Dünyanın 4’üncü Akıllı Şehri Türkiye’den Geliyor

Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü akıllı şehrinin kurulmasına olanak tanıyan strateji ve eylem planı 24 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece, 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı Genelgesi yürürlüğe girmiş oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlandı. Genelgeye www.akillisehirler.gov.tr adresinden de ulaşım olanağı sağlandı. 

Genelgede yer alan bilgilere göre, Türkiye’deki şehirlerin yeni vizyonları hayata geçirilecek. Vatandaşların kent yönetimine katılımlarını artıracak olan akıllı şehir uygulamaları ile yeni çalışma yöntemlerinin temelleri atılacak. Belirlenecek üst politika ve stratejiler doğrultusunda 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nın  uygulanması gerçekleştirilmiş olacak. 

Genelgede, şehirlerin küresel olarak birbirine bağlı bir ekonomide rekabet etme ve kent sakinlerinin refahını sürdürülebilir bir şekilde sağlayabilme ihtiyacının ülkeleri ve şehirleri yeni teknoloji ve yenilikçi yaklaşımları değerlendirmeye yönlendirdiği belirtiliyor. Çevre, ulaşım, enerji, sağlık, altyapı ve insan gibi şehirlerin tüm unsurlarının ilişkilerinin her açıdan inceleneceğinin belirtildiği genelgede, kentsel hizmetlerin bu unsurlara dayanılarak yürütüleceğinin altı çiziliyor.

Bilimsel Bakış Açısı İle Şekillendi

Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin dahil olduğu ortak akıl ve bilimsel bakış açısı ile şekillendirildi. Ulusal katmanda hazırlanan 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile kamu kurum ve kuruluşlarından yerel yönetimlere, şehrin tüm unsurları ile birlikte koordinasyon içerisinde, vatandaşlara sunulan hizmetlerde bütünlüğün sağlanması amaçlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda, 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı dahilindeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeleri bekleniyor.

Türkiye’nin İlk Akıllı Şehri

Eylem planı ulusal katılımla hazırlanırken,Türkiye’nin ilk, Amerika, Hollanda ve Avustralya’dan sonra dünyanın dördüncü Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı olma özelliği taşıyor. Eylem planı ülkemizin şehircilik tarihi açısından da önemli bir kilometre taşı olarak nitelendirilirken, 8 maddelik planda; şehirlerin acil ihtiyaçlarını öne alarak Şehre Özgü Akıllı Şehir Stratejileri ve Yol Haritalarıyla Ulusal Akıllı Şehirler Ağı’nın oluşturulması öngörülüyor. Plan kapsamında yürütülen çalışmalar doğrultusunda 81 valiliğe akıllı şehirler strateji belgeleri gönderilerek şehirlerin öncelikleri belirlenecek. Türkiye’deki tüm akıllı şehir uygulamaları öncelik sırasına göre uygulamaya geçirilecek.


Plan kapsamında; Afet Yönetim Uygulamaları, Akıllı Acil Durum Müdahale Sistemi, Akıllı Telefon Felaket Modu gibi uygulamalar; her şehir için ayrı ayrı uygulanacak. Çalışmalar doğrultusunda ülkemizde 2023 yılına kadar 7 coğrafi bölgede akıllı şehir teknolojilerini üreten akıllı bölgeler ve araştırma-geliştirme (Ar-Ge) merkezleri kurulacak

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Veri Depolamanın Geleceği

e-Ticaret Yönetmeliği’ne Danıştay Ayarı

Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkisi