VERBİS’te İkinci Erteleme İması




VERBİS; Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıtta ikinci erteleme gündemde. VERBİS, ilgili yasa ya da yasalar kapsamında kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin, kişisel veri işlemeye başlamadan önce kayıt olmak zorunda oldukları ve veri işleme faaliyetleri ile ilgili bilgileri beyan ettikleri bir kayıt sistemi olarak nitelendiriliyor.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun aldığı son karar paralelinde VERBİS’e başvuru süresi 31 Aralık 2019 tarihinde sona erecek. Ancak, başvuru süresinin sonuna yaklaşılmasına rağmen kapsama giren çoğu kişi ve kuruluş başvuru hazırlık çalışmalarını tamamlayamadığından sisteme kayıt yükümlülüğü süresinin ikinci kez ertelenmesi talebi gündemde…
Konuya ilişkin çalışmaları yakından takip eden uzmanlar, kamuoyunda oluşan yoğun talep doğrultusunda bu sürenin ikinci kez uzatılmasının kaçınılmaz olduğu görüşünde. Uzmanlar,
yıllık çalışan sayısı 50’den az ve yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den az olmakla birlikte ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının 31 Mart 2020 tarihine kadar sisteme kayıt olabileceklerini belirtiyor. Kamu kurum ve kuruluşu veri sorumluları için de 30 Haziran 2020 tarihine kadar erteleme yapılabileceğine işaret ediliyor.  

VERBİS’e süresinde kayıt yaptırılmaması halinde, 20.000 Türk Lirasından 1.000.000 Türk Lirasına kadar idari para cezası sözkonusu…

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun geçici 1’inci maddesinin 2’inci fıkrasına göre, Veri Sorumluları Siciline kayıt yükümlülüğünün başlama tarihleri ile ilgili karar alma ve bunu ilan etme görev ve yetkisi Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na ait.
Kurul’un 19 Temmuz 2018 tarihli ve 2018/88 sayılı kararı ile; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve muhtelif sektör temsilcileri tarafından iletilen Veri Sorumluları Sicili’ne kayıt sürelerinin uzatılmasına ilişkin talepler göz önüne alınarak; Yıllık çalışan sayısı 50’den çok veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları ile yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularına 30 Eylül 2019 tarihine kadar sisteme kayıt zorunluluğu getirilmişti.

Kurul’un 3 Eylül 2019 tarihli ve 2019/265 sayılı kararı ile de Veri Sorumluları Siciline kayıt yükümlülüğü süresinin 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmişti.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi’ne (VERBİS) ilişkin ayrıntılı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşılabiliniyor:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veri Depolamanın Geleceği

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi