tercih edilen bir yıl oldu. 2020’de de chatbotların yükselişe geçeceğini ve bu uygulamalara yönelik taleplerin artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz” diye konuştu.

2020 yılında öne çıkması beklenilen chatbot trendleri şunlar:

Yapay zeka tabanlı chatbotların kullanımı artacak, Kod yazmayı gerektirmeyen platformlar öne çıkacak, Kurumsal şirketlerde “Çatı Bot” uygulamaları öne çıkacak, Kişiselleşmiş hizmet veren botların kullanımı yaygınlaşacak, Çok amaçlı- Çok işlevli sanal asistanlar mobil uygulamaların yerini alacak, Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ve Chatbot entegrasyonları ile daha otomatize iş süreçleri gündeme gelecek.

2019’da, Yatırım 70 Milyar Doları Aştı

Yapay Zeka Endeksi 2019 Yılı Raporu’na göre 2019’da, dünya genelinde, özel sektördeki yapay zeka yatırımı 70 milyar Doları aştı. Aynı raporda Yapay Zeka konferanslarına katılımın da yıllık olarak yüzde 30 arttığı anlaşılıyor. Bu rakamlara bakıldığında 2019’un trend teknolojisi olan Yapay Zekanın tahmin edildiği gibi yaygınlaştığı bir yıl olduğu görülüyor. Diğer yandan yapılan araştırmalar 2020 yılının trendinin Yapay Zeka olacağına işaret ediyor. 2020 ve ötesine geçen ve ‘AI-first’ bir yaklaşımı benimseyen şirketlerin pek çok konuda yapay zeka teknolojilerini tercih edecekleri öngörülüyor.

CBOT Kurucu ve CEO’su Mete Aktaş, 2019 yılının Yapay Zeka teknolojilerinin yükselişe geçtiği bir yıl olduğunu ve bu alandaki araştırmaların hız kazandığını dile getirdi.

Yapay Zekanın Eğitimdeki Yeri

Bahçeşehir Koleji “K12’de Yapay Zeka” Konferansında Yapay Zekanın eğitimdeki yeri ve önemini tartışmaya açtı.
Bahçeşehir Koleji tarafından 10 Şubat’ta düzenlenen Yapay Zeka Konferansı, “K12 Düzeyinde Yapay Zekayı Yapay Zekayla Öğretmek” başlığıyla gerçekleşti. Konferansta bir konuşma yapan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları (BUEK) Başkanı Enver Yücel, “Yapay zeka eğitimini anaokulundan başlatmalıyız” dedi. Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ ise; Türkiye’de K12 düzeyinde Yapay Zeka okuryazarlığı eğitimi veren ilk ve tek eğitim kurumu olduklarına dikkat çekti.

Konferansta, Yapay Zekanın gelecekte kullanımı, bugünün çocukları yarının yetişkin bireylerinin Yapay Zekanın hakim olduğu bir dünyaya nasıl hazırlanacağı gibi konular ele alındı. Konferansın açılışında konuşan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, Yapay Zekanın her sektörde kendini yavaş yavaş göstermeye başladığını aktardı.

ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatoş Yarman Vural’ın moderatörlüğünü yaptığı konferansta; Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Nafiz Arıca, Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreteri ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Wissen Akademie İş Geliştirme Direktörü Zafer Demirkol, Microsoft Türkiye Baş Teknoloji Yöneticisi Onur Koç “K12’de Yapay Zeka” konusunu ele aldı. Konferansta, eğitimde Yapay Zeka çözümleri, önemi, Yapay Zeka okuryazarlığı, Türkiye’nin nerede olduğu, dünyadan örnekler ve açıklanan raporlar da tartışıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları