Dijital Para ‘Bankacılık Sistemi’ni Sarsar mı?


Günümüzde bankacılık ve finans sektörüne ilişkin çeşitli eleştiriler aldı başını gidiyor. Merkez bankaları üzerinden yapılan spekülasyonlar; uluslar arası alanlarda hizmet veren çeşitli bankaların durumlarını da tartışmalı hale getirdi. Ülkelerin merkez bankaları tarafından oluşturulacak dijital para birimleri (Blockchain-blokzinciri alt yapısını kullanan; Coin, Bitcoin, BiLira…gibi) ile ilgili de merkez bankalarının herkes için kazanç sağlayacak hesaplar açabileceği belirtiliyor.

Bankalar müşteri çekebilmek adına çok sayıda kampanyalar düzenliyor. Mevduat ve kredi uygulamalarında yaşanan olumlu ya da olumsuz düzenlemeler müşterilerin ilgisini ya da tepkisini çekiyor. Bütün bunlara ek olarak dijital para ve kripto para da gündemdeki yerini korurken; zaman zaman da sıcak gelişmeler olmuyor değil…

Tam da kripto para hakkında bir yazı hazırlamayı planlarken; Almanya merkezli yatırım bankası Deutsche Bank yayınladığı üçüncü Kripto Para Raporu’nda, yeni bir dijital para biriminin elektronik ödemelerin kolaylığı ve nakit ödemelerin gizliliğini birleştirerek gelecek iki yıl içinde “yaygın” olarak kullanılabileceğini duyurdu. Deutsche Bank raporunda, merkez bankaları tarafından oluşturulacak dijital para birimleri (Central Bank Digital Currency-CBDC) ile ilgili de merkez bankalarının herkes için kazanç sağlayacak hesaplar açabileceği belirtilirken, böylece müşterilerin “ticari bankalara hücum etmek zorunda kalmayacakları” vurgulandı. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank) Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy de Galhau para birimlerinin “gizli” olamayacağını ve bu sebeple dijital para birimlerinin kontrolünde “özel şirketler” yerine merkez bankalarının olması gerektiğini söylemişti.

Kripto Para Sektörü Buluşması

Kripto para sektörü profesyonelleri ‘Cyrpto Talks’ta bir araya geldi.Crypto Talks, ilk buluşmasında kripto para uzmanlarını konuk etti. Türkiye ve MENA (Middle East and North Africa-Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinin lider yeni medya ve pazarlama şirketlerinden biri olarak konumlanan CC Media House, Crypto Talks” adını taşıyan etkinliklerinin ilkini 42 Maslak Ininal E-spor Arena’da düzenledi.
Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özistek’in açılış konuşmasını yaptığı etkinlikte Marco Polo Protocol Yöneticisi, Araştırmacı, Avustralya Deakin Üniversitesi’nden Dr. Seabook Chan, Amber Group Venture Partneri Mustafa Yilham, Blockchain Labs CEO’su Seyit Özgür, Tacirler Portföy Quant Trader’ı Burak Şenyuva, MenaPay CEO’su Çağla Gül Şenkardeş ve Manibux Kurucusu Canan Bayrak yer aldı.

BV Crypto’ya Yeni Yatırımcı

Barış Özistek açılış konuşmasında Bosphorist Venture Capital şirketinin Boğaziçi Ventures girişimlerinden kripto para yatırım ve saklama hizmeti konusunda kurumsal çözümler sunan BV Dijital Varlık şirketine yatırım yaptığını söyleyerek “İmza attığımız bu iş birliği sayesinde BV Dijital Varlık şirketimiz Ortadoğu ve Körfez ülkelerindeki en büyük kripto varlık saklama şirketi haline geldi. Türkiye’nin kısa zamanda dünyanın önemli kripto para ve blokzincir merkezlerinden biri olacağına inanıyorum. Crypto Talks etkinliklerinin de ülkemizin bu aşamaya gelmesi için önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Türkiye Çok Önemli Bir Pazar

Eşler arası (P2P) elektronik nakit sistemi uygulaması altyapısı sunan Marco Polo Protocol’ünden Dr. Seabook Chan ise “Kişiler Arası Yeni Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı bir sunum yaptı. Dr. Chan sunumunda Marco Polo Protokolü’nün saniyede 10 bin üzerinde işlem yapmak üzere tasarlanan bir çoklu zincir mimarisine sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin kripto para ve blokzincir teknolojilerinin kullanıldığı büyük ve önemli bir pazar haline yakın zamanda geleceğini ve Marco Polo Protokolü için en önemli ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

İşlem Yapacağınız Borsayı Dikkatli Seçin

Crypto Talks, Blockchain Labs CEO’su Seyit Özgür, Tacirler Portföy Quant Trader’ı Burak Şenyuva’nın yer aldığı Algoritmik İşlem Sohbetleri” etkinliğiyle devam etti. Seyit Özgür dünyada 400, Türkiye’de ise 60’ın üzerinde kripto para borsası bulunduğunu, yatırımcıların işlem yapacakları borsaya karar verirken borsaların sahip olduğu lisanslara, bulundukları ülkelere ve kurumun itibarına bakarak karar vermelerini tavsiye etti. Burak Şenyuva ise geleneksel finans piyasalarının ve geleneksel sermaye sahiplerinin 3 yıl önce adını bile bilmediği kripto para ve blokzincir konusuna olan ilgisinin inanılmaz bir hızla arttığını ve bu sermaye yapılarının kripto para alanında yatırım yapmak için büyük bir talep ve istek içerisinde olduklarını aktardı.
2019 yılında 50 milyar Dolar üzerinde kripto ticareti yaparak dünyanın en büyük kripto ticareti firması haline gelen Amber Group Venture ortağı Mustafa Yilham Kripto İşlemlerinde Kolaylık Felsefesi” başlıklı bir sunum yaptı. Yilham, ana sahnedeki konuşmasının ardından networking alanında ziyaretçilerin sorularını yanıtladı.

Değişim de Teknoloji de İnsan Sayesinde

MenaPay CEO’su Çağla Gül Şenkardeş ise “MPAY – MCASH Hizmet Token’i Sabit Kripto Para Arasındaki İlişki” adını taşıyan bir konuşma yaptı. İnsanların parayı metal, kağıt ya da bir değer olarak kullanmaktan yavaş yavaş vazgeçip dijital ortamda fiziki varlığı olmadan sahip olduğu aynı değere sahip olarak kullanmaya başlamaları teknolojinin gelişimiyle alakalı olduğunun altını çizdi. Paranın dijital olarak kullanılma fikrinin 1950’li yıllarda ortaya çıktığını, 1960’lı yıllarda ilk kredi kartının hayatımıza girdiğini ve 2009 yılında ise Bitcoin’in ortaya çıkmasıyla herkesin dijital paranın fiziki değerinin ötesinde dijital değerinin bile çok farklı formlarını kullanmaya başladığımızı anlattı. Şenkardeş şöyle devam etti:
“Teknolojinin aslında tek başına insan hayatıyla ilgili bir şeyi kökten değiştirme veya insan hayatıyla ilgili toplumsal bir sorunları çözme gibi bir yeteneği yok. Aslında teknoloji üzerinde üretilen ürünleri kullanarak yine insanlar bir şeyleri değiştirebiliyorlar. Özellikle para felsefesinde çok ciddi bir dönüşüm başlatan blokzincir ve kripto paralar teknolojisinden bahsettiğimizde Fransız düşünür ve sosyolog Michel Foucault’un bir sözünü hatırlatmak istiyorum. “İnsanlar zaten konuları farklı düşünmeye başladıklarında dönüşüm çoktan başlamıştır. Kripto paralar bu değişim ve dönüşümle birlikte hayatımızdaki yerini almaya başlamıştır.”
BiLira Teknoloji Kurucu Ortağı Vidal Arditi ve Manibux Kurucusu Canan Bayrak ise şirketiyle ilgili kısa bir tanıtım sunumu yaparak bilgi verdi.

İkinci Buluşma 24 Şubat’ta

Kripto para ve blockchain dünyasının yatırımcı ve profesyonellerini bir araya getirerek sektörün nabzını tutmak, tüm gelişmeleri sektöre duyurmak, yurtdışından gelecek olan konuşmacılarla sektöre vizyon katmayı amaçlayan Crypto Talks’ın bir sonraki buluşması 24 Şubat 2020 tarihinde yapılacak.
Etkinlik; finans, teknoloji, kripto, blockchain konuları ile ilgili tüm girişimleri, yatırımcıları, kripto para borsası, kurumsal şirketleri, akademisyenleri ve bu sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşları bir araya getirerek blockchain ekosisteminin büyütülmesini hedefliyor.

Networking Girişimleri de Konuşuldu

Etkinlikte network buluşmaları, kripto para ve blockchain alanındaki girişimlerin tanıtımları da yer aldı. Bu kapsamda Plum ve BiLira networking alanında ziyaretçilere tanıtım sunumları yapılarak sorulara yanıt verildi.

Blokzincir Okur-Yazarlığı

Kripto varlıkların ortaya çıkışı, blokzincirde programlama ve veri paylaşımı, insanların hiç olmadığı kadar alım-satım ve karşılıklı işlem yapmalarını sağlayan yeni bir internet çağını başlattı.
Bu çağı anlatmak için uygulamalar geliştiren BiLira, ‘Kripto Küratör’ konusunun geniş kitleler tarafından anlaşılabilmesi için haftalık haber bültenleri hazırlayarak, sektöre katma değer sağlamaya devam ediyor.
Blockchain (Blokzincir) ilk defa 2009 yılında ortaya çıkan bir teknoloji olup, finans dünyası tarafından keşfedilip araştırılmaya başlanması ile bugünün mevcut finans ve iş modelleri açısından radikal bir inovasyon, önemli bir kilometre taşı. Sağladığı otomatik, şeffaf, güvenli ve minimum aracıya sahip altyapısı ile pek çok sektör için kilit rol taşıyor. Bu sektörün anlaşılabilmesi için önce lokal ve global gelişmeleri takip etmenin önemine inanan BiLira, yayınladığı haftalık haber bülteni ile kripto dünyasının nabzını tutuyor. Üye olmak isteyenler:
https://kriptokurator.substack.com bağlantısını ziyaret edebilir.

Finansal Uygulamalar Ekosistemi

Blokzincir’in üzerine inşa edilen finansal uygulamalar ekosistemi bugün “Merkeziyetsiz Finans-Decentralized Finance” ya da kısaca DeFi’yi karşımıza çıkardı. Herkesin kullanımına açık olan ve merkezi bir otorite olmadan faaliyet gösteren açık kaynaklı, izne dayalı ve şeffaf bir finansal hizmet ekosistemi yaratmayı amaçlayan akım, bizlere yeni nesil finans ve blokzincir okur-yazarlığının önemini bir kez daha vurguluyor.
BiLira tarafından hazırlanan “Kripto Küratör” başta blokzincir ve ‘merkeziyetsiz finans sistemi’ okur-yazarlığını artırma misyonuyla dünya ve Türkiye’den öne çıkan gelişmeleri ve önemli kaynakları üyeleriyle “Kripto Küratör Haber Bülteni”nde paylaşıyor.

BiLira Tanıtım Videosu Yayınlandı

Türkiye’nin blokzincir tabanlı ve Türk Lirası’na endeksli stabil kripto para birimi BiLira, tanıtım videosunu yayınladı.
Herkesin geleceğin finans dünyasında eşit haklara sahip olması ve ‘merkeziyetsiz internet’ dağıtık finans ürünleri ile bağlantı kurabilmesi amacıyla geliştirilen BiLira, Türk Lirası tarafından desteklenen, herkese uyumlu ve güvenilir ilk stabil kripto para birimi.

Stabil kripto paralar daima ‘altın’daki itibari para biriminin değerine eşit olarak değerlendiriliyor. BiLira, kullanıcılarına her zaman, 1 Türk Lirası karşılığında 1 BiLira satın alabilmelerini ve 1 BiLira’yı 1 Türk Lirası olarak nakit paraya dönüştürebilmelerine imkan sağlıyor. Ethereum ağı üzerine kurulu ilk stabil kripto para birimi olan BiLira, tüm ERC-20 standart dijital cüzdanlarla uyumlu bir altyapıya sahip.
BiLira ile kullanıcılar, dijital varlık alım ve satım işlemlerini gerçekleştirebiliyor, 7/24  saat herhangi bir ek bir ücret ödemeden anlık transfer yapabiliyor ve hatta ödül kripto paralar kazanabiliyor. BiLira ile dijital varlık alım ve satım işlemi yapmak ve daha fazla bilgi almak isteyenler; www.bilira.co adresi üzerinden kayıt olabilir.
BiLira tanıtım videosu’na erişmek için şu bağlantıya tıklayabilirsiniz:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Veri Depolamanın Geleceği

Sanal Dünyanın Bilgi Avcıları